„5-6 თვეში, ვხედავ...“ - გოგა მანია საქართველოსა და მსოფლიოზე
1751482200
ვისცერული ცხიმი მუცლის ღრუში არსებული ცხიმია, რომელმაც შეიძლება გაზარდოს დიაბეტის და გულის დაავადებების რისკი.
კაროტინოიდებითა და ბოჭკოებით მდიდარი ბოსტნეულის მიღება დაგეხმარებათ ამ მავნე ცხიმისგან თავის დაცვაში. მიუხედავად იმისა, რომ ბევრ ბოსტნეულს შეუძლია მუცლის ცხიმისგან დაცვა, ნუტრიციოლოგების თქმით, ყველაზე სასარგებლო ისპანახია.
ისპანახის სარგებელი წონის დაკლებისთვის
ისპანახი მდიდარია ძლიერი მცენარეული ნაერთებით, რომლებსაც კაროტინოიდები ეწოდება, განსაკუთრებით ლუტეინითა და ზეაქსანტინით.
„კაროტინოიდებით მდიდარ ბოსტნეულს შეუძლია პოტენციურად შეამციროს ვისცერული ცხიმი. ეს ხდება ცხიმის დაჟანგვის გაზრდით და ანთების შემცირებით“, - განმარტავს ნუტრიციოლოგი მოლი სინდერი.
კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანებს, რომლებსაც ჰქონდათ კაროტინოიდების ყველაზე მაღალი შრატის კონცენტრაცია, ნაკლები ვისცერული ცხიმი ჰქონდათ, ვიდრე მათ, ვისაც ყველაზე დაბალი დონე ჰქონდათ
კვლევებმა აჩვენა, რომ ადამიანებს, რომლებიც ბოჭკოვანი საკვებით მდიდარ საკვებს მიირთმევენ, ნაკლები ვისცერული ცხიმი აქვთ, ვიდრე მათ, ვინც ბოჭკოვან საკვებს მცირე რაოდენობით მიირთმევს. ერთი ჭიქა მოხარშული ისპანახი შეიცავს 4 გრამ ბოჭკოს, ანუ დღიური ნორმის 28 გრამის 14 პროცენტს.