„აიღეთ სკვნილი და ასჯერ თქვით...“ - ათონელი წმინდა ბერის სწავლებანი ლოცვის ძალაზე
1765218144
ექსპერტმა დაასახელა 5 საკვები, რომელიც ყავის დალევის დროს არ უნდა მიირთვათ.
ციტრუსი
ყავას და ციტრუსის ხილს ერთად აქვს მჟავე გემო, ამიტომ მათმა კომბინაციამ შეიძლება გამოიწვიოს უსიამოვნო სიმპტომები საჭმლის მომნელებელი სისტემისგან. ეს განსაკუთრებით ეხება გასტროეზოფაგური რეფლუქსური დაავადებით დაავადებულ ადამიანებს, რომლებსაც აქვთ ისეთი სიმპტომები, როგორიცაა მჟავა რეფლუქსი, გულისრევა, გულძმარვა და საჭმლის მონელების დარღვევა.
შემწვარი საკვები
კვების ექსპერტებმა დაადგინეს, რომ შემწვარი საკვები არ არის ყველაზე ჯანსაღი არჩევანი, რადგან ისინი მდიდარია ცხიმით და ნატრიუმით. ყავასთან ერთად ასეთი პროდუქტების მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს კიდევ უფრო დიდი გართულებები. კვლევებმა აჩვენა, რომ ყავის გადაჭარბებულმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს დისლიპიდემიის გაზრდილი რისკი, ანუ სისხლში ცხიმის დონის მომატება.
რძე
ამან შეიძლება გაგაოცოთ, თუმცა, ყავაში რძის დამატება შეიძლება არ იყოს ყველაზე ჯანსაღი არჩევანი. მიუხედავად იმისა, რომ რძე მდიდარია კალციუმით, ყავამ შეიძლება ხელი შეუშალოს ორგანიზმს ამ საკვები ნივთიერებების შთანთქმის უნარს.
უფრო მეტიც, კალციუმი, რომელიც არ შეიწოვება ორგანიზმში, გამოიყოფა შარდით, რაც დაკავშირებულია ისეთი პრობლემების განვითარების გაზრდილ რისკთან, როგორიცაა თირკმლის კენჭები ან ოსტეოპოროზი (ძვლის ჯანმრთელობის პრობლემები).
მარილის შემცველი საკვები
ყავის გადაჭარბებულმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს ან გააუარესოს ჰიპერტენზია კოფეინის მაღალი შემცველობის გამო.
ამავდროულად, ყავასთან ერთად მარილის მაღალი საკვების მიღება შეიძლება არ იყოს ყველაზე ჯანსაღი კომბინაცია არტერიული წნევის ჯანმრთელობისთვის, განსაკუთრებით იმ ადამიანებისთვის, რომლებსაც უკვე აქვთ ჰიპერტენზია ან იმყოფებიან მისი განვითარების რისკის ქვეშ.
ფერმენტირებული საკვები
მიუხედავად იმისა, რომ ეს საკვები ცნობილია საჭმლის მონელებისა და იმუნური სისტემისთვის მათი სარგებლით, ყავასთან ერთად მიღებას შეიძლება საპირისპირო ეფექტი ჰქონდეს.
"ორივე საკვებში ნაპოვნი მჟავის გამო, შეიძლება გამოიწვიოს გვერდითი მოვლენა, როგორიცაა გაზი, შებერილობა და საჭმლის მონელების დარღვევა", - აღნიშნავს ექსპერტი.