ჯანსაღია თუ არა ცხარე საკვები - მეცნიერები პასუხით გაოცდნენ

ცხარე

ცხარე საკვების გადაჭარბებული მოხმარება არ არის კარგი ჯანმრთელობისთვის, მაგრამ თუ ზომიერად მოიხმართ, მას ბევრი სარგებელი მოაქვს, განსაკუთრებით ნაწლავების, გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობისთვის და მეტაბოლიზმისთვის. ზოგიერთ სანელებელს აქვს ანტივირუსული და ანტიოქსიდანტური თვისებები.

როდის არის თქვენთვის სასარგებლო ცხარე საკვები?

არაერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანებს, რომლებიც თითქმის ყოველდღე მიირთმევენ ცხარე საკვებს, აქვთ 14%-ით ნაკლები სიკვდილის რისკი, მათ შორის გულის ან რესპირატორული დაავადებებისგან, ვიდრე მათ, ვინც ცხარე საკვებს კვირაში ერთხელ მიირთმევს.

გარდა ამისა, ცხარე საკვებს ასევე აქვს ანტიბაქტერიული ეფექტი, რაც შეიძლება სასარგებლო იყოს ნაწლავების ჯანმრთელობაზე. კერძოდ, დადასტურებულია, რომ ცხარე საკვები სარგებლობს ნაწლავის მიკრობიომში შემავალი ბაქტერიებით, რომლებიც დაკავშირებულია დიაბეტის, გულის დაავადებების, ციროზის და კიბოს რისკთან.

სტატიაში აღნიშნულია, რომ კაზაიცინს, რომელიც წითელ წიწაკაშია, აქვს მრავალი სარგებელი ჯანმრთელობისთვის. ჩილის წიწაკაში ნაპოვნ ნაერთს აქვს ისეთი ეფექტები, როგორიცაა:

ანტიოქსიდანტი, სიმსივნის საწინააღმდეგო, კარდიოპროტექტორული (იცავს გულს), გასტროპროტექტორული (იცავს ნაწლავებს).

გარდა ამისა, კურკუმა შეიცავს სასარგებლო თვისებებს. ამ სანელებლის აქტიური ინგრედიენტია კურკუმინი, რომელიც ცნობილია ანტიოქსიდანტური და ანთების საწინააღმდეგო თვისებებით. მათ შეუძლიათ დაიცვან სხეული თავისუფალი რადიკალებისგან, როგორიცაა დაბინძურება და მზის სხივები.

კურკუმა შეიძლება დაეხმაროს მეტაბოლური სინდრომის, ართრიტის, შფოთვის და მაღალი ქოლესტერინის მართვას.

რა სიმპტომებს იწვევს ცხარე საკვების ჭარბი მოხმარება?

სანელებლები, განსაკუთრებით კაპსაიცინი, არის გამაღიზიანებელი ნივთიერებები, რომლებიც იწვევს ტკივილის რეცეპტორებს სხეულში. ამან შეიძლება გამოიწვიოს კუჭის ტკივილი, დიარეა, ღებინება და ტუჩების ჩხვლეტა. ცხარე საკვებზე რეაქციების უმეტესობა არ არის ალერგიული და სიმპტომები, როგორც წესი, თავისთავად ქრება.

მიუხედავად იმისა, რომ ცხარე საკვებს აქვს ჯანმრთელობის სარგებელი, ჭარბი მოხმარებისას ისინი ასევე შეიძლება საზიანო იყოს, განსაკუთრებით კუჭ-ნაწლავის ტრაქტისთვის.

როგორ ვჭამოთ ცხარე საკვები ფრთხილად

როდესაც საქმე ეხება ცხარე საკვების უსაფრთხო ჭამას, იფიქრეთ იმაზე, თუ რამდენს მოიხმართ.  ცხარე საკვების მოხმარების სიმპტომების უმეტესობა გამოწვეულია იმაზე მეტი მოხმარებით, ვიდრე თქვენს ორგანიზმს შეუძლია. არასოდეს მიირთვათ იმდენი ცხარე საკვები, რომ გაგიჩნდეთ გულისრევა ან სხვა უსიამოვნო სიმპტომები.