დასახელებულია ყავის ერთ-ერთი ინგრედიენტი, რომელსაც შეუძლია გააუმჯობესოს ტვინის მუშაობა

ტვინი

ბევრს სმენია ყავის სასარგებლო თვისებების შესახებ, მაგრამ ნეირომეცნიერებმა აღმოაჩინეს ინგრედიენტი, რომელსაც შეუძლია გააძლიეროს სასმელის პოტენციალი ტვინის გასაძლიერებლად და დასაცავად. საუბარია დარიჩინზე, რომელიც იდეალურია ყავისთვის.

„დარწმუნებულად შემიძლია ვთქვა, რომ ყავას აქვს რამდენიმე მნიშვნელოვანი სარგებელი ტვინის ჯანმრთელობისთვის. კოფეინი, მოქმედებს როგორც სტიმულატორი, რომელიც ზრდის სიფხიზლეს, აუმჯობესებს კონცენტრაციას და ხელს უწყობს მოკლევადიანი მეხსიერების გაუმჯობესებას", - თქვა ნევროლოგმა შაჰინ ლახანამ.

იმის გამო, რომ ყავა არის ანტიოქსიდანტების საიმედო წყარო, მას ასევე შეუძლია დაიცვას ტვინის უჯრედები ოქსიდაციური სტრესისგან, რაც შეიძლება დაეხმაროს ტვინის დეგენერაციული დაავადებების რისკის შემცირებას, როგორიცაა ალცჰაიმერი და პარკინსონი.

მან აღნიშნა, რომ ზოგიერთი კვლევა ასევე ვარაუდობს, რომ ყავის რეგულარულ მოხმარებას შეიძლება ჰქონდეს დამცავი ეფექტი თავის ტვინზე და პოტენციურად შეამციროს ინსულტის რისკი. გარდა ამისა, ზომიერი ყავის მოხმარება „შეიძლება იყოს მარტივი, მაგრამ ეფექტური გზა თქვენი გრძელვადიანი კოგნიტური ჯანმრთელობისთვის ინვესტირებისთვის“.

რატომ უნდა დალიოთ ყავა დარიჩინით

„დარიჩინი შეიცავს ნაერთებს, რომლებიც ხელს უწყობენ სისხლში შაქრის დონის რეგულირებას, რაც გადამწყვეტია სტაბილური შემეცნებითი ფუნქციის შესანარჩუნებლად მთელი დღის განმავლობაში. ის ასევე მდიდარია ანტიოქსიდანტებით და აქვს ანთების საწინააღმდეგო თვისებები, რაც ხელს უწყობს ტვინის გრძელვადიან ჯანმრთელობას",- განმარტავს დოქტორი ლახანი. .

2024 წელს ჟურნალში Nutritional Neuroscience გამოქვეყნებული 40 კვლევის მიმოხილვის მიხედვით, დარიჩინს შეუძლია მნიშვნელოვნად გააუმჯობესოს კოგნიტური ფუნქცია - სწავლა და მეხსიერება - და ხელი შეუწყოს კოგნიტური უკმარისობის თავიდან აცილებას და შემცირებას.