მედიკამენტები

1695569504

როგორ გავარჩიო კარგი წამალი ცუდისაგან? - რჩევა

ხშირად, როდესაც ბაზარზე ახალი პრეპარატი გამოჩნდება, ყველა მის ქებას იწყებს. რაც, რა თქმა უნდა, არ ნიშნავს იმას, რომ ეს აუცილებლად კარგი წამალია. არსებობს წამლები, რომელთა მიღება ექიმის დანიშნულების გარეშე არ შეიძლება, თუმცა არის ისეთებიც, რომელთა შეძენაც ადამიანებს ურეცეპტოდ შეუძლიათ. როგორ გავარკვიოთ, კონკრეტული პრეპარატი ნამდვილად კარგია თუ არა? „ვიკიპედიით“ ვერ გავიგებ?ვერა. ვიკიპედიის სტატიებში ინფორმაცია არასრულია და ზოგჯერ არასწორიც. ამას კვლევები ადასტურებს. რესურსის ინგლისურენოვანი ნაწილი უფრო სანდოდ მიიჩნევა, მაგრამ მისი რედაქტორები თავად აღიარებენ, რომ ის არასრულყოფილია. ქართულენოვანი ვიკიპედიის და თემატური გვერდების მხრივ კიდევ უფრო მძიმე მდგომარეობაა.არსებობს პოპულარული ვებგვერდი WebMD, რომელიც Google-ის სისტემაში სამედიცინო საკითხების ძიებისას პირველივე ბმულებში ჩნდება, მაგრამ სანდო წყარო არც ის არის. აბა, სად გავარკვიო?არსებობს რამდენიმე ინგლისურენოვანი ვებგვერდი, რომლებიც გადამოწმებულ სამედიცინო ინფორმაციას აქვეყნებენ. ამ რესურსს ერთ-ორ წელიწადში ერთხელ აახლებენ. დიდწილად ეს სახელმწიფო ვეგბვერდებია, საექიმო საზოგადოებების, პაციენტთა ორგანიზაციების და ფონდების ვებგვერდები. მათ შორის ყველაზე სრული და ცნობილი გვერდები შემდეგია:- UpToDate (საექიმო ცოდნის ავტორიტეტული ბაზის პაციენტებისთვის განკუთვნილი განყოფილება);- MedlinePlus (ამერიკული სახელმწიფო ვებგვერდი, რომელიც იმავდროულად მუშაობს, როგორც ხარისხიანი ვებგვერდების საძიებო სისტემა);- NHS Choices (ბრიტანეთის ჯანდაცვის ნაციონალური სამსახურის ვებგვერდი);- MayoClinic.org (ცნობილი ამერიკული კლინიკის Mayo-ს ვებგვერდი). საქართველოში იმ პრეპარატების მოძიება, რომლებიც სახელმწიფოს მიერ ბაზარზე დაშვებულია, ჯანდაცვის სამინისტროს სამედიცინო საქმიანობის სახელმწიფო რეგულირების სააგენტოს ვებრესურსზე pharmacy.moh.gov.ge შეიძლება. აქ კონკრეტული პრეპარატის პოვნა სხვადასხვა საძიებო ველში შესაბამისი ინფორმაციის მითითებით არის შესაძლებელი. რესურსზე ყველა იმ წამლის მონაცემებია, რომელიც საქართველოს კანონმდებლობის მიხედვით ეფექტიანობაზე და უსაფრთხოებაზე შემოწმებულია. პრეპარატის რეგისტრაციის ვადა 5 წელია. შესაბამისად, მონაცემთა ბაზა მუდმივად ახლდება, ვიდრე მწარმოებლები ან დისტრიბუტორები თავიანთ პრეპარატს ხელახლა არ დაარეგისტრირებენ.საქართველოში წამლების რეგისტრაციის ორი რეჟიმი მოქმედებს: ეროვნული და აღიარებითი. წამალი მოწმდება ბაზარზე შემოსვლამდეც და დისტრიბუციის პროცესშიც. კონტროლი დოკუმენტურ ექსპერტიზასთან ერთად, რომელიც პრეპარატის რეგისტრაციისთვის აუცილებელი პირველი ეტაპია, ბევრ მიმართულებას მოიცავს, მათ შორის, ლაბორატორიულ ექსპერტიზებსაც, რომლის მიზანი ბაზარზე შემოსვლის შემდეგ წამლის ხარისხის შენარჩუნების კონტროლია. ეროვნული რეგისტრაციის პროცედურა უფრო რთულია და ვადებში გახანგრძლივებული. მწარმოებლის მიერ წარდგენილ დოკუმენტებში მითითებული უნდა იყოს პრეპარატის ეფექტიანობის და უსაფრთხოების დამადასტურებელი ყველა მტკიცებულება, მათ შორის - კვლევების შედეგებიც.წყარო:ასევე ნახეთ:როგორ მოვიქცეთ მიწისძვრის დროს - რჩევებირა არ უნდა მიირთვათ ერთად? - პროდუქტების შეთავსების ძირითადი წესებირა ტიპის დიეტის დაწყებაა სარისკო შემოდგომაზე - ნატა გაგუას რჩევა

ძილი

1695568544

რისი წვენი დაგეხმარებათ ძილის გაუმჯობესებაში - დიეტოლოგის რჩევა

ამერიკელმა ექიმმა-დიეტოლოგმა ჰოლი კლამერმა დაასახელა სასმელი, რომელიც ხელს უწყობს ღამის ძილის გაუმჯობესებას. ამის შესახებ Eat This, Not That!-ი წერს.სპეციალისტის თქმით, ძილის ხარისხი გაუმჯობესდება, თუ ალუბლის წვენს რეგულარულად მიირთმევთ. „ძილის წინ ამ წვენის დალევა სწრაფად ჩაძინებაში დაგვეხმარება. საქმე იმაშია, რომ ალუბალი შეიცავს მელატონინს. ეს არის ჰორმონი, რომელიც ძილის ციკლის მოწესრიგებაში გვეხმარება“, - ამბობს კლამერი.მისივე თქმით, ჩატარდა კვლევა, რომლის ფარგლებშიც, 1 კვირის განმავლობაში მონაწილეების ნაწილი ალუბლის წვენს მიირთმევდა, ნაწილი კი - პლაცებოს. 7 დღის შემდეგ პირველი ჯგუფის მონაწილეებს ძილის ხარისხი შესამჩნევად გაუუმჯობესდა.წყარო:

ორსული

1695564099

რომელია ორსულებისთვის არასასურველი პროდუქტები

ორსულობის დროს ჯანსაღი კვება გულისხმობს საკმარის კალორიულობას და ცილებით, ვიტამინებითა და მინერალებით მდიდარ რაციონს. ორსულის საკვები მრავალფეროვანი უნდა იყოს. ორსულის რაციონში უნდა იყოს მწვანე და ნარინჯისფერი ბოსტნეული, ხორცი, თევზი, პარკოსნები, თხილი, ხილი და მარცვლეული.რა საკვები და სასმელი უნდა ამოვიღოთ რაციონიდანორსულებმა თავი უნდა აარიდონ არაპასტერიზებული რძის, რბილი ყველის, პაშტეტის, ცუდად მოხარშული ხორცისა და კვერცხის მოხმარებას. ეს პროდუქტები სალმონელოზისა და ლისტერიოზის წყაროა. მეთილვერცხლისწყლით მდიდარი თევზის დიდმა მოხმარებამ, როგორიცაა ტუნა, ზვიგენი, ხმალთევზა, სკუმბრია, შეიძლება გამოიწვიოს ნაყოფის განვითარების დარღვევები. A ვიტამინით მდიდარმა საკვების ჭარბმა მოხმარებამ: საქონლის ხორცი, ქათმის ღვიძლი და მისგან მიღებული პროდუქტები- ასევე შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს ნაყოფზე.ასევე ნახეთ:VIDEO: გიორგი ნაზღაიძე „პრაიმ ჰაუსიდან“ კადრებს აქვეყნებსVIDEO: გაიცანით, „პრაიმ ჰაუსის“ კიდევ ერთი ახალი მონაწილე24 სექტემბრის ასტროლოგიური პროგნოზი

ვეგანი

1695554002

ვინ არიან ვეგანები და რა განასხვავებთ მათ ვეგეტარიანელებისაგან?

თუ თქვენ ახლახან აღმოაჩინეთ, რომ თქვენი მეგობარი ვეგანია და არ იცით, როგორ მოიქცეთ, ამისათვის გთავაზობთ რამდენიმე რჩევას, რომელიც ახლობელი ადამიანის გაგებასა და მასთან ჰარმონიული ურთიერთობის შენარჩუნებაში დაგეხმარებათ. #1. განასხვავეთ ვეგანობა ვეგეტარიანელობისგან!ვეგეტარიანელები უარს ამბობენ ხორც-პროდუქტებზე, ვეგანები კი - ნებისმიერ საკვებზე, რომელიც ცხოველური წარმომავლობისაა. ეს ეხება ხორცისა და რძის პროდუქტებს, თევზს, კვერცხს, ჟელატინსა და თაფლსაც კი. ნამდვილი ვეგანობა ნიშნავს უარის თქმას ყველაფერზე, რაც მეტ-ნაკლებად ცხოველის ექსპლუატაციას უკავშირდება. მაგალითად, ისინი არ მოიხმარენ ტყავისგან, შალისა და ბეწვისგან დამზადებულ ტანსაცმელს. უნდა იცოდეთ ისიც, რომ თქვენს ვეგან მეგობარს ცირკის ან ზოოპარკის სანახაობაც არ მოხიბლავს. #2. ეცადეთ, მისი მოტივაცია გაიგოთ!როგორც წესი, ვეგანების მოტივაცია 2 ჯგუფად იყოფა: ერთნი ცხოვრების ამ წესს საკუთარ ჯანმრთელობაზე ზრუნვისა და ნებისყოფის ჩამოყალიბების გამო ირჩევენ, სხვები კი - საკუთარ ეთიკურ შეხედულებებს უწევენ ანგარიშს. მეორე კატეგორიის წარმომადგენლებს ებრალებათ ცხოველები, რომელთაც ტკივილს აყენებენ. ყველაზე ხშირი სწორედ ეს მოტივაციაა.ადამიანს, რომელიც ასეთ რამეზე არასდროს დაფიქრებულა, მსგავსი შეხედულებების გათავისება უჭირს. თუმცა თუ თქვენი მეგობარი ვეგანია, შეეცადეთ, გაუგოთ მას. წაიკითხეთ ამ თემაზე წიგნები, ნახეთ ფილმები. #3. ისწავლეთ ამ თემის მშვიდად განხილვა!რაც უნდა მოხდეს, ნუ შეეცდებით თქვენი მეგობრის გადარწმუნებასა და მის „სწორ გზაზე“ დაყენებას. ყველას თავისი ცხოვრებისეული არჩევანის გაკეთების უფლება აქვს. მგრძნობელობის ზღვარი კი თითოეულ ადამიანს განსხვავებული აქვს: ზოგიერთს მხოლოდ ძაღლები და კატები ეცოდება, სხვას კი - ყველა ცხოველი. ხანადახან ვეგანები თავად მოუწოდებენ გარშემომყოფებს, შეწყვიტონ ცხოველების მიმართ სასტიკი მოპყრობა. თუ თქვენი მეგობარი ნეოფიტია და გატაცებულია პროპაგანდით, აცადეთ მას, შეიძლება რაღაც დროის შემდეგ თავად დამშვიდდეს.ნებისმიერ შემთხვევაში ხორცისადმი თქვენი სიყვარულის გამო არ ღირს ფილოსოფიური არგუმენტების გამოგონება. შეგიძლიათ გულწრფელად აღიაროთ, რომ თქვენ ცხოველების ბედი არ გაღელვებთ იმდენად, რამდენადაც ამას თქვენი მეგობარი ისურვებდა. თუ ის ამ პასუხით არ დაკმაყოფილდება, შეგიძლიათ თქვენი სისუსტე აღიაროთ - შესაძლოა, შენ მართალი ხარ, მე კი სუსტი ვარ, ამიტომაც საყვარელ საკვებზე უარს ვერ ვამბობ. ხშირად ეს ყველაზე მატივი გამოსავალია.თუმცა უმჯობესია, ვეგანობის თემა მუდმივად წინა პლანზე არ წამოწიოთ - ეს ძალიან მოსაბეზრებელია. თქვენს მეგობარს ისედაც მილიონობით კითხვაზე პასუხის გაცემა უწევს, როდესაც ის სუფრასთან შემოთავაზებულ მწვადზე უარს ამბობს. თუმცა ისიც უნდა ითქვას, რომ ვეგანებს თავადაც უყვართ თავისი ვეგანობის ყოველ ფეხის ნაბიჯზე განხილვა. ამ დროს საუბარი სხვა თემაზე მსუბუქად უნდა გადაიტანოთ. #4. შეწყვიტეთ თქვენი მეგობრის ჯანმრთელობაზე ზრუნვა!ვეგეტარიანელობისა და ვეგანობის ადამიანის ჯანმრთელობაზე გავლენას ათობით სამეცნიერო ნაშრომი მიეძღვნა. არცერთი მათგანი არ ადასტურებს, რომ ვეგანობა ჯანმრთელობას რაიმე ზიანს აყენებს, პირიქით, ის რაღაცით ხელს უწყობს კიდეც მას. მთავარია კვების რეჟიმი იყოს სწორი და დაბალანსებული. ხორცის ან ყველის ჭამა კი აუცილებელი სულაც არ არის. #5. ნუ შეიბრალებთ თქვენს ვეგან მეგობარს!ნუ უყურებთ თქვენს ვეგან მეგობარს, როგორც ბედისგან დაჩაგრულს. ცხოვრების საკუთარ წესში დარწმუნებული ვეგანები საკუთარ ვეგანობას ძალიან მშვიდად იღებენ, რადგან ეს მათთვის ბუნებრივი პროცესია. ნუ გგონიათ, რომ ვეგანური საკვები უგემურია. თუ ასე ფიქრობთ, შეცვალეთ მიდგომა. #6. ერბო-კვერცხის შეწვის გარდა, ისწავლეთ სხვა კერძის მომზადებაც!იმისათვის, რომ ვეგანური საკვების გემო გაიგოთ, ისწავლეთ რაიმე გემრიელი კერძის მომზადება ვეგანური მენიუდან. მაგალითისთვის, ეს შეიძლება იყოს ფალაფელი ან გასპაჩო. #7. ფრთხილად იხუმრეთ!ხუმრობა და გარკვეული უწყინარი პროვოკაციები თქვენს ვეგან მეგობართან შესაძლებელია, ამის გარეშე წარმოუდგენელია კიდეც. თუმცა გაითვალისწინეთ, რომ ამ ხუმრობების უმრავლესობა საშუალოსტატისტიკურ ვეგანს ბევრჯერ მოუსმენია. #8. შეხედეთ სამყაროს თქვენი მეგობრის თვალით!გაიაზრეთ, რომ საქართველოში ვეგანების ცხოვრებას არც ისე ცოტა სირთულე ახლავს და შეხედეთ სამყაროს სწორედ მისი გადმოსახედიდან. ასე უფრო უკეთ გაუგებთ თქვენს ვეგან მეგობარს.წყარო:ასევე ნახეთ:რა ტიპის დიეტის დაწყებაა სარისკო შემოდგომაზე - ნატა გაგუას რჩევარა არ უნდა მიირთვათ ერთად? - პროდუქტების შეთავსების ძირითადი წესებირომელი ასაკიდან ითვლება ბავშვის მეტყველება დაგვიანებულად - მეტყველების თერაპევტის განმარტება

მიწისძვრა

1695532980

როგორ მოვიქცეთ მიწისძვრის დროს - რჩევები

მიწისძვრის დროს საფრთხის თავიდან ასაცილებლად, რეკომენდებულია რამდენიმე ქმედება.აშშ-ის გეოლოგიური სამსახურის რჩევებზე დაყრდნობით, წარმოგიდგენთ ზოგიერთ მათგანს.თუ შენობაში ხართ დარჩით ადგილზე! შეძვერით მაგიდის ან სხვა ავეჯის ქვეშ და ხელები ქვემოდან მიაბჯინეთ. მოშორდით ფანჯრებს, ბუხრებს, მძიმე ავეჯსა და ხელსაწყოებს; თავი შორს დაიჭირეთ ისეთი ნივთებისგან, რომლებიც შესაძლოა, ჩამოვარდეს, მაგალითად ჭაღი, კედლის კარადები და ა. შ. სასწრაფოდ დატოვეთ სამზარეულო, რადგან შეიძლება, კედლიდან ავეჯი ჩამოცვივდეს; არ გაიქცეთ კიბეებისკენ ან არ გავარდეთ გარეთ, ვიდრე ბიძგები არ შეჩერდება. როგორც კვლევებმა აჩვენა, ადამიანების დიდი ნაწილი დაზიანებებს ძირითადად შენობების დატოვების დროს იღებს; არ გამოიყენოთ ლიფტი.  თუ ქუჩაში ხართ თუ ქუჩაში ხართ, ეცადეთ მოშორდეთ შენობებს, შუქნიშნებს, ელექტროგადამცემ კაბელებს და გადით შედარებით ღია, ცარიელ სივრცეში.  თუ საჭესთან ხართ თუ საჭესთან ხართ, შეჩერდით, მაგრამ ფრთხილად. შეეცადეთ, თქვენი მანქანა მოძრაობის ზონიდან რაც შეიძლება შორს გაიყვანოთ; არ გაჩერდეთ ხიდზე ან მის ქვეშ, ესტაკადების, შუქნიშნების, ხეების, განათების ბოძებისა თუ საგზაო ნიშნების ქვეშ; დარჩით მანქანაში ბიძგების შეწყვეტამდე; მოძრაობის გაგრძელებამდე გაეცანით ახალ ამბებს, რათა შეიტყოთ, რაიმე დაზიანება ხომ არ მოხდა გზის იმ მონაკვეთზე, საით წასვლასაც აპირებთ.  თუ ნანგრევებში მოჰყევით არ აანთოთ ასანთი; არ იმოძრაოთ ან არ სცადოთ მტვრის მოშორება; პირზე აიფარეთ ტანსაცმელი; შეეხეთ მილს ან კედელს, რათა მაშველებმა ადვილად მოგაგნონ. იყვირეთ, მაგრამ გახსოვდეთ, რომ ამ დროს შესაძლოა მავნე მტვერი გადაგეყლაპოთ.

food

1695504035

რა ტიპის საკვების მიღებას გვირჩევენ ექიმები სიცივეში

შემოდგომაზე ორგანიზმში გარდაქმნა იწყება – სიცივეებისთვის ემზადება. ეს კი იმას ნიშნავს, რომ მას სპეციალური დიეტა სჭირდება, რომლის დახმარებითაც ბევრ უსიამოვნებას აარიდებს თავს – რესპირატორულ, კუჭის, ფილტვებისა და გულის დაავადებებს. ამასთან, ერთი-ორი ზედმეტი კილოგრამის მოშორებასაც შეძლებთ.ადაპტაციის პერიოდში ორგანიზმი განსაკუთრებულად მგრძნობიარე ხდება არახელსაყრელი ფაქტორებისადმი. მკვებავი ნივთიერებები უჯრედისში სათანადო რაოდენობით ვერ ხვდება და ცვლის პროცესები ირღვევა. შედეგად, ორგანიზმი ნახშირწყლებს ცუდად შეითვისებს. ამიტომ ამ პერიოდში რაციონში რაც შეიძლება ბევრი მცენარეული ზეთი, გაღივებული მარცვლეული, ხილი და ბოსტნეული უნდა შედიოდეს.ანტიოქსიდანტური თვისებები აქვს A, C, E ვიტამინებს, სელენს, რომელსაც ხამანწკები, კიბორჩხალები და ზღვის სხვა პროდუქტები შეიცავს, ასევე საქონლის ღვიძლი და თირკმლები. ამავე სიაში შედის თხილეული, მოხარშული, მჭლე ხორცი. გაამდიდრეთ ამ პროდუქტებით რაციონი და ადვილად შეძლებთ სიცივესთან ადაპტირებას.რადგანაც სიცივეში ცხელი კერძები გვსიამოვნებს, რამდენიმე სიტყვა, როგორ უნდა მოვამზადოთ ისინი. შემწვარი და მწარე საკვები თავისუფალი რადიკალების წარმოქმნას უწყობს ხელს, რომლებიც აზიანებენ უჯრედისის გარსს (მემბრანას). ამდენად ხახვისა და სტაფილოს მოხრაკვა არარეკომენდებულია.ცვლის პროცესების დარღვევას ხელს უწყობს მოწევაც, გადაჭარბებულად ვარჯიში და ხროცეულის უზომო ჭამა. საერთოდ, ცხოველური ცილის მიღება სიცივეში არასასურველია, მაგრამ ცოტა მჭლე ხორცი, ხაჭო, კეფირი, იოგურტი და რძის სხვა პროდუქტები ნამდვილად არ გვავნებს.სიცივეში უმჯობესია, მცენარეული ცილა მიიღოთ – ლობიო, ბარდა, ბრინჯი, წიწიბურა. განსაკუთრებულად სასარგებლოა ცოცხალი ხახვი. მაგნიტური დღეების პერიოდში ნახევარი თავი ხახვი ან მისი წვენი წუწნეთ. რასაკვირველია, ამ პროცედურის შემდეგ მნიშვნელოვან შეხვედრასა და რომანტიკულ პაემანზე ვერ წახვალთ, მაგრამ ძალიან სასარგებლოა.კარგია თევზის, რძისა და მცენარეული დიეტის მონაცვლეობა. თევზეული თრომბის წარმოქმნას უშლის ხელს, რძე და მცენარეული საკვები ორგანიზმს ტოქსინებისაგან წმენდს და ფერმენტების დროულად აღდგენას ეხმარება.დროდადრო ვაშლისა და სტაფილოს განტვირთვის დღეები უნდა მოაწყოთ. ასეთი დიეტა სისხლში ქოლესტერინის დონეს ამცირებს და სისხლის შედედების პროცესს აწესრიგებს. იმავდროულად ინფარქტისა და ინსულტის წარმოქმნას ეწინააღმდეგება.კიდევ ერთი პროფილაქტიკური საშუალება სიცივეების დაწყებისას გვირილის ნახარშია. ჭამამდე ნახევარი საათით ადრე ნახევარ ჭიქა წყალში გახსნილი რამდენიმე წვეთი გვირილის ნაყენის დალევა ამინდის ჭირვეულობას იოლად გადაგატანინებთ.წყარო:ასევე ნახეთ:„ძველმოდური კერძები“ - რა კულინარიული შეცდომები გადმოგვცეს დედებმა და ბებიებმა?VIDEO: როგორ ვებრძოლოთ ნეგატიურ ფიქრებს? - ქოუჩ ირაკლი დალაქიშვილის რჩევარა შედეგები მოჰყვება სისუფთავისადმი გადაჭარბებულ სიყვარულს?

კვება

1695503273

რა არ უნდა მიირთვათ ერთად? - პროდუქტების შეთავსების ძირითადი წესები

საკვები პროდუქტების ურთიერთშეთავსების პრობლემებს მსოფლიოს თვალსაჩინო მეცნიერთა მრავალი ნაშრომი მიეძღვნა. ამ თემაზე სტატიას janmrtelobainfo.ge აქვეყნებს.ამ მხრივ საინტერესო გამოკვლევები ჩაატარა დოქტორმა ჰერბერტ შელტონმა. მან შექმნა მეცნიერება კვების შესახებ, რომელსაც უწოდა “ორთოტროფია”, სადაც ნათლად ჩამოაყალიბა საკვები პროდუქტების შეთავსებადობის ძირითადი წესები:1. ნურასოდეს მიიღებთ კონცენტრირებულ ცილოვან და ნახშირწყლებიან საკვებს ერთ ჯერზე:ეს ნიშნავს: არ შეჭამოთ ნიგოზი, ხორცი, კვერცხი, ყველი და სხვა ცილოვანი საკვები პურთან, მარცვლოვან პროდუქტებთან, კარტოფილთან, ნამცხვართან, ტკბილ ხილთან ერთად. ერთ ჯერზე უნდა მიირთვათ კვერცხი, მეორეზე – თევზი, მესამეზე – რძე, მეოთხეზე – ყველი და სრულიად სხვა დროს – პური, ფაფეული, ან ატრია. თუ თქვენ არ შეგიძლიათ უარი თქვათ ცომეულზე, მაშინ ისინი ცალკე მიირთვით.2. არასოდეს მიირთვათ ნახშირწყლოვანი და მჟავე საკვები ერთ ჯერზე:ნუ შეჭამთ: პურს, კარტოფილს, ბარდას, პარკოსნებს, ბანანს, ფინიკს (ინდის ხურმა) და სხვა ნახშირწყლოვან პროდუქტებს ლიმონთან, ფორთოხალთან, გრეიფრუტთან, ანანასთან, შტოშთან, პამიდორთან და სხვა მჟავე პროდუქტებთან.3. არასოდეს შეჭამოთ ორი კონცენტრირებული ცილოვანი საკვები ერთ ჯერზე:სხვადასხვა სახისა და შემადგენლობის ცილოვანი პროდუქტები საჭიროებენ განსხვავებულ საჭმლის მომნელებელ წვენებს და კონცენტრაციებს. ეს წვენები კუჭში ერთსა და იმავე დროს არ გამოიყოფა, ამიტომაც ყოველთვის საჭიროა ამ წესის დაცვა: ერთი ცილოვანი საკვები – ერთჯერად მიღებაზე.4. არასოდეს მიირთვათ ცხიმები ცილებთან:ნაღები, კარაქი, არაჟანი, მცენარეული ზეთი არ უნდა შეჭამოთ ხორცთან, კვერცხთან, ყველთან, ნიგოზთან და სხვა ცილებთან. ცხიმი თრგუნავს კუჭის ჯირკვლებს და აფერხებს კუჭის წვენის გამოყოფას.5. არ ჭამოთ მჟავე ხილი ცილოვან საკვებთან:ფორთოხალი, ლიმონი, პამიდორი, ანანასი, ალუბალი, მჟავე ქლიავი, მჟავე ვაშლი არ უნდა მიირთვათ ყველთან, ნიგოზთან, კვერცხთან, ხორცთან. რაც ნაკლებ რთულია საკვების ნარევი, რაც უფრო მარტივია ჩვენი კერძები, მით ეფექტურია ჩვენ მიერ საჭმლის მონელების პროცესი.6. არ მიირთვათ სახამებლიანი საკვები და შაქარი ერთ ჯერზე:ჟელე, ჯემი, ხილის ნაღების კარაქი, შაქარი, ბადაგი, სიროფი არ უნდა მირთვათ პურთან ან ერთ ჯერზე ფაფებთან, ან კიდევ ნამცხვრებთან – ღვეზელთან, ტორტთან, ფუნთუშეულთან. ყველაფერი ეს გამოიწვევს ნაწლავების დუღილს, შემდეგ კი ორგანიზმის მოწამვლას.7. მიირთვით მხოლოდ ერთი კონცენტრირებული სახამებელი საკვების ერთ ჯერზე:თუ სახამებლის ორი სახეობა (კარტოფილი ან ფაფეული, ან პური) მოიხმარება ერთჯერად მიღებაზე, მაშინ ერთი მათგანი გადამუშავდება, ხოლო მეორე ხელუხლებელი რჩება კუჭში, როგორც ტვირთი – არ გადადის ნაწლავებში, აფერხებს სხვა საკვების შეთვისებას, იწვევს დუღილს, ბოყინს, ამაღლებს კუჭის წვენის მჟავიანობას და ა.შ.8. რძე უმჯობესია, გადააქციოთ მაწვნად, მიიღოთ ცალკე ან საერთოდ არ მიირთვათ:რძის ცხიმი რაღაც დროით აბრკოლებს კუჭის წვენის გამოყოფას. რძე შეითვისება არა კუჭში, არამედ თორმეტგოჯა ნაწლავში, ამიტომ რძის არსებობაზე კუჭი არ რეაგირებს სეკრეციით, რაც ხელს უშლის სხვა საკვების გადამუშავებას, თუ ის კუჭში მოხვდა რძესთან ან რძის პროდუქტებთან ერთად.პროდუქტების სწორი ურთიერთშეთავსების მთავარი ამოცანაა დუღილისა და კუჭ–ნაწლავში საკვების გახრწნის თავიდან აცილება.9. სალათებში არ უნდა დაემატოს არც მცენარეული ზეთები, არც სიმჟავენი:სიმჟავეები ხელს უშლიან სახამებლისა და ცილების შეთვისებას. თუ საკვებს უმატებენ არაემულსიურ ცხიმებს, კუჭში მარილმჟავას გამოყოფა ნელდება, ან საერთოდ არ გამოიყოფა. ცხიმები ხელს უშლიან აგრეთვე ცილების გადამუშავებას. სალათების შეზავება, თუ ასე აუცილებელია, უმჯობესია ბოსტნეულისავე წვენებით. კომბოსტოსა და სხვა ბოსტნეულის წვენები, საკვებში ჩამატებული, ძლიერ ზრდის კუჭის წვენის გამოყოფას. გარდა ამისა, წვენები საგრძნობლად ამაღლებენ ფერმენტების შემცველობას.10. ყველაზე მეტად ორგანიზმს ცხიმების შეთვისება უჭირს:მცირე რაოდენობის ცხიმიც კი ანელებს კუჭის წვენის გამოყოფას. კუჭის წვენის გამოსაყოფად და კუჭის ასამოძრავებლად კომბოსტოს წვენი პრაქტიკულად სრულიად უპირისპირდება ცხიმების შემაფერხებელ მოქმედებას.11. ხილი, მირთმეული ნებისმიერ სხვა პროდუქტთან ერთად, მიუხედავად მისი მაღალი ყუათიანობისა, მთელ საკვებს გადააქცევს ხრწნად მასად:სხვა პროდუქტებთან შეერთებისას, ხილი ადვილად იწყებს დუღილს. ყველაზე უკეთესია მისი ცალკე ჭამა საკვების მიღების წინ; თანაც მჟავე და მჟავე–მოტკბო ერთ მიღებაზე, ხოლო ტკბილი – მეორეზე.  ხილის შეთვისებისთვის ორგანიზმს ესაჭიროება 65–80 წუთი. თუ მას მიირთმევთ იმ პროდუქტთან ერთად, რომელიც თხოულობს გადამუშავებისთვის რამდენიმე საათს, საჭმლის მოსანელებელი პროცესი სერიოზულად დაირღვევა.წყარო:ასევე დაგაინტერესებთ:„ძველმოდური კერძები“ - რა კულინარიული შეცდომები გადმოგვცეს დედებმა და ბებიებმა?VIDEO: ღამე ჭამის სინდრომი და მისი დამარცხების გზები - რეკომენდაცია სახიფათო ჩვევისგან გასათავისუფლებლადდიეტა, რომელიც ამცირებს ძუძუს კიბოს რისკს

ნატა გაუგა

1695473127

რა ტიპის დიეტის დაწყებაა სარისკო შემოდგომაზე - ნატა გაგუას რჩევა

შემოდგომაზე ორგანიზმში გარდაქმნა იწყება. გთავაზობთ ექიმ-ნუტრიციოლოგ ნატა გაგუას საშემოდგომო რჩევებს:ნუ გამოსცდით იმუნიტეტსშემოდგომა რადიკალური დიეტების დრო არ არის. ამ სეზონზე გირჩევთ, თქვენი იმუნიტეტი დაინდოთ,  მას მკაცრ გამოცდას ნუ მოუწყობთ. გაითვალისწინეთ, წინ ზამთარი გველის, რომელსაც აუცილებლად გაძლიერებული იმუნური სისტემით უნდა შევხვდეთ.აქვე იმასაც შევნიშნავ, რომ იმუნიტეტის გაძლიერებას ზოგჯერ არასწორად იგებენ და მას გაძლიერებულ კვებასთან აკავშირებენ. ბევრი წონის კონტროლს საერთოდ ივიწყებს იმ მიზეზით, რომ ზამთრის მოახლოებასთან ერთად, თბილ სამოსსა და ქურთუკებში გამოწყობილებმა, ზედმეტი კილოგრამები შეგვიძლია იოლად დავმალოთ.ერიდეთ ნაყროვანებას, ამით უჯრედების აქტიურობას და სწრაფ თვითგანახლებას შეუწყობთ ხელს.იმუნიტეტის გასაძლიერებლად კომპლექსური ზომების მიღებაა საჭირო:ჯანსაღი კვება (ანტიოქსიდანტებით  მდიდარი საკვები, ასაკის შესაბამისი კვება);წყლის სწორი მიღება  (ადამიანმა 1 კგ მასაზე უნდა მიიღოს მინიმუმ 30 მილილიტრი წყალი. ეს რეკომენდაცია განკუთვნილია მხოლოდ ნორმალური მასის ან ამ მასასთან  ახლოს მყოფი ადამიანებისთვის. წყლის დღიური ნორმა დამოკიდებულია წელიწადის დროზე, დღის პერიოდზე, ამინდზე,  ასაკზე, ფიზიკურ აქტივობაზე და ა.შ. წყლის დალევა სასურველია საკვების მიღებამდე მინიმუმ ნახევარი საათით ადრე და საკვების მიღებიდან მინიმუმ ერთ საათში. მიღებული წყლის ტემპერატურა უმჯობესია, იყოს სხეულის ტემპერატურასთან ახლოს;ფიზიკური აქტივობა (მნიშვნელოვანია, ფიზიკურ დატვირთვასა და დასვენებას შორის ბალანსის დაცვა. ასევე გასათვალისწინებელია ასაკი და ფიზიოლოგიური თავისებურებები. მთავარია  რეგულარობა);კონტრასტული შხაპი (პროცედურა დაიწყეთ ტემპერატურის მცირე ცვალებადობით. თბილი წყლის ტემპერატურა არ უნდა აღემატებოდეს 38 გრადუსს, გრილი წყლის კი 28 გრადუსს. უმჯობესია, შხაპი დილით მიიღოთ);მოწესრიგებული ძილის რეჟიმი (ძალიან მნიშვნელოვანია ძილი 17-18 გრადუსი ტემპერატურის პირობებში. ეს ახალგაზრდობის შენარჩუნებაში დაგეხმარებათ – გარემოს ტემპერატურა ხომ პირდაპირ განსაზღვრავს ნივთიერებათა ცვლის და ასაკობრივი ცვლილებების განვითარების ტემპს. ჯანმრთელ ადამიანს სხვადასხვა ხანგრძლივობისა და სიღრმის ძილი აქვთ. ზრდასრული ადამიანისთვის ძილის ნორმაც – 7/8 საათი – პირობითია. ზოგიერთს 9/10-საათიანი ძილი სჭირდება, ზოგს კი  4/5 საათი ყოფნის.  არ უნდა დაგვავიწყდეს მთავარი – ძილი ორგანიზმის ბუნებრივი დასვენებაა, რომელიც თქვენს სიცოცხლისუნარიანობას უწყობს ხელს, გამოფიტვისგან იცავს თავის ტვინის ქერქის უჯრედებს და აღადგენს იმ ენერგიას, რომელიც სიფხიზლის პერიოდში იხარჯება);ემოციური განტვირთვა  (დროდადრო შეგიძლიათ მოდუნდეთ და აკეთოთ ის, რის უფლებასაც თავს ჩვეულებრივ, არ აძლევთ);მავნე ჩვევებზე უარის თქმა.აქვე ჯანსაღ კვებას მცირედით განვმარტავ:ასეთი კვება გულისხმობს ყოველდღიურად მრავალფეროვანი საკვების მიღებას. სასურველია, კვებისას ყველა ჯგუფის პროდუქტი გამოვიყენოთ. დღის რაციონი უნდა იყოს ზომიერი, ინდივიდუალური ფიზიოლოგიური თავისებურებების შესაბამისი. მნიშვნელოვანია, გავითვალისწინოთ გამოყენებული პროდუქტების ხარისხიც.ამასთან, არ დაივიწყოთ ისიც, რომ შემოდგომა ჩვენი ჯანმრთელობის რეგულარული გაკონტროლების დროცაა – ზამთრის დადგომამდე, სასურველია, ორგანიზმის კომპლექსური სამედიცინო შემოწმებაც ჩაიტაროთ.ნუ გარისკავთ ცალსახად ცილოვან ან ნახშირწყლოვან დიეტებსმასალა მომზადებულია ნატა გაგუას ბლოგის მიხედვითარის თუ არა წითელი ხორცი ჯანმრთელობისთვის საზიანო - რას ამბობს მეცნიერებადიეტა, რომელიც ამცირებს ძუძუს კიბოს რისკსროგორ დავზოგოთ კომუნალურ გადასახადებზე - თქვენი ბიუჯეტი ამოისუნთქებს, თუ ამ რჩევებს გაითვალისწინებთ

ბავშვი

1695449220

რომელი ასაკიდან ითვლება ბავშვის მეტყველება დაგვიანებულად - მეტყველების თერაპევტის განმარტება

მეტყველების თერაპევტი ნატალია ჯამასპიშვილი განმარტავს, რომელი ასაკიდან ითვლება ბავშვის მეტყველება დაგვიანებულად.ვრცლად ⇓ასევე ნახეთ:როგორი უნდა იყოს ბავშვის კბილების ამოსვლის თანმიმდევრობადიეტა, რომელიც ამცირებს ძუძუს კიბოს რისკსსაზიანოა თუ არა უზმოზე ლიმონიანი წყლის დალევა

სახლი

1695420654

სიბრაზის განცდა, მოტივაციის ნაკლებობა - კიდევ რა შეიძლება გამოიწვიოს სახლში არსებულმა უარყოფითმა ენერგიებმა და როგორ გამოვასწოროთ სიტუაცია

თქვენი სახლი არ უნდა იყოს მხოლოდ ადგილი, სადაც ატარებთ ღამეებს და ისვენებთ სამუშაო დღის შემდეგ, არამედ თავშესაფარი, სადაც თავს კომფორტულად და მშვიდად გრძნობთ. თუ ამ ბოლო დროს გაგიჩნდათ განცდა, რომ რაღაც ისე არ არის, სახლში რაღაც უარყოფითი ენერგიაა და არაკომფორტულად გრძნობთ თავს, მაშინ ყურადღება უნდა მიაქციოთ შემდეგ ნიშნებს და განიხილოთ სიტუაციის გამოსწორების გზები.უსიამოვნო სუნიპოზიტიური ენერგიის მქონე ბინას ყოველთვის აქვს სუფთა სუნი. თუ გაწმენდისა და ოთახების განიავების შემდეგაც კი რჩება უსიამოვნო სუნი, ეს შეიძლება მიუთითებდეს უარყოფითი ენერგიის არსებობაზე. ამ პრობლემის აღმოსაფხვრელად, რეგულარულად გაანიავეთ ოთახი და გამოიყენეთ არომატული ზეთები ან სანთლები.მუდმივი არეულობაგაფანტული ნივთები, ჭუჭყიანი ჭურჭელი და არასწორად ორგანიზებული სივრცე შეიძლება გახდეს უარყოფითი ენერგიის წყარო. შეეცადეთ შექმნათ წესრიგი სივრცის ორგანიზების პრინციპების გამოყენებით, როგორიცაა ფენშუი. ეს დაგეხმარებათ, უფრო მშვიდად და კომფორტულად იგრძნოთ თავი.სინათლის ნაკლებობაბუნებრივი სინათლის ნაკლებობამ შეიძლება გავლენა მოახდინოს თქვენს ფსიქოემოციურ მდგომარეობაზე. შეინახეთ ფარდები ღია და გამოიყენეთ დამატებითი განათება უფრო ნათელი, მიმზიდველი ატმოსფეროს შესაქმნელად.ძველი ავეჯიანტიკვარული ავეჯი შეიძლება იყოს ლამაზი, მაგრამ ის ასევე ატარებს წინა მფლობელების რთულ ემოციებს. თუ არ გსურთ ასეთი ავეჯის მოშორება, შეასრულეთ დასუფთავების რიტუალები, რათა მოიცილოთ უარყოფითი ენერგია, რომელიც შესაძლოა დაკავშირებული იყოს ასეთ ნივთებთან.გამოუსადეგარი ნივთებიმოიშორეთ ის, რასაც აღარ იყენებთ. ეს დაგეხმარებათ გაათავისუფლოთ სივრცე და გახადოთ თქვენი სახლი უფრო კომფორტული და ფუნქციონალური.უარყოფითი ენერგიის ზემოქმედების ნიშნებიუარყოფითი ენერგიის ნიშნები სახლში შეიძლება გამოვლინდეს არა მხოლოდ გარემოს დონეზე, არამედ თქვენს ფსიქიკურ და ემოციურ მდგომარეობაშიც. აქ არის რამდენიმე სიმპტომი, რომელიც შეიძლება მიუთითებდეს უარყოფითი ენერგიის არსებობაზე:სიბრაზის განცდათუ ხშირად გრძნობთ უნებლიე სიბრაზეს და გაღიზიანებას თქვენს სახლში, ეს შეიძლება იყოს ოთახში დამკვიდრებული უარყოფითი ენერგიის შედეგი.მოტივაციის ნაკლებობათქვენს სახლში ნეგატიურ ატმოსფეროს შეუძლია დათრგუნოს თქვენი მოტივაცია და შთაგონება. იწყებთ ინტერესის დაკარგვას სამუშაოსა და ჰობის მიმართ.უძილობაცუდი ძილი შეიძლება იყოს უარყოფითი ენერგიის ზემოქმედების შედეგი. შექმენით მშვიდი და კომფორტული საძინებელი გარემო თქვენი ძილის ხარისხის გასაუმჯობესებლად.გაზრდილი შფოთვაუარყოფითმა ენერგიამ შეიძლება გამოიწვიოს შეშფოთება და შფოთვა აშკარა მიზეზის გარეშე.დისკომფორტის შეგრძნებათუ სახლში მუდმივად გრძნობთ დაძაბულობას და დისკომფორტს, ეს შესაძლოა უარყოფითი ენერგიის ნიშანი იყოს.პანიკური შეტევებითუ თქვენი სახლის გარკვეული საგნები ან ადგილები პანიკაში გაგდებთ, ეს ასევე შეიძლება იყოს უარყოფითი ენერგიის გამო.შთაგონების ნაკლებობაკრეატიული ადამიანები შესაძლოა გარკვეულ გარემოში ინსპირაციის ნაკლებობას განიცდიდნენ. შექმენით ინსპირაციული სამუშაო ადგილი, რათა შეინარჩუნოთ თქვენი შემოქმედებითი ენერგია. ასევე ნახეთ:„ქართული სილამაზე პარიზში" - სალომე ღვინიაშვილი და ლიკა ევგენიძე ახალ ფოტოებს გვიზიარებენVIDEO: "ხატს ნებისმიერ ადგილზე რომ შეეხოთ, სიმხურვალეს, ხელების გარდა, ვერსად იგრძნობთ" - დღეს ტაძრის უზარმაზარი ეზო მომლოცველებით გაივსო“რას ნიშნავს? ჩემი სკამიც დაისაკუთრა… ” - ანუკი არეშიძე გამომწერებს მიმართავს

მაკარონი

1695419936

„ძველმოდური კერძები“ - რა კულინარიული შეცდომები გადმოგვცეს დედებმა და ბებიებმა?

დროთა განმავლობაში, არა მხოლოდ ტრადიციები და ღირებულებები იცვლება, არამედ გარკვეული კულინარიული ჩვევებიც. ჩვენმა დედებმა და ბებიებმა გვასწავლეს საჭმლის მომზადება და გარკვეული წესების დაცვა საჭმლის მომზადებისას. თუმცა, ირკვევა, რომ „ძველმოდურად“ გაკეთებული ყველაფერი არ არის გამართლებული და ზოგიერთი ჩვევა შეიძლება ჯანმრთელობისთვის საზიანოც კი იყოს. მოდით, გადავხედოთ რამდენიმე გავრცელებულ კულინარიულ შეცდომას, რომლებიც მემკვიდრეობით მივიღეთ ჩვენი წინაპრებისგან.გაყინული ხორცის არასწორი გალღობაბევრ ჩვენგანს ახსოვს ბავშვობაში, როდესაც ხორცს ალღობდნენ სამზარეულოს მაგიდაზე, ცელოფანის პაკეტში გახვეულს. გალღობის ეს მეთოდი, მიუხედავად იმისა, რომ პოპულარულია, სინამდვილეში ჯანმრთელობისთვის სახიფათოა. როდესაც ხორცი თბილ ჰაერთან კონტაქტში მოდის, ბაქტერიები იწყებენ აქტიურად გამრავლებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს მოწამვლა.ამ შეცდომის თავიდან ასაცილებლად რეკომენდებულია ხორცის გალღობა მაცივრის ქვედა თაროზე, დატოვეთ მთელი ღამით, რათა არ მოხვდეს თბილ გარემოსთან.ერთი დანა ყველაფრისთვისჩვენი წინაპრების კიდევ ერთი გავრცელებული ჩვევა იყო ერთი დანის გამოყენება სხვადასხვა სახის საკვების, მათ შორის ხილის, ბოსტნეულის და უმი ხორცის დასაჭრელად. ეს შეიძლება იყოს სახიფათო თქვენი ჯანმრთელობისთვის, განსაკუთრებით იმ შემთხვევაში, თუ დანები არ არის კარგად მოვლილი და ჟანგდება.ამ შეცდომის თავიდან ასაცილებლად, თითოეული ტიპის საკვებისთვის უნდა გამოიყენოთ სხვადასხვა დანა და რეგულარულად შეამოწმოთ მათი მდგომარეობა.ხორცი გრილზეპიკნიკებსა და ბუნებაში მოგზაურობას ხშირად ხორცის შეწვა ახლავს თან. თუმცა, ბევრი ჩვენგანი უშვებს შეცდომას,  ზემოდან მეორე ცხაურით დაჭერით. ამან შეიძლება გამოიწვიოს ხორცისგან წვენის გამოდინება და მისი გამოშრობა. ამ შეცდომის თავიდან ასაცილებლად ხორცი გრილზე დაალაგეთ და ბუნებრივად შეწვა აცადეთ.ხორცის რეცხვაბევრ ჩვენგანს ახსოვს, როგორ რეცხავდნენ ჩვენი დედები და ბებიები წვნიანის მომზადებამდე, მთლიან ქათამს. თუმცა, ეს არასწორი პრაქტიკაა, ვინაიდან წყალს არ შეუძლია მთლიანად გაასუფთავოს ხორცი მავნე ბაქტერიებისგან.ამის ნაცვლად, ყურადღება უნდა მიექცეს ხორცის სწორად გალღობას და მომზადებას. უმჯობესია, მოხარშეთ რამდენიმე წუთის განმავლობაში, შემდეგ გადაწურეთ პირველი ბულიონი, დაამატეთ სუფთა წყალი და კიდევ მოხარშეთ.ცხიმის დამატება მაკარონშიწყალში ცხიმის დამატება, რომელშიც მაკარონი იხარშება, განიხილება როგორც მისი შეწებების თავიდან აცილების მეთოდი. თუმცა, ეს შეიძლება იყოს შეცდომა, რადგან ზეთი ქმნის ბარიერს, რომელიც გარს ეკვრის მაკარონს და  ხელს უშლის სოუსს, მთლიანად შეაღწიოს მასში.სამაგიეროდ, უმჯობესია, მაკარონი რეგულარულად აურიოთ მოხარშვისას, რათა არ შეწებდეს. „ხუთი წამის“ წესიმითი იმის შესახებ, რომ თუ საკვები იატაკზე დაეცა და ხუთ წამზე ნაკლები დარჩა იქ, საჭმელად უსაფრთხოა, დიდი ხანია გავრცელდა. ჭუჭყიან ზედაპირთან ხანმოკლე კონტაქტმაც კი შეიძლება გამოიწვიოს საშიში ბაქტერიებითა და მიკრობებით დაბინძურება.ამ შეცდომის თავიდან ასაცილებლად, უმჯობესია უბრალოდ არ მიირთვათ საკვები, რომელიც ჭუჭყიან ზედაპირს შეეხო. ასევე ნახეთ:„ქართული სილამაზე პარიზში" - სალომე ღვინიაშვილი და ლიკა ევგენიძე ახალ ფოტოებს გვიზიარებენნიკა მელია აცხადებს, რომ თბილისის საკრებულოში „ნაციონალური მოძრაობის“ დეპუტატს, ირაკლი ეძგვერაძეს გლდანში თავს დაესხნენVIDEO: "ხატს ნებისმიერ ადგილზე რომ შეეხოთ, სიმხურვალეს, ხელების გარდა, ვერსად იგრძნობთ" - დღეს ტაძრის უზარმაზარი ეზო მომლოცველებით გაივსო

ირაკლი დალაქიშვილი

1695357251

VIDEO: როგორ ვებრძოლოთ ნეგატიურ ფიქრებს? - ქოუჩ ირაკლი დალაქიშვილის რჩევა

როგორ ვებრძოლოთ ნეგატიურ ფიქრებს? - ქოუჩ ირაკლი დალაქიშვილის რჩევაასევე ნახეთ:როგორ ვებრძოლოთ ნეგატიურ ფიქრებს? - ქოუჩ ირაკლი დალაქიშვილის რჩევა„21 სექტემბერს, სადაც არ უნდა იყოთ...“ - ვრცელდება პატრიარქის კურთხევა