„5-6 თვეში, ვხედავ...“ - გოგა მანია საქართველოსა და მსოფლიოზე
1751482200
ექსპერტების თქმით, ხანგრძლივი შენახვის შემდეგ ხორცი კარგავს როგორც სასარგებლო, ისე გემოვნურ თვისებებს.
საყინულე ნამდვილად გვეხმარება პროდუქტების უფრო ხანგრძლივად შენახვაში, ვიდრე მაცივარი. თუმცა მნიშვნელოვანია გავითვალისწინოთ ერთი ფაქტი: ყველა პროდუქტს აქვს საკუთარი შენახვის ვადა. თუ მას არ დავიცავთ, პროდუქტი დაკარგავს საკვებ და გემოვნურ ღირებულებებს.
აშშ-ის სოციალური მეურნეობის სამინისტროს მონაცემებზე დაყრდნობით, მიუხედავად იმისა, რომ გაყინული პროდუქტები დიდხანს არ ფუჭდება, მაინც არ ღირს მათი ზედმეტად დიდხანს შენახვა.
რამდენ ხანს ინახება ხორცი საყინულეში?
ყველაფერი ხორცის ტიპზეა დამოკიდებული:
ღორის ხორცი – მაქსიმუმ ,12 თვე
ძროხის, ინდაურის ან ქათმის ხორცი – დაახლოებით 9 თვე
ფარში – 4 თვემდე
მომზადებული (შემწვარი/მოხარშული) ხორცი – არაუმეტეს 3 თვისა
თუ ხორცი საყინულეში უფრო დიდხანს დარჩება, შესაძლოა, გამოვლინდეს:
ხარისხის გაუარესება – უხვად გაიფანტება ტენი და ხორცი გახდება მშრალი და უხეში
ფერის შეცვლა – ხანგრძლივი შენახვისას, ხორცი შეიძლება გაშავდეს ან გადაეკრას ნაცრისფერი ფერი
სუნის შთანთქმა – ხორცი შეიწოვს საყინულეში არსებულ სხვა პროდუქტების სუნს, რაც გემოს შეცვლის
სხვა პროდუქტების საყინულეში შენახვის ვადები:
ხილი (ციტრუსების გარდა) – 1 წელი
ბოსტნეული – 1 წელი
რძე – 6 თვე
კარაქი – 9 თვე
ციტრუსები – 3 თვე
უცხიმო თევზი – 6 თვე
ცხიმიანი თევზი – 3 თვე
ნაყინი – 2 თვე
კონსერვირებული ზღვის პროდუქტები – 2 თვე
ყველი – 1 თვე