კარდიოლოგებმა ყავის ყველაზე მავნე სახეობა დაასახელეს

ყავა

მილიონობით ადამიანი მთელს მსოფლიოში ყოველდღიურად სვამს ყავას და მას ყველაზე საყვარელ სასმელად მიიჩნევს. ბევრისთვის ფინჯანი ყავა დილის რუტინის ნაწილი გახდა. მაგრამ იმის გათვალისწინებით, რომ ყოველდღიური ჩვევები ყველაზე დიდ გავლენას ახდენს ჩვენს ჯანმრთელობაზე, მნიშვნელოვანია გვესმოდეს, თუ როგორ მოქმედებს ყავის დალევა გულზე. კარდიოლოგების აზრით, ეს ყველაფერი დამოკიდებულია იმაზე, თუ როგორ სვამთ მას, წერს Parade .

როდესაც საქმე ეხება შავი ყავის (დანამატების გარეშე) ეფექტს გულის ჯანმრთელობაზე, სამეცნიერო კვლევები იძლევა ურთიერთსაწინააღმდეგო შედეგებს

„ყავაზე ბევრი კვლევაა ჩატარებული და შედეგები განსხვავებულია. ჩვენ ვიცით, რომ ყავას შეუძლია არტერიული წნევის მატება და არტერიების გამაგრება, რაც ორივე საზიანოა გულისთვის. თუმცა, ერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ ყავის ზომიერმა მოხმარებამ შეიძლება შეამციროს ჰიპერტენზიის რისკი. მაღალი ქოლესტერინი და გულის სხვა რისკ-ფაქტორები“, - ამბობს კარდიოლოგი.

ამ ურთიერთსაწინააღმდეგო მტკიცებულებების გათვალისწინებით, დოქტორი პაზი გვირჩევს ყავის ზომიერად დალევას, დღეში ერთი ფინჯანი.

კვლევამ აჩვენა, რომ დღეში ერთი-ორი ფინჯანი შავი ყავა აუმჯობესებს გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობას, ამცირებს გულის უკმარისობის რისკს და აუმჯობესებს სისხლძარღვთა ფუნქციას ყავის ანტიოქსიდანტური თვისებების გამო. თუმცა, კოფეინის ჭარბმა მოხმარებამ შეიძლება გაზარდოს გულისცემა და არტერიული წნევა, განსაკუთრებით. მგრძნობიარე ადამიანებში.

კარდიოლოგი ხაზს უსვამს იმას, თუ როგორ ამზადებთ თქვენს ყავას. ყავა შაქრით მავნეა გულისთვის. ეს ეხება კარამელის მაკიატოს, ფრაპუჩინოს და ა.შ.

ისინი ხშირად შეიცავს ასობით კალორიას. ასევე, შაქარი აცლის ყავას ჯანმრთელობისთვის პოტენციურ სარგებელს. 

შაქრის გადაჭარბებულმა მოხმარებამ, კარდიოლოგების აზრით, შეიძლება დააზიანოს სისხლძარღვები, გამოიწვიოს არტერიებში ნადების წარმოქმნა და გაზარდოს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი. მას ასევე შეუძლია გამოიწვიოს სხვა რისკ-ფაქტორები, როგორიცაა დიაბეტი ან ჰიპერტენზია.