დიეტოლოგმა დაასახელა ყველის სახეობა, რომელიც ყველაზე მეტად უხდება საახალწლო სუფრას

ყველი

დიდხანს ითვლებოდა, რომ ყველი აძლიერებს ქოლესტერინის დონეს, თუმცა კარდიოლოგები და დიეტოლოგები ამბობენ, რომ სადღესასწაულო სუფრაზე ყველის სრულად აკრძალვა არ არის აუცილებელი, წერს Fox News.

„ტრადიციულად მყარ და დაძველებულ ყველებს, როგორიცაა ჩედერი, პარმეზანი, გრუიერი და პასტირებული ყველი, მიიჩნევდნენ „ყველაზე მავნედ“, რადგან მათში მეტი გაჯერებული ცხიმი და სოდაა“, – ამბობს კარდიოლოგიისა და გულისა და სისხლძარღვთა ქირურგიის განყოფილების დირექტორი დოქტორი სემ სეტარეჰი.

ამერიკული კარდიოლოგიური ასოციაცია რეკომენდაციას იძლევა, რომ გაჯერებული ცხიმების მიღება დღეში მთლიანი კალორიების 6%-ზე ნაკლები უნდა იყოს. თუმცა კვლევები აჩვენებს, რომ ყველი ქოლესტერინზე მოქმედებს განსხვავებულად, ვიდრე ინდივიდუალური გაჯერებული ცხიმების წყაროები, როგორიცაა კარაქი, აღნიშნავს სეტარეჰი.

კვლევები აჩვენებს, რომ ყველი მნიშვნელოვნად ნაკლებად ზრდის „ცუდი“ ქოლესტერინის (LDL) დონეს და შესაძლოა დაკავშირებული იყოს გულისა და სისხლძარღვთა დაავადებების ნაკლებ რისკთან. მკვლევრები თვლიან, რომ ეს შესაძლოა დაკავშირებული იყოს ყველის უნიკალურ „საკვების მატრიცასთან“, რომელიც აერთიანებს კალციუმს, ცილას და ფერმენტაციის პროდუქტებს, რამაც შესაძლოა შეამციროს ქოლესტერინის შეწოვა.

ცუდი და კარგი ყველი
ფერმენტირებული ყველი, როგორიცაა ჩედერი, შვეიცარიული, გვუდა, პარმეზანი, პროვოლონე, გრუიერი, ფეტა და ლურჯი ყველი, ასევე შეიცავს სასარგებლო ნივთიერებებს, როგორიცაა პრობიოტიკები, ვიტამინი K2 და სხვა ბიოაქტიური კომპონენტები. 

მყარ და დაძველებულ ყველს, როგორიცაა ჩედერი, გვუდა, პარმეზანი და ლურჯი ყველი, ასევე აქვს მაღალი კალორიულობა, რაც ზრდის გადაჭარბებულად მათი მიღების რისკს, დასძენს ლონდონში რეგისტრირებული დიეტოლოგი-ნუტრიციონისტი კეზია ჯოი.

თუმცა ზოგი ყველი შეიძლება კარგი იყოს გულისთვის სასარგებლო დიეტაში.

ექსპერტები თანხმდებიან, რომ 2%-იანი ცხიმის შემცველი კოტეჯი, ნახევრად დაბალკალორიული მოცარელა, დაბალკალორიული ფეტა, რიკოტა, ყველი თხის რძისგან და პარმეზანი – საუკეთესო ვარიანტებია, რადგან მათში ნაკლები გაჯერებული ცხიმია და მდიდარია ცილებითა და კალციუმით.

ჰამრიკი აღნიშნავს, რომ ყველა მიღებისას სასურველი დოზა დაახლოებით 28–48 გრამია.