„შეიძლება ექვსი თვიდან ერთ წლამდე გაძლოს...“ - ექსპერტები ვაშლის შენახვის საუკეთესო გზაზე საუბრობენ

ვაშლი

ვაშლი საუკეთესოდ ინახება ე.წ. კონტროლირებად ატმოსფეროში. იქ მას შეუძლია ერთ წლამდე გაძლოს არომატის დაკარგვის გარეშე. თუმცა, თუ რამდენიმე საიდუმლოს იცნობთ, სახლის მაცივარშიც კი შეგიძლიათ ვაშლი კვირების განმავლობაში შეინახოთ.

როგორც Serious Eats-ის სტატიაშია ნათქვამი, მთავარია ვაშლები სახამებლის უჯრაში ან ღია პლასტმასის პარკში მოათავსოთ და ტენიანობის შესაბამისი დონე შეინარჩუნოთ.

ფერმერები, როგორც წესი, ვაშლს გრილ ოთახში ინახავენ, სადაც ტემპერატურა -1-დან 4°C-მდე  მერყეობს, ხოლო ფარდობითი ტენიანობა 85-დან 95%-მდეა, ჟანგბადის დაბალი დონით. ეს ტექნოლოგია სასურსათო მაღაზიებს საშუალებას აძლევს, ვაშლი მთელი წლის განმავლობაში გაყიდონ. სუპერმარკეტში ნაყიდმა ნებისმიერმა ვაშლმა ადვილად შეიძლება ექვსი თვიდან ერთ წლამდე გაძლოს. გარდა ამისა, თუ ტექნოლოგია არ არის დარღვეული, შეუძლებელია ვაშლის გასინჯვით იმის თქმა, თუ რამდენ ხანს ინახებოდა იგი.

ვაშლის დამწიფების შესანელებლად უმჯობესია მაცივრის ყველაზე ცივ ნაწილში შენახვა. იდეალური შენახვის ტემპერატურაა 1°C. თუმცა, მაცივრების უმეტესობა 4.4°C-ზეა დაყენებული, ამიტომ ყველაზე ცივი ადგილი უნდა აირჩიოთ.