მეცნიერებმა მხედველობის დასაცავად უნიკალური საკვები აღმოაჩინეს

თვალი

მკვლევრებმა აღმოაჩინეს ჯანსაღი საჭმელი, რომელსაც შეუძლია თქვენი მხედველობის დაცვა. Best Life-ის ცნობით, ახალი კვლევის თანახმად, ყოველდღიურად დაახლოებით 50-60 ფისტის მიღება მნიშვნელოვნად ზრდის თვალში ლურჯი სინათლისგან გამოწვეული დაზიანებისგან დამცავი პიგმენტების დონეს, განსაკუთრებით ასაკის მატებასთან ერთად.

ჟურნალ „Nutrition“-ში გამოქვეყნებულმა კვლევამ გამოიკვლია, თუ როგორ მოქმედებდა მხედველობაზე ლუტეინი, ფისტაში ნაპოვნი ანტიოქსიდანტური თვისებების მქონე ნაერთი.

კვლევაში მონაწილეობდა 40-დან 70 წლამდე ასაკის 36 ადამიანი, რომელთა რაციონში ლუტეინის დაბალი დონე იყო. ისინი ორ ჯგუფად დაიყვნენ: ერთი დღეში მინიმუმ 50 გრამ უმარილო ფისტაშკას მიირთმევდა, მეორე კი ჩვეულებისამებრ კვებას აგრძელებდა. 12 კვირის განმავლობაში მკვლევრებმა მონაწილეთა თვალის ჯანმრთელობა შეაფასეს, რათა გაეზომათ  მაკულური პიგმენტის ოპტიკური სიმკვრივე (MPOD) ბადურაში.

ეს პიგმენტები დამცავ ფუნქციას ასრულებენ და ბუნებრივი სათვალეებივით მოქმედებენ, რომლებიც მავნე ლურჯ სინათლეს ბლოკავენ. დროთა განმავლობაში, ამ პიგმენტების დაკარგვამ შეიძლება გამოიწვიოს ასაკობრივი მაკულური დეგენერაცია, რაც ხანდაზმულებში სიბრმავის ერთ-ერთი წამყვანი მიზეზია. მხედველობის გარდა, მეცნიერები მონაწილეთა სისხლში ლუტეინის დონესაც აკვირდებოდნენ.

რა აჩვენა შედეგებმა

კვლევის შუა პერიოდისთვის, ფისტას მიმღებთა ჯგუფში MPOD დონის მნიშვნელოვანი ზრდა და სისხლში ლუტეინის დონის მატება აღინიშნა. ეს მაჩვენებლები შენარჩუნდა მე-12 კვირამდე, რაც სტაბილურ დადებით ეფექტზე მიუთითებს.

საკონტროლო ჯგუფის მონაწილეებს, რომლებმაც დიეტა არ შეცვალეს და ფისტა არ მიიღეს, გაუმჯობესება არ აღენიშნებოდათ. „ჩვენი დასკვნები მიუთითებს, რომ ფისტაშკებს შესაძლოა მნიშვნელოვანი სარგებელი მოჰყვეს თვალის ჯანმრთელობისთვის“, - განაცხადა ნეიროფსიქოლოგისა და კვლევის წამყვანმა ავტორმა, ტემი სკოტმა.

რატომ არის ფისტაშკები ლუტეინის კარგი წყარო

პარადოქსულია, მაგრამ ფისტაშკები ლუტეინის შემცველობით საკვებ პროდუქტებს შორის ლიდერები არ არიან. თუმცა, მათ აქვთ უპირატესობა, რომ შეიცავენ ბუნებრივ ცხიმებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ამ ანტიოქსიდანტის შეწოვას.

„ლუტეინი ასევე გვხვდება ავოკადოსა და მუქ ფოთლოვან ბოსტნეულში. თუმცა, ეფექტურად შესაწოვად, საჭიროა ცხიმები, როგორიცაა თხილი, ზეთები ან ცხიმიანი თევზი, როგორიცაა ორაგული“, - განმარტავს ნუტრიციოლოგი და კარდიოლოგი.

ფისტაშკები შეიცავს აუცილებელი ცხიმებისა და ლუტეინის კომბინაციას, რაც მათ მარტივ და ჯანსაღ საჭმელად აქცევს.

ყოველდღიურ რაციონში მხოლოდ ერთი მუჭა ფისტას მიღება დაგეხმარებათ ლუტეინის მიღების გაზრდაში, რაც აუცილებელია თვალების დასაცავად.

ლუტეინის დამატებითი ჯანმრთელობის სარგებელი

მხედველობისთვის სასარგებლო თვისებების გარდა, ლუტეინს შეიძლება დადებითი გავლენა ჰქონდეს ტვინზე. კვლევაში ჩართული დოქტორ ელიზაბეტ ჯონსონის თქმით, „ლუტეინი აღწევს ჰემატოენცეფალურ ბარიერში, რაც ხელს უწყობს ჟანგვითი სტრესისა და ანთების შემცირებას“.

გარდა ამისა, ლუტეინი ხელს უწყობს კანის, გულის და სხეულის საერთო ჯანმრთელობის შენარჩუნებას. ეს არის ცხიმში ხსნადი ანტიოქსიდანტი ძლიერი ანთების საწინააღმდეგო თვისებებით.