„ცუდია დიდ შაბათს სახლიდან რამეს გაცემა...“ - ცრურწმენები და სახალხო ტრადიციები
1744996659
მალე აღდგომა მოვა და ყველა მართლმადიდებლურ ოჯახში კვერცხები შეიღებება და როგორც ხდება ხოლმე, უამრავ კვერცხს მივირთმევთ.
იმის მიუხედავად, რომ კვერცხები ჯანსაღი პროდუქტია, ის ყოველთვის კარგად არ შეიწოვება ორგანიზმში, განსაკუთრებით კი - გული. დიეტოლოგები სააღდგომო კვერცხის სწორად ჭამის შესახებ გვიყვებიან:
ექსპერტი გვირჩევს, აღდგომაზე კვერცხის გულების ჭამისგან თავი შევიკავოთ და ცილაზე გავამახვილოთ ყურადღება. ეს ყველაფერი ქოლესტერინისა და ცხიმის დიდი რაოდენობის გამო, რომელსაც შეიცავს კვერცხის გული. გარდა ამისა, სააღდგომო ნამცხვრებს, სალათებს და სხვა კერძებს სადღესასწაულო სუფრაზე უმატებენ კვერცხებს, ამიტომ ამ გადაჭარბება მოსალოდნელია. და ეს ყველაფერი საკმაოდ ძნელად მოსანელებელი და ასათვისებელია, განსაკუთრებით მათთვის, ვინც დიდმარხვას იცავდა.მარხვის დროს ჩვენი ფერმენტული სისტემა სხვა პროდუქტებზე გადავიდა და ის, რამაც ცხოველური წარმოშობის ცილები და ცხიმები უნდა მოინელოს, არ წარმოიქმნება. და ამას დრო სჭირდება, რომ თანდათან დაიწყოს განვითარება. ამიტომ, ასეთი დატვირთვა მაშინვე იწვევს ჩვენი ორგანიზმის საჭმლის მონელების პროცესის დარღვევასა და ინტოქსიკაციას. და, შესაბამისად, ადამიანები საავადმყოფოებში ხვდებიან როგორც გამწვავებებით, ასევე ანთებით.ექიმები ასევე მოუწოდებენ მოსახლეობას, დიდმარხვის შემდეგ სააღდგომო პასქები არ მიირთვან დიდი რაოდენობით. თუ გადატვირთავთ სხეულს მძიმე საკვებით, ამან შეიძლება გამოიწვიოს ქრონიკული პანკრეატიტის გამწვავება. აღდგომაზე უნდა მიირთვათ ბოსტნეული, მწვანილი და ხილი. ეს ხელს შეუწყობს დიეტაში ბალანსის გათანაბრებას და კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დატვირთვას, რომელსაც დიდი ხანია არ უნახავს მძიმე საკვები.