არასოდეს მიირთვათ ეს - კარდიოლოგებმა არტერიებისთვის ყველაზე ცუდი საკვები დაასახელეს

გული

ჯანსაღი გულის შენარჩუნების ნაწილი არის ნადების რისკის შემცირება, რომელსაც შეუძლია თქვენი არტერიების გადაკეტვა. ნადების წარმოქმნა არის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, გულის შეტევისა და ინსულტის მთავარი რისკფაქტორი.

მოწევა, სტრესი და შფოთვა, უმოძრაო ცხოვრების წესი, სიმსუქნე, მაღალი წნევა და მაღალი ქოლესტერინი - ყველა რისკის ფაქტორია ნადების წარმოქმნისათვის.

ექსპერტები ამბობენ, რომ არტერიებისთვის ყველაზე ცუდი საკვები შემწვარი საკვებია.

„არტერიებისთვის ყველაზე ცუდი საკვები არის ზეთში მოხარშული საკვები, რომელიც მოიცავს თითქმის ყველა კულინარიულ ზეთს, გარდა ზეითუნის ზეთისა და ავოკადოს ზეთისა“,- განმარტავს მერი გრინი, მედიცინის მეცნიერებათა დოქტორი.

ეს ჯანსაღი ზეთებიც კი უნდა გამოიყენოთ ზომიერად და თავიდან აიცილოთ ღრმა შემწვარი საკვები, ამბობს ის.

ერთმა მეცნიერულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანის რაციონში ცხიმის ყოველი 2%-ით ზრიდს დროს, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი 23%-ით იზრდება.

ტრანს ცხიმები იმდენად არაჯანსაღია, რომ სურსათისა და წამლების ადმინისტრაციამ აუკრძალა საკვების მწარმოებლებს ნაწილობრივ ჰიდროგენირებული ზეთების გამოყენება. თუმცა, დოქტორ გრინის თქმით, ტრანს ცხიმები მაინც შეიძლება გამოჩნდეს ულტრა-დამუშავებულ საკვებში და ამიტომ უმჯობესია შეძლებისდაგვარად მოერიდოთ შეფუთულ და დამუშავებულ საკვებს.

ნებისმიერი ღრმად შემწვარი საკვები, როგორიცაა კარტოფილი ფრი, ხახვის რგოლები, შემწვარი ზღვის პროდუქტები და ღვეზელები, ასევე ტრანს ცხიმის წყაროა.

ასევე ნახეთ:

ლოცვა, რომელიც ნათლისღებას უნდა წაიკითხოთ

„ცას ვწვდები სიამაყით! მადლობა უფალს ასეთი რეალობისათვის“ - ირაკლი ნოზაძე გამომწერებს სასიხარულო ინფორმაციას უზიარებს