შუქი გაითიშება – გადაამოწმეთ თქვენი მისამართი
10 წუთის წინ
დიასახლისები ყოველთვის ცდილობენ მოაგროვონ შაქარი და ფქვილი. მაგრამ ზოგჯერ ისინი აწყდებიან პრობლემას - როგორ შეინახოს ეს ყველაფერი?
მოდით გავარკვიოთ, როგორ შეინახოთ ფქვილი სახლში, რა არის საუკეთესო საშუალება:
რაში და სად შეინახოთ ფქვილი
ბევრი ადამიანი ინახავს ამ პროდუქტს თავის სამზარეულოს კარადაში მაღაზიის შეფუთვაში ან პლასტმასის ჩანთაში. თუმცა, დროთა განმავლობაში, ფქვილში ჩნდება ჭიები, რომლებსაც შეუძლიათ ხვრელები გააკეთონ როგორც ქაღალდის შეფუთვაზე, ასევე ცელოფანში.
ამის თავიდან ასაცილებლად, თქვენ უნდა დაიცვათ რამდენიმე წესი:
უმჯობესია ფქვილი შეინახოთ 15-18°C ტემპერატურაზე მშრალ, კარგად ვენტილირებად ოთახში, უცხო სუნისა და ტენიანობის არაუმეტეს 70%-ზე - პროდუქტი ადვილად „იწოვს“ სუნს და შეიძლება გახდეს უვარგისი ზედმეტი ტენიანობის გამო;
ფქვილი კარგად არის ინახება ნაჭრის ჩანთებში (ნატურალური ქსოვილისგან), თუმცა შეგიძლიათ დატოვოთ ქაღალდშიც, მაგრამ ორივე მჭიდროდ უნდა დაიხუროს, ზემოდან კი პლასტმასის ჩანთა დადოთ და შეკრათ;
უკეთესი ვარიანტიც არის - ფქვილი ჩაყარეთ შუშის ან ლითონის ჭურჭელში, მაგრამ სანამ ფქვილს შუშის ქილაში (ან მეტალში) შეინახავთ, მჭიდროდ დაახურეთ თავსახური, როგორც უკვე აღვნიშნეთ, პროდუქტს აქვს უცხო სუნისა და ტენის შთანთქმის თვისება.
შეგიძლიათ ფქვილის შენახვა პლასტმასის კონტეინერში ან პლასტმასის ბოთლებში?
ეს შესაძლებელია, მაგრამ არა დიდი ხნის განმავლობაში. თავად კონტეინერი უნდა იყოს ჰერმეტულად დალუქული. ფქვილის პლასტმასის ბოთლებში ან კონტეინერებში შენახვამდე ასევე დარწმუნდით, რომ ისინი უსუნო და მთლიანად მშრალია.
როგორ შეინახოთ ფქვილი ჩანთებში?
აქაც იგივე წესი მოქმედებს: ტემპერატურა და ტენიანობა უნდა იყოს მისაღებ ფარგლებში, ხოლო თუ ჩანთა ღიაა, ყოველი გამოყენების შემდეგ მჭიდროდ უნდა დაიხუროს.
შესაძლებელია თუ არა ფქვილის შენახვა აივანზე?
- დიახ, მაგრამ მხოლოდ ზამთარში, თუ ყინვა არ არის და არა მზის პირდაპირ.
რა უნდა ჩავყაროთ ფქვილში, რათა დიდხანს შევინახოთ?
არსებობს რამდენიმე დადასტურებული მეთოდი:
მოათავსეთ ნივრის რამდენიმე დაუმუშავებელი კბილი ფქვილის შემცველ კონტეინერში - სუნი მწერებს შეაშინებს;
ფქვილის გვერდით მოათავსეთ სანელებლების ქილები - შავი ან წითელი წიწაკა, დაფნის ფოთოლი;
გააკეთეთ ჩანთები სურნელოვანი მწვანილებით - ხახვი, აბზინდა, - და ასევე დაამატეთ ისინი ფქვილში.
გარდა ამისა, ზოგიერთი დიასახლისი ფქვილს შენახვამდე 15 წუთით აცხელებს ღუმელში ან 15 წუთით დებს საყინულეში – ეს ერთგვარი „პრევენციაა“. შემდეგ ფქვილი შეიძლება მოათავსოთ ქილებში ან შეფუთოთ ჩანთებში.
რამდენ ხანს შეიძლება ფქვილის შენახვა?
ფქვილს, ისევე როგორც ნებისმიერ სხვა პროდუქტს, აქვს თავისი ვარგისიანობის ვადა. კარგ პირობებში ხორბლის ფქვილის შენახვა შესაძლებელია რამდენიმე წლის განმავლობაში, მაგრამ შენახვის ოპტიმალური ვადა დაახლოებით 9 თვეა. რეკომენდებულია ჭვავის შენახვა დაახლოებით ექვსი თვის განმავლობაში, სიმინდის ან სელის - 3-6 თვე.