,,ბოლო კვლევებმა ცოტა შეგვაშინა... დღეს მოგვივიდა პასუხები“ - ნინი ქარსელაძე
1761249403
თუ ქათმის სუნი არ მოგწონთ, ამ პრობლემის გამოსწორების რამდენიმე გზა არსებობს.
როგორ მოვიშოროთ ხორცის უსიამოვნო სუნი
უსიამოვნო არომატი მოხარშვამდე უნდა მოაშოროთ, რადგან შემდეგ მოხარშული კერძის გემო არ გააფუჭოთ. მისი მოშორება შეგიძლიათ სხვადასხვა გზით:
წითელი ღვინო;
ძმარი;
მდოგვი;
ბროწეულის წვენი;
ლიმონი;
სურნელოვანი სანელებლები;
სააფთიაქო გვირილა;
ნიორი;
შაქარი და მარილი;
ნახშირი.
ჯერ ქათამი გარეცხეთ და მოაშორეთ ცხიმი, რადგან ეს შეიძლება იყოს უსიამოვნო სუნის მთავარი წყარო. რეცხვისას უნდა ეცადოთ, თავიდან აიცილოთ წვეთების გაფანტვა, რადგან შეგიძლიათ ბაქტერიების გავრცელება მთელ სამზარეულოში.
ქათამი უნდა დაჭრათ ნაჭრებად და დატოვოთ ხორცი 3-4 საათის განმავლობაში ცივ, ოდნავ დამარილებულ წყალში. 1 ლიტრ წყალში 2 სუფრის კოვზი მარილი დაგჭირდებათ და ამ მარილწყალში მოათავსეთ ხორცი. ეფექტის გასაძლიერებლად, შეგიძლიათ ნახშირის აბი იქ დაამატოთ.
გვირილის ნახარშს ასევე შეუძლია ხელი შეუწყოს ხორცის „რეანიმაციას“. ამისთვის ერთ კოვზ ხმელ ყვავილებს დაასხით მდუღარე წყალი და შემდეგ ფააზავეთ გრილი წყლით.
კარგად მუშაობს მდოგვიც. აუცილებელია ყველა ნაჭერს კარგად წავუსვათ მდოგვი, მოვათავსოთ თასში და ცივ ადგილას. მდოგვის გარდა ხორცს შაქრისა და მარილის ნაზავი ან სანელებლებიც შეაზილეთ.
ნიორი ასევე დაგეხმარებათ, გაუმკლავდეს ხორცის უსიამოვნო არომატს. ქათამი უნდა დაჭრათ, ნიორთან ერთად ცოტა მარილი დაუმატოთ და დავტოვოთ 2-3 საათი სიცივეში.
ხორცის დამარინადება ასევე დაგეხმარებათ სუნის მოშორებაში. შეგიძლიათ გამოიყენეთ როგორც სანელებლები, ასევე ძმარი, ღვინო ან ახლად გამოწურული ლიმონის წვენი.უნდა იცოდეთ ქათმის სწორად მოხარშვაც. მნიშვნელოვანი პირობაა კანის მოცილება, რადგან მასში ტოქსინები გროვდება.