კიბოს წამალი ამ ბოსტნეულშია! - ნუტრიციოლოგი მამუკა რაშოიანი
1763844165
ხაჭო და იოგურტი არის ჯანსაღი რძის პროდუქტები, მაგრამ ისინი განსხვავდებიან კალციუმის და პრობიოტიკების შემცველობით. დიეტოლოგი განამრტავს, რომელი პროდუქტია უფტრო ჯანსაღი - ხაჭო თუ იოგურტი.
"როდესაც საქმე ეხება ცილებს, ცხიმებს და ნახშირწყლებს, ბერძნული იოგურტი და ხაჭო თითქმის თანაბარია", - ამბობს დიეტოლოგი. განსხვავებები მდგომარეობს ვიტამინების, მინერალებისა და პრობიოტიკების შემცველობაში.
ჩვეულებრივ იოგურტს აქვს დაახლოებით 8-12 გრამი ცილა, ხოლო ბერძნულ იოგურტს აქვს დაახლოებით 10-17 გრამი. ბერძნული იოგურტი არის ცილის სრული წყარო, რომელიც შეიცავს ცხრავე აუცილებელ ამინომჟავას.
ვიტამინები და მინერალები
ხაჭო და იოგურტი ასევე შეიცავს დაახლოებით ერთი და იმავე რაოდენობის კალციუმს, კალიუმს და B12 ვიტამინს, თუმცა ბერძნული იოგურტი ოდნავ მდიდარია.
პრობიოტიკები
„იოგურტი მზადდება ცოცხალი და აქტიური კულტურების გამოყენებით, რომლებიც პრობიოტიკების ბუნებრივი წყაროა. ისინი ხელს უწყობენ ნაწლავის ჯანმრთელობას", - ამბობს დიეტოლოგი.
საუკეთესო არჩევანი
დიეტოლოგი ამტკიცებს, რომ ყველაზე სასარგებლო არჩევანი დამოკიდებულია ინდივიდუალურ საჭიროებებსა და მიზნებზე.
„მაშინაც კი, თუ ხაჭო არ არის ისეთი მკვებავი, როგორც ბერძნული იოგურტი, ის მაინც ცილის მოსახერხებელი და დამაკმაყოფილებელი წყაროა", - ამბობს ის.