მეცნიერებმა ყველაზე ხშირად გაყალბებული სანელებლები დაასახელეს

სუნელი

მეცნიერებმა ყალბი სანელებლები აღმოაჩინეს. 

მარტივად რომ ვთქვათ, სანელებლებით თაღლითობა არის ის, როდესაც მწარმოებლები ჭრიან სანელებლებს, როგორიცაა ზაფრანა და კურკუმა სხვა დაუზუსტებელი ინგრედიენტებით. ეს მათ საშუალებას აძლევს გაზარდონ თავიანთი მოგება პროდუქტზე, მაგრამ ასევე შეცდომაში შეჰყავთ მომხმარებლები ისეთი პროდუქტის შეძენაში, რომელიც შეიცავს უცნობ ნივთიერებებს.

სურსათის სტანდარტების სააგენტოს მიერ ამ წლის დასაწყისში ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ ბრიტანეთში გაყიდული სანელებლების დაახლოებით 13% შეიცავდა შერეულ ინგრედიენტებს.

რომელი სანელებლებს ემუქრება ეს ყველაზე მეტად?

ბუნებრივია, ზოგიერთი სანელებელი უფრო მეტადაა დაბინძურების საფრთხის ქვეშ, ვიდრე სხვები. 

ზაფრანა

იმის გათვალისწინებით, რომ ზაფრანას მომზადების რთულ პროცესს გადის, სანელებელი იქმნება ზაფრანის კრაზანის ყვავილის ღეროების გაშრობით, გასაკვირი არ არის, რომ ზაფრანა ხშირად ყალბია.

ზაფრანა ხშირად შეიცავს წითელ საღებავს, ბამბის ძაფებს და სიმინდის ქერქის აბრეშუმს.

შავი პილპილი

როგორც ერთ-ერთი ყველაზე ხშირად გამოყენებული სანელებელი, ბევრს აწუხებს ის, რომ ევროკომისიის მიერ გამოცდილი 421 წიწაკის ნიმუშიდან 70 დაბინძურებული იყო.

ორეგანო

სურსათის სტანდარტების ორგანოს მიერ ჩატარებულმა გამოკვლევებმა აჩვენა, რომ ხმელი ორეგანოს დაახლოებით 27% არ იყო სტანდარტის შესაბამისი.

ევროკავშირის კვლევამ დაადგინა, რომ ნიმუშების 48%-ში იყო ზეთისხილის ფოთლებით დაბინძურების რისკი.

დარიჩინი

MailOnline-ის მიერ ციტირებული კვლევის თანახმად, „ნამდვილი“ დარიჩინი ძნელი მოსაპოვებელია. სამაგიეროდ, მის ადგილას ჩვეულებრივ იყიდება „ყალბი დარიჩინი", რომელიც კასიის ხის ქერქიდან მოდის.

კასიას დარიჩინი ასევე შეიძლება შეიცავდეს ტოქსინს, სახელად კუმარინს, რომელიც შეიძლება საშიში იყოს დიდი დოზებით.