„იძულებული ვარ, მივმართო საზოგადოებას...“ - მორაგბე ლაშა ლომიძე მიმართვას ავრცელებს
1763238321
ექიმის თქმით, თუ დაცულია ყველა სანიტარული ნორმა და შენახვის წესი, სახლში მომზადებული კონსერვები 2-5 წლის განმავლობაში უსაფრთხოა და ვარგისია.
„კონკრეტული ვადა დამოკიდებულია პროდუქტზე და მისი მომზადების მეთოდზე. მაგალითად, მარინადები, ლეჩო, სოუსები, ხორცისა და თევზის კონსერვები შეიძლება 2 წლამდე შევინახოთ, თუ პირობები დაცულია. კომპოტები და სოკო - არაუმეტეს 1 წლისა,“ - ამბობს ექიმი მარტინენკო. მთავარი პირობებია ქილების ჰერმეტულობა, სტერილიზაციის წესების დაცვა და შენახვა გრილ, მშრალ და ბნელ ადგილას, ტემპერატურის მკვეთრი ცვლილებების გარეშე. ასევე, კონსერვის შენახვის ვადაზე გავლენას ახდენს მომზადების მეთოდი, სტერილიზებული კონსერვები უფრო დიდხანს ინახება.
რამდენ ხანს ინახება მურაბა
თუ მურაბა სწორადაა მოხარშული და ინახება გრილ, მშრალ და ბნელ ადგილას, იგი ერთიდან სამ წლამდე ვარგისია. თუმცა არის ერთი ნიუანსი, რისგან მზადდება კონკრეტული მურაბა.
„კურკიანი ხილის მურაბა 8 თვემდე ინახება. ხოლო თუ მურაბა კურკების გარეშეა, მისი შენახვა 1–3 წლამდე შეიძლება, ხილისა და კენკრის სახეობებიდან გამომდინარე,“ - განმარტავს ექიმი. საუკეთესო გემო და არომატი მურაბას მაინც პირველ წელს აქვს.
როგორ გავიგოთ, რომ კონსერვი გაფუჭებულია?
ექიმი ხაზს უსვამს, რომ კონსერვის გახსნისას ყოველთვის აუცილებელია ქილის ყურადღებით დათვალიერება. თუ აღინიშნება უსიამოვნო ან საეჭვო სუნი, შეცვლილი ფერი, წარმოქმნილი ბუშტუკები, ქაფი ან ფენები — ასეთი პროდუქტი კატეგორიულად აკრძალულია. ეს ჯანმრთელობისთვის საშიშია. ასევე, არსებობს გაფუჭების გარკვეული სიმპტომები.
„გაფუჭებული კონსერვის ნიშნებია აწეული თავსახური, ფერის ცვლილება, ობის გაჩენა. ასეთი ნიშნების შემთხვევაში, კატეგორიულად არ შეიძლება პროდუქტის გამოყენება“ - აღნიშნავს ექიმი.