წითელი, თეთრი თუ მწვანე ხახვი - დიეტოლოგმა ამ სამი ფერის ბოსტნეულს შორის ყველაზე სასარგებლო დაასახელა

ხახვი

რომელი ხახვია უფრო ჯანსაღია - წითელი, თეთრი თუ მწვანე? ამ თემაზე UNIAN-თან დიეტოლოგმა, ენდოკრინოლოგმა, თერაპევტმა, სამოილენკოს დიეტოლოგიის კლინიკის შინაგანი მედიცინის სპეციალისტმა, ელენა ზინჩენკომ  ისაუბრა.

ზინჩენკოს თქმით, წითელი ხახვი სარგებლობის მხრივ პირველ ადგილზე შეიძლება იყოს. მათ წითელ ფერს დიდი რაოდენობით ანტიოქსიდანტი ანტოციანინები განსაზღვრავს, რომლებიც აუმჯობესებენ გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას და ეწინააღმდეგებიან ანთებას.

მწვანე ხახვი შეიძლება მეორე ადგილზე იყოს, რადგან თეთრ ხახვზე მეტ ანტიოქსიდანტს შეიცავს. აღსანიშნავია, რომ ყველა ხახვი, განურჩევლად ფერისა, შეიცავს ანტიოქსიდანტ კვერცეტინს, რომელიც აუმჯობესებს იმუნურ ფუნქციას. რაციონში უნდა შეიტანოთ სხვადასხვა სახის ხახვი, რომ მრავალფეროვნება შემატოთ.

დიეტოლოგი ხაზს უსვამს, რომ წითელი ხახვის დადებით ეფექტს ჰიპერტენზიის მქონე ადამიანების ჯანმრთელობაზე.

"მაშინაც კი, თუ ასეთი ადამიანები კვირაში რამდენჯერმე მიირთმევენ წითელ ხახვს, ისინი უკეთესად აკონტროლებენ არტერიულ წნევას. ასეთი ხახვის ჭამა ასევე ამცირებს ნეიროდეგენერაციული დაავადებების - დემენციის ალბათობას", - აღნიშნავს ის.

წითელი ხახვი ასევე სასარგებლოა ტიპი 2 დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის - ამ ბოსტნეულის მოხმარება აუმჯობესებს მათ სისხლში გლუკოზის დონეს.

მწვანე ხახვი მდიდარია ბოჭკოებით, რაც სასარგებლოა საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის. წითელი, მწვანე და თეთრი ხახვი შესანიშნავია მსხვილ ნაწლავში ჩვენი ბაქტერიების გამოსაკვებად. ხახვი შეიცავს პრებიოტიკებს, რომლებიც კვებავს მსხვილი ნაწლავის მიკრობიომს. 

„თეთრი ხახვის კვების პროფილი ოდნავ ღარიბია, ვიდრე წითელი და მწვანე, მაგრამ მე ვერ ვხედავ რაიმე დრამატულ განსხვავებებს. ამიტომ, თუ არ გაქვთ საშუალება მიირთვათ მწვანე ან წითელ ხახვი, მაშინ სავსებით შესაძლებელია თეთრი ხახვის მოხმარება და თითქმის იგივე სასარგებლო თვისებების მიღება, ოღონდ ნაკლებად“, - დასძინა ზინჩენკომ.

აღსანიშნავია, რომ ნებისმიერი ხახვი შეიცავს უამრავ C ვიტამინს, რომელსაც შეუძლია გააუმჯობესოს ორგანიზმში კოლაგენის სინთეზი, რაც პირდაპირ დადებითად მოქმედებს კანისა და სახსრების მდგომარეობაზე.