„ყველაზე კაშკაშა მზე ჩაქრა...“ - თბილისში, ტრაგიკულად დაღუპულ ახალგაზრდა ქალს ემშვიდობებიან
1731495240
ბევრი ადამიანი ცდილობს ჯანსაღი საკვების მიღებას, მაგრამ ძალიან იშვიათად ვფიქრობთ წყლის ხარისხზე. ონკანის წყალი თითქმის ყოველთვის შეიცავს, თუ არა პათოგენურ ბაქტერიებს, მაშინ ქიმიურ დამაბინძურებლებს და მძიმე მეტალებს მაინც. გარდა ამისა, ონკანის წყალი, როგორც წესი, მძიმეა - ის არ აყენებს სერიოზულ ზიანს ჯანმრთელობას, მაგრამ შეიძლება გააუარესოს თმისა და კანის მდგომარეობა. ამდენად, არავინ გირჩევს წყლის დალევას პირდაპირ ონკანიდან. შეგიძლიათ შეიძინოთ უფრო სუფთა, ჩამოსხმული წყალი მაღაზიებში, მაგრამ ზოგი ფიქრობს, რომ ეს ფულის ფლანგვაა. არსებობს მოსაზრება, რომ ჩამოსხმული წყალი ასევე იღება უახლოესი ონკანიდან და უბრალოდ იყიდება მნიშვნელოვანი ფასნამატით. მართლა არ არის განსხვავება ონკანის წყალსა და შეძენილ წყალს შორის?
რატომ არის ონკანის წყალი ცუდი?
თითქმის ყველა ქალაქში ონკანის წყალი გაწმენდის მრავალ ეტაპს გადის. ამის გარეშე შეუძლებელია, რადგან მათში პათოგენური ბაქტერიები ცხოვრობენ. ზოგიერთ ქალაქში წყალს წმენდენ მიკროორგანიზმებისგან ქლორის გამოყენებით, ზოგიერთში კი ნატრიუმის უფრო უსაფრთხო ჰიპოქლორიტს იყენებენ. წყალში ქლორის დასაშვები დონეა 4 მილიგრამი ლიტრზე, ეს კონცენტრაცია არ აზიანებს ადამიანის ჯანმრთელობას.
მაგრამ გაწმენდის შემდეგაც კი, წყალი შეიძლება გახდეს ჭუჭყიანი, რადგან ის მიედინება ძველ წყლის მილებში. ზოგიერთ ქალაქში ისინი რამდენიმე ათეული წელია არ იცვლება ახლით. შედეგად, ონკანებიდან მოდის მძიმე ლითონებით დაბინძურებული წყალი. ამიტომ არ არის რეკომენდებული წყლის პირდაპირ ონკანიდან დალევა, მაინც უნდა გაფილტროთ, სულ მცირე, სპეციალურ დოქში და შემდეგ აადუღოთ.
რატომ ჯობია ნაყიდი წყალი ონკანის წყალს?ონკანის წყლის ხარისხზე პასუხისმგებლობა ეკისრება ორგანიზაციას, რომელიც უზრუნველყოფს წყალმომარაგებას. ხოლო ჩამოსხმული წყლის სისუფთავე და უსაფრთხოება მწარმოებლის პასუხისმგებლობაა. სასმელი წყლის მწარმოებლებმა უნდა დაამტკიცონ, რომ ის უსაფრთხოა. მოთხოვნები განსაკუთრებით სერიოზულია მათთვის, ვინც ბავშვების სასმელ წყალს ყიდის.მაღაზიებში იყიდება როგორც ბუნებრივი წყაროებიდან. მწარმოებლები ვალდებულნი არიან მონიშნონ წყლის წყარო. გაყიდვამდე წყალი მოწმდება მარილისა და აირის შემადგენლობაზე, გემოსა და სუნიზე, ასევე ბევრ სხვა ინდიკატორზე.ჩამოსხმული წყალი თითქმის ყოველთვის სჯობს ონკანის წყალს, თუნდაც ის ონკანიდან იყოს აღებული. ფაქტია, რომ მწარმოებლები ასუფთავებენ მათ მცირე დამაბინძურებლებისგან ნახშირბადის ან ქვიშის ფილტრების გავლით. მათ ასევე შეუძლიათ წყლის დამუშავება ულტრაიისფერი შუქით ყველა ბაქტერიის მოსაკლავად. ჩამოსხმული წყალი რეგულარულად მოწმდება ხარისხზე და თითქმის ყოველ ჯერზე ის უკეთესია ონკანის წყალზე.