ხილი თუ ხილის წვენი - რას გვირჩევენ სპეციალისტები

წვენები

ზოგიერთი ექიმისა და დიეტოლოგის აზრით, უმჯობესია ხილის ჭამა, ვიდრე მისგან მიღებული წვენი. სხვები თვლიან, რომ წვენები არ უნდა იყოს უგულებელყოფილი ჯანსაღ დიეტაში.

კემბრიჯის უნივერსიტეტმა ცოტა ხნის წინ გამოაქვეყნა სისტემატური მიმოხილვა ნატურალური, 100% წვენების სარგებლობის შესახებ. მეცნიერებმა გააანალიზეს მრავალი გამოკვლევის მონაცემები ყველა სახის ბუნებრივი ბოსტნეულისა და ხილის წვენების შესახებ და დაასკვნეს, რომ ხილისა და ბოსტნეულის წვენების ზომიერი მოხმარება დადებით ან ნეიტრალურ გავლენას ახდენს ჯანმრთელობაზე.

100% ხილისა და ბოსტნეულის წვენების მოხმარება არ მოქმედებს ანთროპომეტრიულ მახასიათებლებზე ან სხეულის ფორმებზე. მარტივად რომ ვთქვათ, ის არ იწვევს ჭარბ წონას.

უფრო მეტიც, თითოეულ წვენს აქვს თავისი სარგებელი. მაგალითად, ნარინჯისფერი შეიძლება დაგვეხმაროს სისტოლური წნევის შემცირებასა და ენდოთელიუმის ფუნქციის გაუმჯობესებაში სპეციალური ნივთიერების - ჰესპერიდინის შემცველობის გამო. მას ასევე შეუძლია შეამციროს პლაზმური თირეოგლობულინი. არსებობს კიდევ საინტერესო მტკიცებულება ფორთოხლის წვენის დადებითი ეფექტის შესახებ კოგნიტურ ფუნქციასა და მიკრობიოტაზე, თუმცა მათ ჯერ კიდევ სჭირდებათ შემდგომი დადასტურება.

წვენებში ყველაზე ღირებული ნივთიერებებია პოლიფენოლები (ფლავონოიდები, ფენოლის მჟავები) და კაროტინოიდები (β-კაროტინი, ლიკოპენი). ეს არის ანტიოქსიდანტები, რომლებიც ანეიტრალებენ თავისუფალი რადიკალების მოქმედებას, რომლებიც უჯრედების დაზიანებისა და დაბერების ერთ-ერთი მიზეზია.

კვლევამ აჩვენა, რომ პოლიფენოლის დონე დროთა განმავლობაში არ იცვლება. ეს ნიშნავს, რომ წვენი ჯანსაღია მთელი მისი შენახვის ვადის განმავლობაში. დადასტურებულია, რომ პოლიფენოლებს შეუძლიათ მრავალი დაავადების თავიდან აცილება.

წვენებში შეიძლება ანტიოქსიდანტების გაცილებით მაღალი დონე იყოს, ვიდრე ხილში ან ბოსტნეულში. ერთი ჭიქა ვაშლის წვენი შეიცავს დღიურ ნორმაზე მეტ ქლოროგენის მჟავებს, რომელიც ხელს უწყობს გულისა და სისხლძარღვების ჯანმრთელობას და სისხლში ქოლესტერინის დონის ნორმალიზებას. ერთი ჭიქა ტომატის წვენი შეიცავს ლიკოპენის სამმაგ რაოდენობას - ეს ბევრად მეტია, ვიდრე ახალ პომიდორში.

ფორთოხლის წვენი შეიცავს 1,5-ჯერ მეტ ჰესპერიდინს, ვიდრე ფორთოხალი. ერთი ჭიქა სტაფილოს წვენი შეიცავს ბეტა-კაროტინისა და A პროვიტამინის დღიურ ნორმაზე გაცილებით მეტს.

ასევე, ყველა სახეობის წვენი შეიცავს კალიუმის და მაგნიუმის მნიშვნელოვან კონცენტრაციას და სახეობიდან გამომდინარე, ისინი შეიძლება იყოს ორგანიზმში სხვადასხვა ვიტამინებისა და მინერალების შეყვანის საშუალება: ციტრუსის წვენები - ვიტამინი C და ფოლატები (ვიტამინი B9), ანანასის წვენები - მანგანუმი, ვიტამინი C და B ვიტამინები, ვაშლი - ქრომი, ყურძენი - მოლიბდენი, რკინა და ქრომი, ბროწეული - სპილენძი და ტანინები, ალუბალი - რკინა, სპილენძი და პანტოთენის მჟავა. წვენი რბილობით არის პექტინის და, ზოგადად, დიეტური ბოჭკოების წყარო, რომელიც ხელს უწყობს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას და ორგანიზმიდან გამოდევნის არასაჭირო და მავნე ნივთიერებებს.

ეს ყველაფერი ადასტურებს, რომ რაციონიდან წვენების გამორიცხვა უგუნურებაა. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის რეკომენდაციების მიხედვით, ადამიანმა ყოველდღიურად უნდა მიიღოს მინიმუმ 5 ულუფა ბოსტნეული და ხილი. ერთი ულუფა შეიძლება უბრალოდ შეიცვალოს წვენის ნაწილით 150-200 მლ. ამიტომ, თუ უკუჩვენებები არ არის, დიეტოლოგები გვირჩევენ დღეში 100-300 მლ წვენის დალევას.

სხვადასხვა სასარგებლო ნივთიერებების მისაღებად უმჯობესია სხვადასხვა წვენების მონაცვლეობა.

წყარო: mkurnali.ge

ასევე ნახეთ:

რატომ არ შეიძლება ძველი, გაცვეთილი ფეხსაცმლის სახლში შენახვა

რა უნდა გააკეთოთ იმუნური სისტემის გასაძლიერებლად - 12 რჩევა ზაზა თელიასგან

იღბლის, სიმდიდრისა და წარმატების მომტანი რიცხვები - 3, 7, 9 - როგორ გამოვიყენოთ ისინი ჩვენს სასარგებლოდ