მაცივარში მხოლოდ ერთი სახეობის კვერცხი უნდა ინახებოდეს - შენახვის მარტივი წესი

კვერცხი

კვერცხის გარეშე ყოველდღიური რაციონის წარმოდგენა რთულია. თუმცა, იმისათვის, რომ ამ ნოყიერმა საკვებმა სარგებელი მოიტანოს, საჭიროა სწორი შენახვის ადგილის შერჩევა და მისი ვარგისიანობის ვადის კონტროლი.

რამდენ ხანს შეიძლება კვერცხის მაცივარში შენახვა?

გარეცხილი პროდუქტი მაცივარში დაახლოებით 3-5 კვირის განმავლობაში ინარჩუნებს სიახლეს. თუმცა, სურსათის უვნებლობის სპეციალისტი ხაზს უსვამს, რომ შენახვის რეალური ვადა შესაძლოა რამდენიმე კვირით მეტი იყოს.

შენახვის ვადის კიდევ უფრო გასახანგრძლივებლად, უმჯობესია კვერცხი წვეტიანი ბოლოთი ქვემოთ მოათავსოთ და ისიც არა კარზე, არამედ კამერაში, რადგან იქ ტემპერატურა უფრო დაბალია.

გარეცხვა ნაჭუჭის ზედაპირიდან აშორებს დამცავ ფენას, რომელიც ხელს უშლის პროდუქტის გაფუჭებას ოთახის ტემპერატურაზე. სალმონელას აღმოსაფხვრელად რეკომენდებულია ექსკრემენტების გარეცხვა.

კვერცხის სიახლის შემოწმება შეგიძლიათ წყლით სავსე ფართო ჭიქაში მოთავსებით. თუ ის ძირამდე ჩაიძირება, ის საჭმელად ვარგისია. თუ ტივტივებს, ესე იგი, საკვები აღარ ღირს. ასევე, თუ ცილას უსიამოვნო დამპალი სუნი აქვს, გადააგდეთ დარჩენილი კვერცხი.

კვერცხის მაცივრის გარეთ შენახვა შეიძლება?

როგორც ევროკავშირის ოფიციალურ ვებგვერდზეა მითითებული, კვერცხის გაყიდვამდე მაცივარში შენახვა ან გარეცხვა რეკომენდებული არ არის. დოკუმენტში მითითებულია კვერცხის მაცივრის გარეშე შენახვის მაქსიმალური ვადა: 28 დღე მათი დადებიდან. ეს არის მაქსიმალური პერიოდი, რომლის განმავლობაშიც მათი გაყიდვა დაშვებულია, თუმცა სახლში მათი შენახვა კიდევ უფრო დიდხანს შეიძლება.

ამიტომ, თუ სალმონელოზის თავიდან ასაცილებლად კვერცხის გარეცხვა გსურთ, შემდეგ მაცივარში უნდა შეინახოთ. თუ გარეცხვას არ გეგმავთ, შეგიძლიათ საკუჭნაოში შეინახოთ.