სალომე გოგიაშვილისა და ლიკა შენგელიას კონფლიქტის შემდეგ, შენგელიას ექს მეუღლე მიმართვას ავრცელებს
1759829249
ნუტრიციოლოგი, ნატა გაგუა სოციალურ ქსელში იმ 5 საკვები პროდუქტის შესახებ ავრცელებს ინფორმაციას, რომელიც მისი თქმით, ბუნებრივად ამცირებს „სტრესის ჰორმონად“ წოდებულ კორტიზოლს.
„5 საკვები, რომლებიც ბუნებრივად ამცირებს კორტიზოლს.
ჩვენი ორგანიზმი დახვეწილი სისტემაა, რომელშიც კორტიზოლი – ხშირად „სტრესის ჰორმონად“ წოდებული – უმნიშვნელოვანეს როლს ასრულებს. ის თირკმელზედა ჯირკვლის ქერქში გამომუშავდება და არეგულირებს მეტაბოლიზმს, იმუნურ ფუნქციას და ორგანიზმის პასუხს სტრესზე (დისტრესზე).
როდესაც სტრესში (დისტრესში) ვართ, აქტიურდება ე.წ. ჰიპოთალამურ-ჰიპოფიზურ-ადრენალური ღერძი (HPA Axis), რაც კორტიზოლის სწრაფ გამოთავისუფლებას იწვევს. ეს მექანიზმი ევოლუციურად გადარჩენისთვისაა შექმნილი.
მაგრამ რა ხდება, როცა სტრესის (დისტრესის) სიგნალი არასდროს ითიშება?
მუდმივად მაღალი კორტიზოლის დონე იწვევს HPA ღერძის დისრეგულაციას, ეს კი ჯანმრთელობის არაერთ სერიოზულ პრობლემასთან არის დაკავშირებული: მეტაბოლურ სინდრომთან, შფოთვასთან, ნეიროდეგენერაციულ პროცესებთან და იმუნიტეტის დაქვეითებასთან.
ჩვენ გვაქვს ბუნებრივი მოკავშირე ამ ბალანსის აღსადგენად: დიეტა! სწორად შერჩეული საკვები გვეხმარება ჰორმონალური სიმშვიდის დაბრუნებაში.
5 საკვები პროდუქტი კორტიზოლის ბუნებრივი რეგულაციისთვის რომელთაც შეუძლიათ ხელი შეუწყონ კორტიზოლის დონის ბუნებრივ შემცირებას და HPA ღერძის ჯანსაღ ფუნქციონირებას:
1. ცხიმიანი თევზი (ორაგული, სკუმბრია, სარდინი)
2. შავი შოკოლადი (კაკაოს შემცველობა 70%+)
3. მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეული (ისპანახი, მანგოლდი, კალე)
4. ფერმენტირებული საკვები (კეფირი, იოგურტი, კიმჩი)
5. მწვანე ჩაი
კვება, მართალია, მნიშვნელოვანი, მაგრამ არა ერთადერთი კომპონენტია სტრესის მართვის პროცესში. ჩამოთვლილი პროდუქტების დაბალანსებულ რაციონში ინტეგრირება (რაც ასევე გულისხმობს რაფინირებული შაქრისა და გადამუშავებული საკვების შეზღუდვას) ორგანიზმს აუცილებელი ბიოქიმიური კომპონენტებით ამარაგებს.საუკეთესო შედეგისთვის, ეს ცვლილებები აუცილებლად უნდა იყოს კომბინირებული სრულფასოვან ძილთან, რეგულარულ ფიზიკურ აქტივობასა და სტრესის მართვის ტექნიკებთან (მაგალითად, მედიტაცია, იოგა ან სუნთქვითი ვარჯიშები).
ჩვენი კვებითი არჩევანი არ არის მხოლოდ კალორიები, არამედ პირდაპირი დიალოგი ჩვენს ჰორმონალურ და ნერვულ სისტემასთან.
ერთი შეხედვით, ეს მხოლოდ ხუთი საკვები პროდუქტია. მაგრამ იცით თუ არა, რომელი მათგანი მოქმედებს ნაწლავის ბაქტერიებზე და ამით ამშვიდებს ტვინს, ან რომელი შეიცავს ბუნებრივ „ტრანკვილიზატორს“?
თუ გაინტერესებთ, რა ბიოქიმიური პროცესები იმალება ამ 5 პროდუქტის უკან, როგორ მოქმედებენ ისინი უჯრედულ დონეზე და როგორ უწევენ წინააღმდეგობას ქრონიკულ დისტრესს, მოიწერეთ კომენტარებში! მე აუცილებლად გიპასუხებთ".