7 ოქტომბერს შუქი გაითიშება - ნახეთ, ქუჩების ჩამონათვალი
1759763358
სათანადო მოვლის შემთხვევაში, თუჯის ტაფებმა შეიძლება წლების ან ათწლეულების განმავლობაშიც კი გაძლოს. მათი მრავალფუნქციურობა ნიშნავს, რომ მათი გამოყენება შესაძლებელია ღუმელში, ქურაზე და ღია ცეცხლზეც კი. თუმცა, იმისათვის, რომ ტაფებმა დიდხანს გაძლონ, ისინი სათანადოდ უნდა გაიწმინდოს და მოვლილი იყოს.
აღსანიშნავია, რომ ყველაზე გავრცელებული შეცდომა თუჯის ჩვეულებრივი ჭურჭლის მსგავსად დამუშავებაა. თუჯზე არ უნდა გამოიყენოთ უხეში საპნები, რადგან მათ შეუძლიათ მოაცილონ ის ფენა, რომელიც არაწებოვან თვისებებს უზრუნველყოფს. ამ ფენის მოშორების შემდეგ, საკვები დაიწყებს მიწებებას, წარმოიქმნება ჟანგი და ტაფა დაკარგავს იმ თვისებებს, რაც მას ასე განსაკუთრებულს ხდის.
შეფ-მზარეულები გვირჩევენ მარტივი ნივთიერების გამოყენებას, რომელიც, სავარაუდოდ, სახლში გაქვთ: უხეში მარილი. ის ნაზი საწმენდის როლს ასრულებს, რომელიც არბილებს საკვების ნარჩენებს.
მნიშვნელოვანი რჩევა: ჭურჭლის სარეცხ მანქანაში არ ჩადოთ თუჯის ჭურჭელი. მართალია, ეს ტაფას არ დააზიანებს და არ გახდის მას გამოუსადეგარს, მაგრამ მოხსნის მნიშვნელოვან დამცავ ფენას, რომელიც ხელს უშლის საკვების მიწებებას.
თუ რამე შეწვით და ტაფაზე ცხიმი ან საკვები დარჩა, ზედაპირის სისუფთავისა და გამართულად მუშაობის შესანარჩუნებლად მიჰყევით ამ მარტივ ნაბიჯებს.
1. გარეცხეთ თუჯის ტაფა, სანამ ის ჯერ კიდევ თბილია.
ცეცხლიდან გადმოდგმის შემდეგ რამდენიმე წუთში ქვაბში თბილი წყალი ჩაასხით, თუმცა დაელოდეთ, სანამ ძალიან არ გაცხელდება, წინააღმდეგ შემთხვევაში, შესაძლოა ლითონი დეფორმირდეს.
2. დარჩენილი საკვები ხის კოვზით ან რბილი ფუნჯით გადაფხიკეთ.
როგორც კი ცხელი წყალი საკვებს დაარბილებს, ხის კოვზით ან რბილი ფუნჯით მოაშორეთ საკვები ტაფას.
3. თუჯის გასაწმენდად გამოიყენეთ მარილი
თუ ტაფა ძალიან ჭუჭყიანია და მასზე საჭმელი მიკრულია, ძირს მოაყარეთ მცირე რაოდენობით უხეში მარილი (უწყლო) და ფრთხილად გაწმინდეთ ხის კოვზით.
4. თუჯი დაუყოვნებლივ გააშრეთ.
ჟანგი თუჯის ყველაზე გავრცელებული პრობლემაა, თუმცა მისი თავიდან აცილება მარტივია. მნიშვნელოვანია თუჯის სწრაფად და კარგად გაშრობა. საუკეთესო გზა მისი ქურაზე ან ღუმელზე გაშრობაა.
ტაფის გასაშრობად ქურაზე, უბრალოდ დადგით ის დაბალ ცეცხლზე რამდენიმე წუთით.