სიმართლე  დამუშავებული საკვების შესახებ: კვლევამ აჩვენა, რომ მარცვლეული, დაჭრილი პური და უცხიმო იოგურტი საზიანოა ჯანმრთელობისთვის

საკვები

„მავნებელი ტალღა" დაატყდება დიდ ბრიტანეთს, ინგლისურ დიეტაში ულტრა დამუშავებული საკვების დიდი რაოდენობის გამო, - გააფრთხილეს ექსპერტებმა მოსახლეობა.

გაფრთხილება მოჰყვა ორ კვლევას, რომლებმაც აჩვენეს, რომ ადამიანები, რომლებიც მოიხმარენ უამრავ მასობრივად წარმოებულ საკვებს, აქვთ 24 პროცენტით მეტი გულის შეტევის რისკი და 39 პროცენტით მაღალი არტერიული წნევის განვითარების რისკი.

კამპანიის მონაწილეებმა ავსტრალიისა და ჩინეთის მკვლევრების შედეგებს უწოდეს უძლიერესი მტკიცებულება იმისა, რომ ულტრა დამუშავებული საკვების ჭამა სასიკვდილოა.
თუმცა, მეცნიერების აზრი იყოფა.

არაერთმა კვლევამ მიუთითა ულტრა დამუშავებული საკვების მაღალი კალორიების, მარილის, შაქრისა და ცხიმის შემცველობაზე. ისინი გავლენას ახდენენ ჯანმრთელობაზე. 
ულტრა დამუშავებული საკვები არის საკვები, რომელიც შეიცავს კონსერვანტებს, დამატკბობლებსა და ხელოვნურ საღებავებს და, როგორც წესი, აქვს უფრო ხანგრძლივი შენახვის ვადა, ვიდრე ახალ ალტერნატივებს.- წერს dailymail.

ზოგიერთი მაგალითია ნაყინი, მასობრივი წარმოების პური, არომატიზებული იოგურტები, გამაგრილებელი სასმელები, საუზმის მარცვლეული და მზა კერძები ან სწრაფი კვება.

 ბრიტანელმა ექსპერტებმა ბრიტანელებს ახალი შედეგების გამო პანიკისკენ მოუწოდეს.

პროფესორმა გიუნტერ კუნლემ, კვებისა და კვების მეცნიერებათა ექსპერტმა რედინგის უნივერსიტეტიდან, თქვა, რომ კვლევებმა, ისევე როგორც ადრე, ვერ გამოავლინა დამნაშავე, ულტრა დამუშავებული საკვების მიღმა.

„ჩვენ უკვე ვიცით, რომ ულტრა დამუშავებული საკვებით მდიდარი დიეტა ზრდის ზოგიერთი დაავადების რისკს, მაგრამ ეს არ ნიშნავს, რომ ულტრა დამუშავებული საკვები არის ამ ასოციაციის მამოძრავებელი ძალა“, - თქვა მან.

პროფესორმა კუნლემ დასძინა, რომ ორმა ახალმა კვლევამ ვერ გამოავლინა საერთო პრობლემა ულტრა დამუშავებულ საკვებთან დაკავშირებით: ზოგიერთი ვარიანტი, როგორიცაა შაქრიანი გამაგრილებელი სასმელები, ბევრად უარესია ჯანმრთელობისთვის, ვიდრე მაგალითად, ხორბლის პური.

„ბევრი ულტრა დამუშავებული საკვები ხელმისაწვდომია (და აქვს ხანგრძლივი შენახვის ვადა) და შეიძლება იყოს ჯანსაღი დიეტის ნაწილი.

„ჩემი აზრით, ნამდვილად ჯობია იყიდოთ ხელმისაწვდომ UPF და შესაძლოა დაზოგოთ ფული ახალ ხილსა და ბოსტნეულზე (ან რაიმე სახალისო აქტივობაზე - ადამიანებს ავიწყდებათ, რომ ცხოვრება საჭმელზე მეტია), ვიდრე მთელი ფული დახარჯოთ ძვირად ღირებულ საკვებზე. “- განაცხადა კუნლემ. 

დოქტორმა დუან მელორმა, ასტონის უნივერსიტეტის დიეტოლოგმა, აღნიშნა, რომ ჩინურმა კვლევამ აჩვენა, რომ მათ, ვინც ზომიერი რაოდენობით ულტრა-დამუშავებულ საკვებს მიირთმევდა, 15 პროცენტით ნაკლები რისკი ჰქონდათ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, ვიდრე მათ, ვინც ყველაზე ნაკლებად ჭამდა.

ეს, მისი ვარაუდით, გვიჩვენებს, თუ როგორ მოქმედებს ულტრა-დამუშავებული საკვები ჩვენს ჯანმრთელობაზე.

 

ასევე დაგაინტერესებთ:

ზოდიაქოს ის ნიშნები, რომლებსაც შემოდგომაზე განსაკუთრებით გაუმართლებთ

„სიფრთხილე გამოიჩინეთ!“ - მეტეოროლოგი მოსალოდნელი ამინდის შესახებ მოსახლეობას აფრთხილებს

„არ მიიღოთ უმი ხილი და ბოსტნეული, ყავა... მთავარია სითხის ადეკვატურად მიღება“ - ბუწაშვილის საგანგებო მიმართვა