როგორ მოქმედებს ყავის მოხმარება სისხლში შაქრის დონეზე - დიეტოლოგების რჩევები

რძიანი ყავა

სისხლში შაქრის დონე ბუნებრივად მერყეობს მთელი დღის განმავლობაში. თუმცა, დიეტოლოგის თქმით, ინსულინრეზისტენტობის ან დიაბეტის მქონე ადამიანებში ეს ზრდა შეიძლება იყოს უფრო მნიშვნელოვანი და გრძელვადიანი.

მისი თქმით, თავად ყავა, როგორც წესი, არ იწვევს სისხლში შაქრის დონის მნიშვნელოვან ზრდას. თუმცა, დანამატებმა, როგორიცაა შაქრის სიროფი და ზოგიერთი დამატკბობელი, შეიძლება გამოიწვიოს სისხლში გლუკოზის დონის დროებითი ზრდა.

"თუ ყავას ჭამის შემდეგ სვამთ, სისხლში შაქრის დონეზე გავლენა მინიმალური იქნება, განსაკუთრებით იმ შემთხვევაში, თუ საკვები შეიცავს ცილებს და ჯანსაღ ცხიმებს", - დასძინა დიეტოლოგმა.

დიეტოლოგებმა გამოავლინეს 4 ფაქტორი, რომლებიც გავლენას ახდენენ სისხლში შაქრის დონეზე ყავის დალევისას:

1. თქვენმიერ გამოყენებული დამატკბობელი

ბოლოდროინდელმა კვლევამ აჩვენა, რომ ყოველდღიურად რამდენიმე ჭიქა შავი ყავის დალევა დაკავშირებულია ტიპი 2 დიაბეტის დაბალ რისკთან.

თუმცა, ეს ასე არ არის, როდესაც ყავას ემატება შაქარი ან თუნდაც ხელოვნური დამატკბობლები.

2. კრემის ტიპი, რომელსაც დაამატებთ

კრემის მრავალი სახეობა არსებობს და თითოეულს შეიძლება ჰქონდეს განსხვავებული გავლენა სისხლში შაქრის დონეზე.

3. ყავის დალევა უზმოზე

როგორც Science Direct ვებსაიტზე მითითებულია, კოფეინი ზრდის სტრესის ჰორმონების გამოყოფას, როგორიცაა კორტიზოლი, ადრენალინი და ნორადრენალინი. ეს ჰორმონები ღვიძლს სიგნალს აძლევენ გლუკოზის მარაგების გათავისუფლების შესახებ, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს სისხლში შაქრის დონის მკვეთრი მატება.

4. ადამიანის მგრძნობელობა კოფეინის მიმართ

თუ ადამიანს, როგორც წესი, კარგად არ სძინავს ან მუშაობს მაღალი სტრესის სამსახურში, მას შეიძლება უკვე ჰქონდეს კორტიზოლის მომატებული დონე.

"კოფეინის დამატებამ შეიძლება გაზარდოს სისხლში გლუკოზის დონე", - განმარტა მან.