როგორ იყენებენ კორეულ ხალხურ სამკურნალო ღვინოს, რომელიც ბავშვის ფეკალიებისგან მზადდება

ღვინო

ცონგსული  არის ტრადიციული კორეული ბრინჯის ღვინო, 9% ალკოჰოლით და გაჟღენთილი ბავშვის განავლით. საბედნიეროდ, ასეთ ღვინოს სუფრაზე არ მიირთმევენ, მას მხოლოდ სამკურნალო მიზნებისთვის სვამენ. მცოდნე ადამიანები ურჩევენ ამ სასმელის დალევას ფაქტობრივად ნებისმიერი დაავადების დროს - ტრავმებიდან და ჭრილობებიდან დაწყებული, ნაწლავების ტკივილამდე დამთავრებული.

ცონგსულის მომზადება ელემენტარულია. ჯერ 4-7 წლის ჯანმრთელ ბავშვს პოულობენ და ღამის ქოთანზე სვამენ. ცონგსულისთვის საუკეთესო არჩევანი დილის განავალია, რომელსაც ბავშვი მშვიდ, უშფოთველ ღამეს გამოივლის. შემდეგ ქოთანს მაცივარში დგამენ ორიოდე დღით, ან გრილ ამინდში ღია აივანზე. ეს აუცილებელია სუნის გასაქრობად. შემდეგ კი ქოთანს წყლით ავსებენ. ამ დროს ხარშავენ ბრინჯსაც.


 
შემდგომი რეცეპტები განსხვავებულია. ზოგი ამჯობინებს განავლის მომზადებას ღუმელში არომატული ბალახებით, ზოგი კი გაცივებულ პროდუქტს უმატებს ნახერხის ნაცარს და კატის ძვლებსაც კი. მიუხედავად ამისა, მთავარი სამკურნალო ინგრედიენტი თავად ბავშვის განავლის ინფუზიაა.
 
ამის შემდეგ ოთახის ტემპერატურის ბრინჯს ურევენ ჩვეულებრივ საცხობ საფუარს და უმატებენ ფეკალურ ინფუზიას დაახლოებით ორიდან სამამდე მოცულობით. ეს ყველაფერი მოთავსებულია ქილაში, რომელსაც ხურავენ ან ნაჭრებს ახვევენ და თბილ ადგილას დებენ 1 კვირის განმავლობაში. ამ დროის შემდეგ კი ნაყენს რამდენჯერმე ფილტრავენ.

მიღებული ღვინო ღია რძისფერია, აქვს ოდნავ მჟავე და, როგორც ამბობენ ჩვეულებრივი ბრინჯის ნაყენივით ისმება. ცონგსულის სუნი მჟავეა, ზოგი ამბობს, რომ ფეკალური სუნი აქვს. მწარმოებლები ამტკიცებენ, რომ ეს ყველაფერი თვითჰიპნოზაა, ფაქტობრივად, საბოლოო პროდუქტში განავლის სუნი სრულიად არ არის. და თუ ინფუზია კეთდება რაიმე სახის ღვიით, მაშინ მას უპირველესად მისი სუნი ექნება.
 
ცონგსულს სვამენ თბილს, მცირე დოზებით - ფართო გაგებით, ცონგსული კორეაში გულისხმობს ექსკრემენტებით დამზადებულ ნებისმიერ ინფუზიას და ღვინოს. მაგალითად, არსებობს ძაღლის განავლისგან დამზადებული ნაყენებიც (გასტროინტესტინური დაავადებების წინააღმდეგ), ან ღამურის გუანოსგან დამზადებული ღვინო - ეს გამოიყენება ალკოჰოლიზმის სამკურნალოდ. ჩვილის განავლით დამზადებული ღვინო ულტიმალურად ითვლება.
 
თანამედროვე სამხრეთ კორეაში ცონგსულის (განსაკუთრებით ბავშვთა განავლით დამზადებული) აღმოჩენა ძალიან პრობლემურია. მას მხოლოდ რამდენიმე ათეული მკურნალი ამზადებს. და ისინიც კი ნამდვილად არ ახდენენ თავიანთი საქმიანობის რეკლამას, რადგან ადგილობრივი მარეგულირებელი ორგანოები არ აღიარებენ მკურნალობის ასეთ მეთოდებს. მიუხედავად ამისა, ფეკალური სასმელები არ არის მინერალური წყალი, ტურისტები ხანდახან ცონსულულს პოულობენ მასობრივ ბაზარზე, მაგრამ რამდენად არის ეს იგივე პროდუქტი, უცნობია. სავარაუდოდ, ეს მხოლოდ სარეკლამო ტრიუკია.

ექსპერტები წერენ, რომ ცონგსული ფართო გამოყენებიდან გასული საუკუნის 60-იან წლებში გამოვიდა, როდესაც სამხრეთ კორეის მედიცინაში გაიზარდა ვესტერნიზაცია.