გაინტერესებთ რა მოხდება, თუ დღეში ერთ ვაშლს შეჭამთ?

vashli

ექიმი ინფექციონისტი არჩილ ჯალაღონია სოციალურ ქსელში ვაშლის სასარგებლო თვისებების შესახებ წერს.

მაშ ასე, ერთი ვაშლის ჭამა ხელს უწყობს:

ქოლესტერინის შემცირება.

ვაშლი შეიცავს პექტინს და ხელს უშლის სისხლძარღვებში ათეროსკლეროზული ნადების გაჩენას. ძვლების გაძლიერება. ფლავონოიდის და ბორის წყალობით ვაშლის ჭამა აუმჯობესებს ძვლოვანი ქსოვილის მდგომარეობას.

ტვინის უჯრედების დაცვა.

ვაშლი შეიცავს კვერცეტინს. ეს ნივთიერება აუმჯობესებს მეხსიერებას.

რკინა ანემიის საუკეთესო საშუალებაა. გარდა ამისა, ვაშლში არსებული რკინის გამორჩეული თვისება არის მისი კარგი ბიოლოგიური მონელება. რკინით მდიდარი ვაშლი განსაკუთრებით სასარგებლოა ბავშვებისთვის და ორსულებისთვის.

იოდი - მისი რაოდენობა ვაშლში ბევრად მეტია, ვიდრე ნებისმიერ სხვა ხილში (ვაშლი იოდით მეორეა ზღვის პროდუქტების შემდეგ), ფარისებრი ჯირკვლის დაავადებების შესანიშნავი პროფილაქტიკური საშუალება.
 ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ახალი ვაშლის წვენი იცავს ტვინის დაბერებისგან, რითაც ხელს უშლის ალცჰეიმერის დაავადების დაწყებას.

კიბოს კვლევის ამერიკული ასოციაციის მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ ვაშლის რეგულარულმა მოხმარებამ შეიძლება შეამციროს პანკრეასის კიბოს ალბათობა 23%-ით.

დღეში მინიმუმ ერთი ვაშლის ჭამა გიცავთ ნაღვლის ბუშტში კენჭების წარმოქმნისგან.

ისინი ვინც დღეში მინიმუმ ერთ ვაშლის მიირთმევენ, 28%-ით ნაკლები აქვთ ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების ალბათობა. ვაშლში ხსნადი ბოჭკოვანი ამცირებს სისხლში შაქრის რყევებს.

ვაშლის ჭამა ჭამის შემდეგ, ის ასუფთავებს ნადებს კბილებიდან და ასუფთავებს კბილთაშუა სივრცეებს. ეს იცავს ჩვენს კბილებს კარიესისგან. რა თქმა უნდა, ვაშლი არ ჩაანაცვლებს კბილის ჯაგრისს, მაგრამ დღის განმავლობაში მყარი ვაშლი კარგად ასუფთავებს თქვენს კბილებს.

ვაშლშია ვიტამინები - A, B1, B2, B3, C, E, P, PP, K;

ვაშლშია მიკროელემენტები : ნატრიუმი, ფოსფორი, კალიუმი, გოგირდი, სპილენძი, თუთია, კალციუმი, ალუმინი, ფტორი, ქრომი, რკინა, მაგნიუმი, მოლიბდენი, ნიკელი, ბორი, ვანადიუმი, მანგანუმი.

მნიშვნელოვანია: რაც მეტი ხანი დევს ვაშლი, მით ნაკლებია ვიტამინები. უმჯობესია გამოიყენოთ ახალი ხილი ბუნებრივი ფორმით ან მსხვილ სახეხზე გახეხილი. ყველაზე სასარგებლოა პატარა, მჟავე და ველური ვაშლი. ის შეიცავს ათჯერ მეტ საკვებ ნივთიერებებს, ვიდრე პრიალა ხილი. რა თქმა უნდა, ახალი ვაშლი ყველაზე სასარგებლოა, მაგრამ თერმული დამუშავების დროსაც კი არ კარგავს კვებით და ენერგეტიკულ ღირებულებას.

არ უნდა მიირთვათ ისინი შეუზღუდავი რაოდენობით. ღვინის მჟავისა და ბოჭკოს დიდი რაოდენობით გამო, ვაშლის შეუზღუდავი მოხმარება შეიძლება გამოიწვიოს გულისრევა და გასტრიტი.