რატომ არ არის რეკომენდებული სახლში კონსერვირებული საკვების მომზადება?

კონსერვი

რატომ არ არის რეკომენდებული სახლში კონსერვირებული საკვების მომზადება? - ამის შესახებ ინფორმაციას სურსათის უვნებლობის სპეციალისტი ირაკლი არაბული ავრცელებს. 

„ბოტულიზმი — სურსათით გამოწვეული ერთ-ერთი ყველაზე საშიში დაავადება, რომელსაც იწვევს Clostridium botulinum-ის მიერ გამოყოფილი ძლიერი ნეიროტოქსინი.

ტოქსინი აზიანებს ნერვულ სისტემას და იწვევს კუნთების პარალიზს, რაც შესაძლოა ლეტალურად დასრულდეს.

 როგორ ხდება დაბინძურება?

 ბაქტერია ბუნებრივად გვხვდება ნიადაგსა და წყალში, საიდანაც მარტივად გადადის საკვებზე, განსაკუთრებით:

• არასათანადოდ გარეცხილ ბოსტნეულზე

• არასწორ ტემპერატურაზე დამუშავებულ პროდუქტებზე

Clostridium botulinum არის ანაერობი — ანუ უჟანგბადო გარემოში (მაგ. კონსერვებში) იწყებს აქტიურ გამრავლებას და ტოქსინის გამოყოფას.

ბაქტერია თავად არაა საშიში, მაგრამ უჟანგბადო პირობებში წარმოქმნილი ტოქსინი — უკიდურესად მავნებელია.

მაღალი რისკის საკვები პროდუქტები:

სახლის პირობებში კონსერვირებული ბოსტნეული;
შებოლილი ან ნედლი თევზი;
თაფლი (განსაკუთრებით ჩვილებისთვის!);
კონსერვირებული ღორის ხორცი, ლორი;
სიმინდის სიროფი;
ალუმინის ფოლგაში გამომცხვარი კარტოფილი;
სტაფილოს წვენი;

 სიმპტომები – იწყება მიღებიდან 12–72 საათში:

• გაორებული ან ბუნდოვანი მხედველობა
• ყლაპვის გაძნელება
• ქუთუთოების მოდუნება
• სუნთქვის გაძნელება
• ზოგადი სისუსტე

დაბინძურებულ საკვებს არც გემო ეცვლება და არც სუნი აქვს, ამიტომ იდენტიფიცირება შეუძლებელია ვიზუალური ან სენსორული გზით!“, - წერს ირაკლი არაბული.