ცნობილი ქართველი ექიმი ნარკოტიკის ზედოზირებით გარდაიცვალა - რას ამბობს გარდაცვლილის დედა
1740054094
ანტიოქსიდანტები არის ნივთიერებები, რომლებიც იცავენ ორგანიზმს თავისუფალი რადიკალებისგან. თავისუფალი რადიკალები — ეს არის მავნე მოლეკულები, რომლებიც ზიანს აყენებენ უჯრედებს და მონაწილეობენ ნაადრევი დაბერებისა და რამდენიმე სერიოზული დაავადების განვითარებაში, როგორიცაა კიბო, გულის დაავადებები და დიაბეტი, .
ანტიოქსიდანტები, მათ შორის ვიტამინები, მინერალები და მცენარეული ნაერთები, ახდენენ თავისუფალი რადიკალების ნეიტრალიზებას და უზრუნველყოფენ უჯრედების დაცვას. მათ შორის ყველაზე ცნობილი ანტიოქსიდანტებია: ვიტამინი C, ვიტამინი E, ბეტა-კაროტინი, სელენი და ფლავონოიდები.
პროდუქტები, რომლებიც მდიდარია ანტიოქსიდანტებით:
მარცვლები:
ხილისა და ბოსტნეულის მუქი ფერის ჯიშები (წითელი, ფერადი, მუქი მწვანე). მაგალითად, ბროკოლი, სტაფილო, შავი ხილი (მარწყვი, მოცვი, შავი მოცხარი), მწვანე ჩაის ფოთლები.
მარწყვი და მოცვი:
ეს ხილები მდიდარია ფლავონოიდებით, რომლებიც ძლიერი ანტიოქსიდანტები არიან.
ბროკოლი:
შეიცავს არა მხოლოდ ვიტამინ C-ს, არამედ სხვა ფიტონუტრიენტებს, რომლებიც ანტიოქსიდანტურ მოქმედებას ახდენენ.
ქლიავი და ალუბალი:
ის შეიცავს ანთოციანინებს, რომლებიც ზრდიან ანტიოქსიდანტურ მოქმედებას.
შოკოლადი:
მუქი შოკოლადი (70% კაკაოდან ზემოთ) შეიცავს ფლავონოიდებს, რომლებიც სასარგებლო გავლენას ახდენს გულის ჯანმრთელობაზე და აგრეთვე აქტიურად იბრძვიან თავისუფალ რადიკალებთან.
სალათები:
წითელი ფოთლოვანი მწვანილი, როგორიცაა სპინატი, კიტრი, თეთრი და მწვანე კომბოსტო.
ჭარხალი:
მდიდარია ბეტა-ლაინინებით, რომლებიც მოქმედებენ ანტიოქსიდანტურად და ხელს უწყობენ ორგანიზმის დეტოქსიკაციას.
კაკალი და თხილეული:
ლეშმუში, კაკალი, ხაჭო, თხილი შეიცავს ვიტამინ E-ს და მრავალგვარ ანტიოქსიდანტებს.
ჩაის ტიპები:
მწვანე ჩაი და შავი ჩაი არიან ბუნებრივი ანტიოქსიდანტების წყარო, რომელშიც შედის კატეხინები.