ძალიან ცხელი ჩაის სმის ჩვევამ, შესაძლოა, კიბო გამოიწვიოს - კვლევა

ჩაი

ექიმები გვაფრთხილებენ, რომ ცხელმა ჩაიმ შესაძლოა კიბოს რისკი გაზარდოს. ამის შესახებ ევროპის თავისა და კისრის კიბოს პრევენციის კვირეულის ფარგლებში გახდა ცნობილი, წერს Rzeczpospolita.

კვლევის თანახმად, სითხის ტემპერატურას შეუძლია პირდაპირი გავლენა მოახდინოს საშიში ონკოლოგიური დაავადებების განვითარებაზე.

ექსპერტები აღნიშნავენ, რომ პირის ღრუსა და ყელის კიბო ზოგადი შემთხვევების დაახლოებით 2,5%-ს შეადგენს. ის ყველაზე ხშირად მამაკაცებს აწუხებთ და დაკავშირებულია მოწევასთან, ალკოჰოლის მოხმარებასთან და  პაპილომავირუსთან. ამავდროულად, ექიმები ასევე აღნიშნავენ ფაქტორს, რომელსაც ხშირად არასაკმარისად აფასებენ - სასმელების ტემპერატურას.

„ირანში ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ დღეში დაახლოებით 700 მლ ჩაის დალევა 60°C-ზე მაღალ ტემპერატურაზე 90%-ით ზრდის საყლაპავის კიბოს განვითარების რისკს.

კიბოს კვლევის საერთაშორისო სააგენტო 65°C-ზე მაღალი ტემპერატურის სასმელებს სავარაუდოდ კანცეროგენულ სასმელებად აფასებს“, - განმარტა Medicover Stomatologia-ს წარმომადგენელმა.

მისი თქმით, საშიში შეიძლება იყოს არა მხოლოდ ჩაი, არამედ ნებისმიერი ცხელი სითხე, წვნიანიდან დაწყებული, წყლით დამთავრებული.

ექიმები აღნიშნავენ, რომ ბოლო წლებში პირის ღრუს კიბოს შემთხვევები იზრდება. ეს განპირობებულია პანდემიის შემდეგ დიაგნოზის დასმის დაგვიანებით, მოწევის ზრდით და ელექტრონული სიგარეტებისა და ნიკოტინის პაკეტების პოპულარობით.

კვლევები აჩვენებს, რომ ელექტრონული სიგარეტის მიერ გამოწვეულ ნიკოტინის გარეშე აეროზოლსაც კი შეუძლია დააზიანოს პირის ღრუს უჯრედების დნმ და გამოიწვიოს კიბოს განვითარებასთან დაკავშირებული მექანიზმები.