საკვების ჩამონათვალი, რომლის მირთმევაც მავნებელია უზმოზე

უზმო

ჯანსაღი კვება გულისხმობს არა მხოლოდ სწორი საკვების არჩევას, არამედ მათი მიღების სწორ დროს. ბევრი ჩვენგანი მიჩვეულია დღის დაწყებას ფინჯანი ყავით და სწრაფი მომზადების საკვებით, საჭმლის მონელების შედეგებზე ფიქრის გარეშე. გამოდის, რომ არსებობს მთელი რიგი საკვები, რომელსაც უზმოზე უნდა მოერიდოთ. რა პროდუქტებმა შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს ორგანიზმზე, თუ ცარიელ კუჭზე მივირთმევთ?

საფუვრიანი ნაცხობი

საფუვრის ცომისგან დამზადებული ახალი ფუნთუშები ან ღვეზელები შეიძლება იყოს გემრიელი და მადის აღმძვრელი არჩევანი, მაგრამ ისინი არ არის საუკეთესო გამოსავალი პირველი კერძისთვის. ცომეულში შემავალმა საფუარმა შეიძლება გააღიზიანოს კუჭის ლორწოვანი გარსი, გამოიწვიოს გაზები და შებერილობა.

ყავა

ყავა, რა თქმა უნდა, პოპულარული სასმელია, მაგრამ ცარიელ კუჭზე დალევამ შეიძლება გამოიწვიოს არასასურველი შედეგები. ყავა ასტიმულირებს მარილმჟავას გამომუშავებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მონელების დარღვევა, გულძმარვა, გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი და კუჭის წყლულიც კი. 

ფერმენტირებული რძის პროდუქტები

ფერმენტირებული რძის პროდუქტები, როგორიცაა იოგურტი და კეფირი, მდიდარია სასარგებლო რძემჟავა ბაქტერიებით, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავის ჯანმრთელობას. თუმცა, მათი ცარიელ კუჭზე ჭამა შეიძლება არ იყოს საუკეთესო იდეა. მასში შემავალმა მარილმჟავამ შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს ამ ბაქტერიებზე, ამცირებს მათ დადებით გავლენას სხეულზე.

ალკოჰოლი

დილით ალკოჰოლური სასმელი შეიძლება მიმზიდველად მოგეჩვენოთ, მაგრამ ამან შეიძლება სერიოზული პრობლემები გამოიწვიოს. ცარიელ კუჭზე ალკოჰოლის დალევამ შეიძლება სწრაფად გამოიწვიოს სისხლში გლუკოზის დონის დაცემა, რაც ორგანიზმისთვის სტრესულია.

ხილი და ტკბილეული

ხილი, როგორიცაა ფორთოხალი და ბანანი, შეიცავს ხილის მჟავებს და მაგნიუმს, რამაც შეიძლება გავლენა მოახდინოს კუჭსა და გულზე. თქვენ ასევე უნდა მოერიდოთ შაქრიან საკვებს, როგორიცაა ტკბილეული და შოკოლადი უზმოზე, რადგან ამან შეიძლება გამოიწვიოს ინსულინის აწევა და პანკრეასის დაზიანება.

ცივი სასმელები და ბოსტნეული

ცივ სასმელებს, როგორიცაა ლიმონათი და გარკვეული ბოსტნეული (პომიდორი და კიტრი) შეუძლია შეანელოს საჭმლის მონელების პროცესი და გააღიზიანოს კუჭი.

კონსერვები და შებოლილი ხორცი

მარილითა და კონსერვანტებით მდიდარ საკვებს, როგორიცაა დაკონსერვებული და შებოლილი საკვები, შეუძლია კუჭის ლორწოვანი გარსის გაღიზიანება და კუჭ-ნაწლავის პრობლემები გამოიწვიოს.

მსხალი

მაღალი ბოჭკოვანი და მოუნელებელი ბოჭკოებით, მსხალი შეიძლება ძალიან მძიმე იყოს უზმოზე საჭმელად.

 

ასევე დაგაინტერესებთ:

,,თუ ადამიანის სახე დაკარგე, გინდა მღვდელი იყავი, გინდა პოლიტიკოსი, გინდა პედაგოგი, სიცარიელეა შენი ფასი..." - მამა პეტრე

Imax-ის ეკრანებზე მაყურებელი Barbie-ის აქამდე უცნობ, ფილმიდან ამოჭრილ სცენებსაც იხილავს

„ძალიან რთული პერიოდია მეგობრებო - გაათმაგებულად დალოცეთ ყველა…“ - მიხეილ ცაგარელის გაფრთხილება