პროტეინები, რომლებიც გიცავთ ანთებისგან - დიეტოლოგი 4 პროდუქტს ასახელებს

საკვებინ

დიეტოლოგმა დაასახელა ოთხი ანთების საწინააღმდეგო, მაღალი ცილოვანი საკვები, რომელიც კარგია რეგულარულად მიირთვათ ქრონიკული დაავადებების რისკის შესამცირებლა.

რომელი საკვები ამცირებს ანთებას - 4 პროდუქტი

ლობიო

ჟურნალ Nutrients-ში გამოქვეყნებული 2021 წლის მიმოხილვის თანახმად, მუქ ან შეღებილ ლობიოში შემავალი პიგმენტები შეიცავს ანთების საწინააღმდეგო ანტიოქსიდანტებს, რომლებსაც შეუძლიათ როლი შეასრულონ გულის დაავადებების, სიმსუქნისა და დიაბეტის პროფილაქტიკაში. ლობიო ასევე მდიდარია ბოჭკოებით, მათ შორის რეზისტენტული სახამებლით, რაც შეიძლება სასარგებლო იყოს თქვენი ნაწლავების ჯანმრთელობაზე. 

ცხიმიანი თევზი

დიეტოლოგის თქმით, ორაგული, ტუნა და სკუმბრია მდიდარია ომეგა 3-ით - ანთების საწინააღმდეგო თვისებებით. ერთმა მეტანალიზმა შეისწავლა კავშირი თევზის მოხმარებასა და გულის დაავადებებს შორის. ავტორებმა დაასკვნეს, რომ ყოველი დამატებითი 20 გრამი თევზი ასოცირდება გულის დაავადების განვითარების ან სიკვდილის რისკის შემცირებასთან. თევზი რისკს 4%-ით ამცირებს. 

ოსპი

ოსპი მდიდარია პოლიფენოლებით, მცენარეული ნაერთებით ანტიოქსიდანტური თვისებებით, რომლებიც სხვა საკითხებთან ერთად შეიძლება დაეხმაროს ანთების შემცირებას. მისი გამოყენება შეიძლება დაკავშირებული იყოს დიაბეტის, სიმსუქნისა და გულის დაავადებების შემცირებულ რისკთან. ლობიოს მსგავსად, ოსპი ასევე შეიცავს პრებიოტიკურ ბოჭკოებს, რომლებიც ხელს უწყობს ნაწლავების ჯანმრთელობას.

თხილი

როგორც დიეტოლოგმა აღნიშნა, თხილს აქვს ანთების საწინააღმდეგო თვისებებიც. 2023 წელს ჟურნალ Nutrients-ში გამოქვეყნებულმა მიმოხილვამ დაადგინა, რომ თხილი დატვირთულია ისეთი ნაერთებით, როგორიცაა უჯერი ცხიმოვანი მჟავები, ვიტამინი E, სელენი, სპილენძი, ბოჭკოვანი და ანტიოქსიდანტები, რომლებიც ინდივიდუალურად და ერთად ეხმარებიან მავნე ოქსიდაციურ სტრესს და ამცირებს ანთებას.