ამ მცენარეულ საკვებს, შეუძლია დაგიცვათ გულისა და ალცჰაიმერის დაავადებისგან - ახალი კვლევა

საკვები

შესაძლოა სიტყვა „პოლიფენოლი“ თქვენთვის არაფერს ნიშნავს, მაგრამ ის ნამდვილად დიდ გავლენას ახდენს თქვენს ჯანმრთელობაზე. 

პოლიფენოლები არის ქიმიური ნაერთების ოჯახი, რომლებიც გვხვდება მცენარეული წარმოშობის საკვებში და ზღვის მცენარეებში, რომლებიც გასული საუკუნის განმავლობაში იქნა შესწავლილი მათი ჯანმრთელობის ეფექტებისთვის.

ბუნებრივი ანტიოქსიდანტები

პოლიფენოლები ბუნებრივი ანტიოქსიდანტებია, რაც იმას ნიშნავს, რომ მათ შეუძლიათ წინააღმდეგობა გაუწიონ ორგანიზმში მავნე თავისუფალ რადიკალებს. 

საკვების ეს ანტიოქსიდანტური ეფექტი მნიშვნელოვანია ადამიანის ჯანმრთელობისთვის, რადგან ბევრი დაავადება (გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები, კიბო, ტიპი 2 დიაბეტი და ა.შ.) ნაწილობრივ ხასიათდება თავისუფალი რადიკალების დისბალანსით, რომელიც ასევე ცნობილია, როგორც მაღალი ოქსიდაციური სტრესი.

უფრო მეტიც, როგორც აღვნიშნეთ, პოლიფენოლები გარდაიქმნება ჩვენი ნაწლავის მიკრობიოტის მიერ, რათა შეიქმნას სასარგებლო მეტაბოლიტები. საინტერესოა, რომ ეს მეტაბოლიტები ასევე წარმოადგენს საკვებს ბაქტერიების მრავალი სასარგებლო სახეობისთვის, ამიტომ პოლიფენოლების მოხმარება ასევე შეიძლება ასოცირდებოდეს ნაწლავის მიკრობიოტის უფრო ჯანმრთელ პროფილთან.

ყველა ამ თვისების ერთობლივი ეფექტი ნიშნავს, რომ პოლიფენოლები ხელს უწყობენ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და ტიპი 2 დიაბეტის რისკის შემცირებას. ეს დაფიქსირდა არა მხოლოდ საცდელ მილებში, არამედ მრავალ კლინიკურ კვლევებში სხვადასხვა პოპულაციაში.

პოლიფენოლებით მდიდარი საკვები

კაკაო

რაც უფრო სუფთაა კაკაო, მით უფრო ჯანსაღი იქნება ის. კაკაოს დადებითი მხარე ის არის, რომ ის შეიცავს დიდი რაოდენობით ანტიოქსიდანტებს და სხვადასხვა სახის, როგორიცაა ტანინები, გალოკატექინები და რესვერატროლი.

მოწითალო ფერის ხილი და ბოსტნეული

ბოსტნეული და ხილი, რომლებიც მოწითალო და მეწამული შეფერილობისაა, როგორიცაა ჭარხალი, პომიდორი, ბროწეული, ყურძენი და ბადრიჯანი.

ზეითუნის ზეთი

ეს საკვები არის ჯანსაღი და დამახასიათებელია ხმელთაშუა ზღვის დიეტისთვის. ზედმეტი ხელუხლებელი ზეითუნის ზეთის რეგულარული მოხმარება ორგანიზმს აძლევს კარგ ცხიმებს, ანტიბაქტერიულ თვისებებს, უკეთეს კანს, აფერხებს ყაბზობას, აფერხებს დიაბეტსა და კიბოს, აძლიერებს კოგნიტურ ფუნქციებს და ა.შ.

ხმელი ნაყოფი

მთავარი თხილია ნუში, ნიგოზი და თხილი. ნუში ხელს უწყობს ძვლებისა და კბილების კარგ ჯანმრთელობას, ებრძვის შფოთვას, ზრუნავს კუნთებზე, ხელს უწყობს ძილს, მდიდარია კალციუმით, ხელს უშლის ოსტეოპოროზის და სხვა სარგებელს.

ისინი გამოიყენება დესერტებში, ისევე როგორც თხილი და მდიდარია ჯანსაღი ცხიმოვანი მჟავებით, ამცირებს ქოლესტერინს, ხელს უშლის დაავადებებს, ზრუნავს თავის ტვინზე და სხვა დიდ სარგებელს შორის.

თხილი გულისთვის, ამცირებს ქოლესტერინს, მდიდარია კალციუმით, ფოსფორით და მაგნიუმით, ეხმარება ლაქტაციის პერიოდში და ბავშვების ზრდაში და ა.შ.

კენკრა

საკვების ეს ჯგუფი ცნობილია თავისი ანტიოქსიდანტური თვისებებით, სხვადასხვა ტიპის პოლიფენოლებით დატვირთვის წყალობით.

პოლიფენოლებით მდიდარი საკვებია ჟოლო, მოცვი, მაყვალი.

მოცვს აქვს ანთების საწინააღმდეგო თვისებები, ამცირებს კიბოს გარეგნობას, აახალგაზრდავებს, ებრძვის დიაბეტს, ხელს უწყობს კარგი ქოლესტერინის წარმოქმნას, ხელს უშლის დნმ-ის დაზიანებას და ა.შ.

ასევე ნახეთ:

10 რამ, რასაც თქვენი ექიმი არ გეტყვით სიკვდილის შესახებ

ვარჯიში, რომელსაც პარკინსონის დაავადების სიმპტომების შენელება შეუძლია - ახალი კვლევა

ტვინი შეიძლება „ცოცხლად დარჩეს“ გულის გაჩერებიდან 1 საათის შემდეგაც კი - რას იხსენებენ გადარჩენილი პაციენტები