რატომ შეიძლება იყოს საშიში ხურმა და რატომ არ შეიძლება მისი დიდი რაოდენობით გამოყენება

ხურმა

ძნელი წარმოსადგენია, რომ ჩვენი საყვარელი, ზამთრის სეზონის ხილი, ხურმა, შეიძლება იყოს საშიში. ბევრმა იცის მისი სასარგებლო თვისებების შესახებ, მაგრამ ამავე დროს საინტერესოა, რატომ არავითარ შემთხვევაში არ უნდა მიირთვათ ბევრი ხურმა? 

სიტყვა „ხურმის“ ეტიმოლოგია
ხურმა თითქმის ყველას უყვარს. ეს არის გემრიელი და ჯანსაღი პროდუქტი. ენციკლოპედიაში ნათქვამია, რომ სახელი ლათინურიდან ითარგმნება როგორც „ღმერთების საკვები“. თურმე წინაპრები დიდად აფასებდნენ ამ ხილს. 

ცნობილია, რომ სიტყვა „ხურმა“ სპარსულია და Khormâlu სიტყვასიტყვით ნიშნავს „ფინიკის ქლიავს“, სადაც hormâ არის ფინიკი, ხოლო âlu არის ქლიავი. არც ერთი ხილი არ არის საშიში.

ხურმას აქვს ერთი საინტერესო თვისება - ის შუშხავს პირს, განსაკუთრებით მაშინ, როცა ნაყოფი ოდნავ დაუმწიფებელია. ეს ეფექტი გამოწვეულია ტანინებით (ნაერთები, რომლებიც ასევე გვხვდება შავ ჩაიში). ამრიგად, პროდუქტს აქვს ეფექტი ნაწლავებზე და შეიძლება საშიში იყოს ყაბზობით დაავადებული ადამიანებისთვის. ეს არის ის მთავარი საფრთხე, რომლის შესახებაც ბევრს სმენია, მაგრამ ბოლომდე ვერ გაარკვია.

თითქმის ნებისმიერი პროდუქტი, როგორიც არ უნდა იყოს მისი წარმოშობა, საშიშია დიდი რაოდენობით მოხმარებისთვის. ოს, რაც მცირე რაოდენობით წამალია, დიდი რაოდენობით შხამია.

მეორე გავრცელებული შიში ხურმის შესახებ არის მისი კომბინაცია რძესთან. დიახ, მართლაც, ექიმი ასეთ ნარევს სახიფათოდ მიიჩნევს, რადგან ხურმის მთრიმლავი მჟავები ერწყმის რძის პროდუქტის ცილას და ქმნის მყარ მასას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ნაწლავის გაუვალობა.

რამდენი და რომელი ხურმა არის უსაფრთხო გამოსაყენებლად

მცირე რაოდენობით ხურმა არანაირ ზიანს არ მოგიტანთ. შეგიძლიათ, უსაფრთხოდ მიირთვათ დღეში 2 ცალი და ეს მხოლოდ გააძლიერებს თქვენს ჯანმრთელობას. მაგრამ მანამდე არ დაგავიწყდეთ ნაყოფის კარგად გარეცხვა.

მწიფე ხურმა შეიცავს დიდი რაოდენობით იოდს, რომელიც ძალიან სასარგებლოა ფარისებრი ჯირკვლისთვის, ასევე პექტინს, სხვადასხვა ვიტამინებსა და მიკროელემენტებს.

გამოყენებამდე ხურმის ქერქის მოცილება არ არის საჭირო, ის არ უქმნის პრობლემას საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს. მთავარია, არ შეჭამოთ მოუმწიფებელი ხურმა, რომელიც, სამწუხაროდ, ასე ხშირად გვხვდება სუპერმარკეტების თაროებზე. 

ასევე მნიშვნელოვანია ხურმის ჭამა დილით. ფაქტია, რომ მასში დიდი რაოდენობითაა საქაროზა და გლუკოზა, რომლებსაც უბრალოდ არ გამოიყენებს ორგანიზმი, თუ ხურმას გვიან საღამოს მიირთმევთ. შედეგად, ნივთიერებები გადაიქცევა ცხიმად.

როგორ დავამწიფოთ ხურმა

თუ თქვენ მაინც იყიდეთ მოუმწიფებელი ხურმა, არსებობს მარტივი გზები, რომლებიც დაგეხმარებათ, გახადოთ ის უფრო გემრიელი:ხურმა დადეთ საყინულეში 12 საათით, შემდეგ გამოიღეთ და გაადნეთ. ის გახდება ტკბილი, მაგრამ ძალიან რბილი, ასე რომ, თქვენ დაგჭირდებათ კოვზი.ალტერნატიული მეთოდია სითბოს ზემოქმედება. ხურმა ჩავყაროთ თბილ (40 გრადუსამდე) წყალში, იმავე პერიოდის განმავლობაში.სხვა ხილი, მაგალითად, პომიდორი ან ვაშლი, ასევე დაეხმარება ხურმას მომწიფებაში. უბრალოდ, ჩადეთ ხურმა მათთან ერთად და დაელოდეთ. ეთილენი, რომელსაც ისინი გამოყოფენ, დაეხმარება „მეზობელს“, სრულად მომწიფებაში, ორ-სამ დღეში.მკვრივი, მოუმწიფებელი ხურმა დახვრიტეთ სქელი ნემსით, ეს ასევე ხელს უწყობს მომწიფებას.მკვახე ხურმა შეიძლება დაჩიროთ - ამით ის მხოლოდ უკეთესდება.