დაბერების პროცესი საგრძნობლად შენელდება, თუ ამ პროდუქტებს ხშირად მიირთმევთ

საკვები

ანტიოქსიდანტები არის ნივთიერებები, რომლებიც იცავენ ორგანიზმს თავისუფალი რადიკალებისგან. თავისუფალი რადიკალები — ეს არის მავნე მოლეკულები, რომლებიც ზიანს აყენებენ უჯრედებს და მონაწილეობენ ნაადრევი დაბერებისა და რამდენიმე სერიოზული დაავადების განვითარებაში, როგორიცაა კიბო, გულის დაავადებები და დიაბეტი, .

ანტიოქსიდანტები, მათ შორის ვიტამინები, მინერალები და მცენარეული ნაერთები, ახდენენ თავისუფალი რადიკალების ნეიტრალიზებას და უზრუნველყოფენ უჯრედების დაცვას. მათ შორის ყველაზე ცნობილი ანტიოქსიდანტებია: ვიტამინი C, ვიტამინი E, ბეტა-კაროტინი, სელენი და ფლავონოიდები.

პროდუქტები, რომლებიც მდიდარია ანტიოქსიდანტებით:

მარცვლები:

ხილისა და ბოსტნეულის მუქი ფერის ჯიშები (წითელი, ფერადი, მუქი მწვანე). მაგალითად, ბროკოლი, სტაფილო, შავი ხილი (მარწყვი, მოცვი, შავი მოცხარი), მწვანე ჩაის ფოთლები.

 

მარწყვი და მოცვი:

ეს ხილები მდიდარია ფლავონოიდებით, რომლებიც ძლიერი ანტიოქსიდანტები არიან.

 

ბროკოლი:

შეიცავს არა მხოლოდ ვიტამინ C-ს, არამედ სხვა ფიტონუტრიენტებს, რომლებიც ანტიოქსიდანტურ მოქმედებას ახდენენ.

 

ქლიავი და ალუბალი:

ის შეიცავს ანთოციანინებს, რომლებიც ზრდიან ანტიოქსიდანტურ მოქმედებას.

 

შოკოლადი:

მუქი შოკოლადი (70% კაკაოდან ზემოთ) შეიცავს ფლავონოიდებს, რომლებიც სასარგებლო გავლენას ახდენს გულის ჯანმრთელობაზე და აგრეთვე აქტიურად იბრძვიან თავისუფალ რადიკალებთან.

 

სალათები:

წითელი ფოთლოვანი მწვანილი, როგორიცაა სპინატი, კიტრი, თეთრი და მწვანე კომბოსტო.

 

ჭარხალი:

მდიდარია ბეტა-ლაინინებით, რომლებიც მოქმედებენ ანტიოქსიდანტურად და ხელს უწყობენ ორგანიზმის დეტოქსიკაციას.

 

კაკალი და თხილეული:

ლეშმუში, კაკალი, ხაჭო, თხილი შეიცავს ვიტამინ E-ს და მრავალგვარ ანტიოქსიდანტებს.

 

ჩაის ტიპები:

მწვანე ჩაი და შავი ჩაი არიან ბუნებრივი ანტიოქსიდანტების წყარო, რომელშიც შედის კატეხინები.