მამუკა ხაზარაძემ და ბადრი ჯაფარიძემ საპატიმრო დატოვეს
1757069487
ყავის პოპულარობა დიდი ხანია ყველა რეკორდს ამყარებს.
ყავის მოხალვის ხარისხი შეფუთვაზეა მითითებული. ის შეიძლება იყოს ღია, საშუალო და მუქი. ზოგჯერ ზოგიერთ მწარმოებელს შეუძლია მისი შეფასება 1-დან 5-მდე, რაც ასევე აადვილებს მის გაგებას.
ფილტრისთვის საუკეთესოა ღია და საშუალო სიძლიერის ყავა, ხოლო ესპრესოსთვის და ყველა სასმელისთვის, რომელსაც დამატებული აქვს რძე და ნაღები, საშუალო და მუქი სიძლიერის ყავა.
კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი ნიუანსი მოხალვის თარიღია. ის შეფუთვაზეც არის მითითებული.
უმჯობესია ახლად მოხალული ყავა სახლში წაიღოთ - ეს მოხალვიდან 7-დან 21 დღემდეა. ასევე, მარცვლების მდიდარი არომატი და გემო 4-5 კვირამდე ნარჩუნდება. 2-3 თვის შემდეგ ყავა თვისებების დაკარგვას დაიწყებს და მისგან მიღებული სასმელი უღიმღამო იქნება.
სასარგებლო იქნება იმის ცოდნა, თუ როგორ გავარკვიოთ შეფუთვაზე ყავის დაფქვის ხარისხი . მოძებნეთ შემდეგი სიტყვები შეფუთვაზე:
ძალიან თხელი (ესპრესოს აპარატებისთვის);
საშუალო (Aeropress-ის, drip-ის და geyser-ის ყავის აპარატებისთვის);
დიდი (ფრენჩ-პრესისთვის).
ახლა კი სხვა მნიშვნელოვან ნიუანსებზე გადავიდეთ.
როგორ განვსაზღვროთ ყავის გემო
ყავის არჩევისას ყურადღება მიაქციეთ რეგიონსა და წარმოშობის ქვეყანას. ამან შეიძლება დიდი გავლენა მოახდინოს გემოზე.
როგორ ავირჩიოთ ყავა გემოს მიხედვით:
კენკრა, ციტრუსი და მსუბუქი - ეთიოპია;
თხილის, კარამელის, შოკოლადის და მკვრივი - ბრაზილია;
რბილი, ხილის, სიტკბოსა და მჟავიანობის ბალანსით - კოლუმბია;
კენკრა, ღვინო და კაშკაშა მჟავე - კენია;
ცხარე, მიწიერი და მდიდარი - ინდონეზია (ჯავა, სუმატრა);
ყავის არჩევისას შემდეგი მნიშვნელოვანი საკითხი ჯიშს ეხება - არაბიკა თუ რობუსტა . პირველი უფრო დახვეწილი, ხილის, კენკრის მსგავსი და მჟავეა. მეორე ძლიერი, მწარე, თხილის გემოთი და კოფეინის უფრო მაღალი შემცველობით. გარდა ამისა, შეგიძლიათ აიღოთ ნარევი, რომელიც საშუალებას მოგცემთ მიიღოთ ორივე ჯიშის საუკეთესო თვისებები. არაბიკა და რობუსტა სხვადასხვა პროპორციით არის შერეული, რაც გავლენას ახდენს სასმელის სიძლიერეზე, არომატსა და გემოზე.
ენერგიის გასაზრდელად, ღირს რობუსტას ან ნაზავის არჩევა, მაგრამ ფილტრისთვის ხშირად გამოიყენება არაბიკა.
და ბოლოს, მოდით განვიხილოთ შეფუთვა, რომელშიც მარცვლები თავსდება. უმჯობესია აირჩიოთ ისეთი, რომელსაც აქვს სარქველი ან ელვაშესაკრავი. ისინი მაქსიმალურად ინარჩუნებენ სიახლეს. მისაღები ვარიანტია ჰერმეტული შეფუთვა სარქველის გარეშე, თუმცა თავი უნდა აარიდოთ კრაფტ-ქაღალდის ან გამჭვირვალე შეფუთვას. მასში მარცვლები სწრაფად დაკარგავენ არომატს.