1763976960
დილის ყავის მოყვარულებში ნაადრევი გარდაცვალების რისკი 16%-ით უფრო ნაკლებია - ახალი კვლევა
ყავის ავკარგიანობაზე ბევრს საუბრობენ, ამიტომ ბოლოდროინდელმა სამეცნიერო კვლევამ დაგვაინტერესა, რომელიც 40 725 მონაწილეს მოიცავდა და ყავის დალევის ჩვევებს თითქმის 10 წლის მანძილზე აკვირდებოდა. კვლევის საოცარ შედეგს გვაცნობენ და გვეუბნებიან, რომ ადამიანებში, რომლებიც დილით მიირთმევენ ყავას, სიკვდილიანობის დაბალი მაჩვენებელი ფიქსირდება იმ პირებთან შედარებით, რომლებიც საერთოდ არ სვამენ ან დღის სხვა მონაკვეთებში მიირთმევენ ყავას.უფრო ზუსტად: დილის ყავის მოყვარულებში ნებისმიერი მიზეზით გარდაცვალების 16%-ით ნაკლები რისკია იმ ადამიანებთან შედარებით, რომლებიც საერთოდ არ სვამენ ყავას. კონკრეტულად გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებით გარდაცვალების რისკი დილის ყავის მოყვარულებში 31%-ით ნაკლებია. ადამიანები, რომლებიც ყავას დღის მანძილზე სვამენ, არ აჩვენებენ მნიშვნელოვან ცვლილებას გარდაცვალების რისკებში იმ პირებთან შედარებით, რომლებიც საერთოდ არ მიირთმევენ ყავას. „ამ ეტაპისთვის კვლევა აჩვენებს, რომ ყავის დალევა არ ზრდის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკებს და, როგორც ჩანს, ზოგიერთი ქრონიკული დაავადების რისკებს ამცირებს კიდეც, მათ შორის მეორე ტიპის დიაბეტს. იმ ეფექტების გათვალისწინებით, რომლებიც კოფეინს აქვს ჩვენს სხეულზე, გვინდოდა, გვენახა, დღის კონკრეტულ მონაკვეთში ყავის დალევას ჰქონდა თუ არა რაიმე გავლენა ჩვენი გულის ჯანმრთელობაზე“, - განმარტავს ლუ ქი, კვლევის წამყვანი ავტორი.U.S. National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2018 წელში დაბადებულ მოზარდებს მოიცავდა. ყავის მოყვარულებში კი დაცვის ეფექტიც გამოვლინდა, რაც მიღებულ ყავის რაოდენობას უკავშირდებოდა - „ყავის დიდი დოზით მიღება მნიშვნელოვნად უკავშირდებოდა ნებისმიერი მიზეზით გარდაცვალების დაბალ რისკს მონაწილეებში, რომლებიც დილით სვამდნენ ყავას“.რატომ აქვს დროს ამხელა მნიშვნელობა?დროის ფაქტორს მეცნიერები საკმაოდ საინტერესოდ ხსნიან. პირველი ის არის, რომ შუა დღეს ან საღამოს ყავის მიღება, შესაძლოა, ცირკადულ რიტმს არღვევდეს. ამასთან, წინა კვლევებმა აჩვენა, რომ საკონტროლო ჯგუფთან შედარებით, შუადღისას ან საღამოს ყავის დიდი რაოდენობით მიღება მელატონინის ჭარბად გამომუშავებას ღამით 30%-ით ამცირებს. მელატონინის დაბალი დონე კი ოქსიდაციური სტრესის, არტერიული წნევისა და ანთების მატებას უკავშირდება, რაც, თავის მხრივ, რისკფაქტორებს წარმოადგენს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისთვის.მეორე მიზეზად კი ყავის ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებებს ასახელებენ, რომლებიც ძირითადად ანთების საწინააღმდეგო ნაერთებიდან მოდის. სისხლში ანთების საწინააღმდეგო მარკერები ცირკადულ ნიმუშს მიჰყვება - როგორც წესი, ყველაზე მაღალია დილით და თანდათან მცირდება, საღამოს 5 საათისთვის კი ყველაზე დაბალ დონეს აღწევს. ამგვარად, ყავის იმ დროს მიღებამ, როცა ანთების მარკერები ბუნებრივად ყველაზე მაღალია, შესაძლოა, ბუნებრივად გააძლიეროს მისი ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება.
























