რატომ იზრდება კიბოს რისკი 50 წლამდე ასაკის ადამიანებში მთელ მსოფლიოში - კვლევა

სკრინინგი

ბევრმა ჩვენგანმა იცის, რა უნდა გავაკეთოს იმისათვის, რომ შეამციროს კიბოს განვითარების რისკი - შეწყვიტე მოწევა, მოერიდე გადამუშავებულ საკვებს, შეინარჩუნე ფორმა, დაირეგულირე ძილი. თუმცა, რა მოხდება, თუ კიბოს გამომწვევი მიზეზის უმეტესი ნაწილი უკვე მოხდა ჩვენს ადრეულ წლებში, ან უარესი, ჩვენს დაბადებამდე?

ბრიგჰემისა ქალთა საავადმყოფოსა და ჰარვარდის უნივერსიტეტის ბოლო კვლევაში ნათქვამია, რომ ეს შეიძლება ასე იყოს, განსაკუთრებით კიბოს შემთხვევაში, რომელიც 50 წლამდე ხდება.

ამ კვლევის ყველაზე მნიშვნელოვანი დასკვნა, რომელიც გამოქვეყნდა Nature Reviews Clinical Oncology- ში , არის ის, რომ 1990 წლის შემდეგ დაბადებულ ადამიანებს უფრო მეტად უვითარდებათ კიბო 50 წლამდე, ვიდრე, მაგალითად, 1970 წელს დაბადებულებს. ეს ნიშნავს, რომ ახალგაზრდები უფრო მეტად ზარალდებიან კიბოთი, ვიდრე წინა თაობები, რაც გავლენას ახდენს ჯანდაცვაზე, ეკონომიკასა და ოჯახებზე.

დიეტური ჩვევები ყალიბდება ცხოვრების ადრეულ ეტაპებზე

ფაქტორები, რომლებსაც ჩვენ ვაწყდებით ადრეულ ასაკში, შეუძლიათ გავლენა მოახდინონ კიბოს რისკზე მოგვიანებით ცხოვრებაში. კიბოს ტენდენციების ეს მიმოხილვა შეისწავლის, თუ როგორ შეიძლება გავლენა იქონიოს ამ ფაქტორებმა ადრეულ კიბოს განვითარებაზე. ჯერ კიდევ არ არის ბოლომდე ნათელი, თუ რომელი ექსპოზიცია არის მნიშვნელოვანი ადრეულ ასაკში, მაგრამ მთავარი ფაქტორებია დიეტა, ცხოვრების წესი, გარემო და ჩვენს ნაწლავში მცხოვრები ცხოველი (მიკრობიომი).

ზოგდად, კვების და ცხოვრების წესის ჩვევები ყალიბდება ადრეულ ასაკში. იმის გამო, რომ სიმსუქნე კიბოს ცნობილი რისკ-ფაქტორია, აქედან გამომდინარეობს მოსაზრება, რომ ჭარბწონიან მოზარდებს, სავარაუდოდ, უვითარდებათ კიბო უფრო ახალგაზრდა ასაკში, შესაძლოა იმიტომ, რომ ისინი უფრო დიდი ხნის განმავლობაში იმყოფებოდნენ რისკის ფაქტორთან.

რა თქმა უნდა, ზოგიერთი ადრეული კიბოს გამოვლენა ხდება უკეთესი სკრინინგის პროგრამებისა და ადრეული დიაგნოსტიკის წყალობით, რაც ხელს უწყობს ახალი კიბოს დიაგნოსტირების რიცხვის ზრდას ყოველწლიურად მთელ მსოფლიოში. მაგრამ ეს ყველაფერი არ არის.

ადრეულ დაწყებულ კიბოებს აქვთ განსხვავებული გენეტიკური ნიშნები, ვიდრე გვიან დაწყებულ კიბოს და უფრო მეტად გავრცელდება, ვიდრე კიბოს დიაგნოზი მოგვიანებით. ეს ნიშნავს, რომ ამ კიბოს შეიძლება დასჭირდეს სხვადასხვა ტიპის მკურნალობა და უფრო პერსონალიზებული მიდგომა, რომელიც მორგებულია პაციენტის ასაკზე კიბოს განვითარების დროს.

შაქრითა და ანტიბიოტიკებით შეცვლილი ნაწლავის ბაქტერიები

ბრიგჰემის კვლევამ შეისწავლა 14 კიბო და დაადგინა, რომ კიბოს გენეტიკური შემადგენლობა, აგრესიულობა და ზრდა განსხვავებული იყო იმ პაციენტებში, რომლებსაც ეს განუვითარდათ 50 წლამდე, ვიდრე მათთან, ვისაც იგივე კიბო განუვითარდა 50 წლის შემდეგ.

როგორც ჩანს, ეს უფრო გამოხატული იყო ნაწლავის კიბოს სხვადასხვა ტიპში (კოლორექტალური, პანკრეასის, კუჭის). ერთ-ერთი შესაძლო მიზეზი დაკავშირებულია დიეტასთან და მიკრობიომთან.

ნაწლავის ბაქტერიები იცვლება შაქრიანი დიეტის, ანტიბიოტიკების და ძუძუთი კვების შედეგად. და როგორც ამ ნივთების ნიმუშები იცვლება საზოგადოებაში დროთა განმავლობაში, ასევე იცვლება ბაქტერიები ჩვენს ნაწლავებში.

ცნობილია, რომ დედის დიეტა, სიმსუქნე და გარემოზე ზემოქმედება, როგორიცაა ჰაერის დაბინძურება და პესტიციდები, ზრდის ქრონიკული დაავადებებისა და კიბოს რისკს .

პირიქით, ორსულობის დროს საკვების მიღების მკაცრი შეზღუდვები, როგორც ეს შიმშილში ჩანს, ზრდის ძუძუს კიბოს რისკს შთამომავლობაში.

იმის გაგება, თუ რა იწვევს ადრეული კიბოს გამოვლენას, რა ექსპოზიცია არის ნამდვილად მნიშვნელოვანი და რა შეიძლება გაკეთდეს მათი პრევენციისთვის, არის რამდენიმე პირველი ნაბიჯი მომავალი თაობის პრევენციის სტრატეგიების შემუშავებაში.