ავარიას ახალგაზრდა ბიჭი ემსხვერპლა
1762545038
მეცნიერებმა აღწერეს იშვიათი სამედიცინო შემთხვევა, რომელმაც შეიძლება შეცვალოს ჩვენი წარმოდგენა შარდის გზების ინფექციებზე. ჟურნალ ASM Case Reports-ში გამოქვეყნებული კვლევის მიხედვით, 14 წლის გოგონა მრავალი თვის განმავლობაში იტანჯებოდა ქრონიკული შარდის პრობლემებით, თუმცა არცერთი ტესტი ინფექციას არ აჩვენებდა.
მკურნალობის სხვადასხვა მეთოდის შემდეგ, მეცნიერებმა გაარკვიეს, რომ პრობლემა საყურადღებო იყო, რადგან ინფექციის გამომწვევი ბაქტერია — Escherichia coli (E. coli) — იმალებოდა ორგანიზმის უჯრედების შიგნით. ასეთ მდგომარეობაში ბაქტერია თავს არ აჩენს სტანდარტულ ლაბორატორიულ ტესტებში და ამავე დროს თავს იცავს ანტიბიოტიკების ზემოქმედებისგან.
მეცნიერებმა გააანალიზეს E. coli ბაქტერიის 5700-ზე მეტი ნიმუში. ამ შემთხვევებიდან ზოგიერთი მიღებული იყო ინფექციების მქონე პაციენტებისგან, ზოგი კი შეგროვდა ხორცისა და ფრინველის ხორცის მაღაზიებიდან. გენეტიკურმა ანალიზმა აჩვენა, რომ UTI შემთხვევების დაახლოებით 18% დაკავშირებული იყო ცხოველური წარმოშობის ბაქტერიებთან. საშიში შტამები ყველაზე ხშირად ქათმისა და ინდაურის ხორცში აღმოჩნდა.
ღარიბი უბნების მაცხოვრებლებს ინფექციის ყველაზე მაღალი რისკი ჰქონდათ - მათ 60%-ით მეტი შანსი ჰქონდათ, რომ E. coli-ით დაინფიცირებულიყვნენ, ვიდრე უფრო მდიდარ უბნებში მცხოვრებ ადამიანებს. მკვლევარები ამას ცუდ სანიტარულ პირობებსა და ხარისხიან საკვებზე შეზღუდულ წვდომას მიაწერენ.
კვლევის ავტორების თქმით, ეს შემთხვევა ცხადყოფს, რომ ზოგიერთი ქრონიკული შარდის გზების ინფექცია შეიძლება იყოს „ჩუმი“, რადგან ბაქტერია არ ტოვებს უჯრედებს და სტანდარტული ტესტებით ვერ გამოვლინდება. შედეგად, პაციენტი შეიძლება წლების განმავლობაში იტანჯებოდეს სიმპტომებით, ხოლო მკურნალობა უშედეგო აღმოჩნდეს.
მეცნიერები ხაზს უსვამენ, რომ მსგავსი შემთხვევები ექიმებს უბიძგებს გამოიყენონ ახალი დიაგნოსტიკური მეთოდები, რომლებიც უჯრედშიდა ბაქტერიების აღმოჩენას შეძლებს. ასეთ შემთხვევებში აუცილებელია მკურნალობის განსხვავებული სტრატეგიების გამოყენება, რადგან ჩვეულებრივი ანტიბიოტიკები შესაძლოა უჯრედში დამალულ ბაქტერიებს ვერ მისწვდეს.
კვლევის ავტორები მთავრობებს სისტემური ზომების მიღებისკენ მოუწოდებენ: ხორცის გადამამუშავებელ ქარხნებში კონტროლის გაუმჯობესებას და სოციალური უთანასწორობის შემცირებას. ისინი მომხმარებლებს ურჩევენ, კარგად მოხარშონ ხორცი, თავიდან აიცილონ მოუხარშავ საკვებთან შეხება და მომზადების შემდეგ ყოველთვის დაიბანონ ხელები.