მაგნიტური ქარიშხალი

1758051427

ხვალ, 17 სექტემბერს, მეტეოროლოგიური დარტყმაა მოსალოდნელი - როგორ გავუმკლავდეთ მაგნიტურ ქარიშხალს

მაგნიტური ქარიშხალი არის დედამიწის მაგნიტური ველის მკვეთრი დარღვევა, რომელიც გამოწვეულია მზის აქტივობით. ასეთმა მოვლენებმა შეიძლება გავლენა მოახდინოს ადამიანების კეთილდღეობაზე, აღჭურვილობისა და კომუნიკაციების მუშაობაზე, ასევე გამოიწვიოს კაშკაშა პოლარული ნათება. მაგნიტური ქარიშხლების ბუნების გაგება ხელს უწყობს მათი შედეგების პროგნოზირებას და გარემოსა და ორგანიზმში შესაძლო ცვლილებებისთვის მომზადებას. რა სიძლიერის მაგნიტური ქარიშხალია მოსალოდნელი 2025 წლის 17 სექტემბერს.17 სექტემბერს მაგნიტური ქარიშხლის საშიშროება2025 წლის 17 სექტემბერს მოსალოდნელია სუსტი გეომაგნიტური ქარიშხალი 3 პუნქტიანი აქტივობის დონით. ამ დღეს შესაძლებელია განწყობის ცვალებადობა, მომატებული გაღიზიანება და მსუბუქი სისუსტე, განსაკუთრებით ამინდის მიმართ მგრძნობიარე ადამიანებში. მაგნიტური ქარიშხლის ორგანიზმზე ზემოქმედების შესამცირებლად, რეკომენდებულია სტრესული და კონფლიქტური სიტუაციების თავიდან აცილება, საკმარისი ძილი, დასვენებისთვის დროის დათმობა და მეტი დროის გატარება გარეთ.როგორ გადავრჩეთ მაგნიტურ ქარიშხალსმაგნიტური ქარიშხლები განსაკუთრებით საშიშია ორსული ქალებისთვის, მცირეწლოვანი ბავშვებისთვის და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების მქონე ადამიანებისთვის. ასეთ პერიოდებში მათ შეიძლება განუვითარდეთ ძლიერი თავის ტკივილი, სახსრების ტკივილი და არტერიული წნევის რყევები.ზომიერი მაგნიტური რყევების დროსაც კი, ამინდის მიმართ მგრძნობიარე ადამიანების გარდა, ძლიერი ქარიშხლის დროს ჯანმრთელ ადამიანებს ასევე შეიძლება განუვითარდეთ შემდეგი სიმპტომები:თავის ტკივილი და თავბრუდახვევა;დაღლილობა, ძილიანობა, აპათია;ტკივილი სახსრებში;გაღიზიანება, აგრესია, არასტაბილური ემოციური მდგომარეობა;ქრონიკული დაავადებების გამწვავება.მაგნიტური ქარიშხლის პერიოდის უფრო ადვილად გადასატანად, დაიცავით ეს მარტივი რეკომენდაციები:დაიცავით დიეტა და დასვენების რეჟიმი. მოერიდეთ ჭარბ კვებას და მძიმე საკვებს; უპირატესობა მიანიჭეთ ხილს, ბოსტნეულს, მარცვლეულს, მინიმუმამდე დაიყვანეთ შემწვარი და ცხარე საკვები.დროულად დაწექით დასაძინებლად. კარგი დასვენება ეხმარება ორგანიზმს დატვირთვის დაძლევაში.უარი თქვით ცუდ ჩვევებზე. ალკოჰოლი, ყავა და სიგარეტი ზრდის დატვირთვას ორგანიზმზე; უმჯობესია დალიოთ მცენარეული ჩაი და ნატურალური წვენები.შეამცირეთ ფიზიკური და ემოციური სტრესი. მსუბუქი გახურება ან კონტრასტული შხაპი ხელს უწყობს მოდუნებას, მაგრამ უმჯობესია გადადოთ ინტენსიური ვარჯიში.ეცადეთ, თავი აარიდოთ სტრესს და კონფლიქტებს. შეინარჩუნეთ მშვიდი ატმოსფერო სამსახურსა და სახლში.

ფულის გამოძალვა

1758042950

როგორ ვისწავლოთ ეკონომია: 3 სასარგებლო ჩვევა, რომელიც კრიზისის დროს დაგეხმარებათ

ერთად გადავლახოთ ეს რთული პერიოდი! ეს მარტივი რეკომენდაციები საშუალებას მოგცემთ არ დახარჯოთ ზედმეტი ფული.პროდუქტებზედაზოგვის პირველი პრინციპი არის შეგნებულად ყიდვა. ამიტომ, ნუ იყიდით ნურაფერს წინასწარ შედგენილი სიის გარეშე, თუნდაც სასურსათო პროდუქტებს ონლაინ უკვეთავდეთ. შეეცადეთ ყოველკვირეულად გამოყოთ გარკვეული თანხა სასურსათო პროდუქტებისთვის და ეცადეთ არ გადახვიდეთ სიის ჩარჩოებიდან. სიის შედგენამდე შეამოწმეთ მარაგი მაცივარში. ასე გაიგებთ რა გაქვთ და ზედმეტის ყიდვა არ დაგჭირდებათ.ბევრი დიასახლისი ამზადებს მენიუს ერთი კვირით ადრე, რათა გაიგოს, რა პროდუქტების შეძენა შეუძლია და ყოველდღე არ იფიქროს, რა მოამზადოს დღეს. დაგეგმეთ უხეშად კვირის მენიუ, რათა თავიდან აიცილოთ იმპულსური შესყიდვები.სესხებზეშეასრულეთ მინიმალური ყოველთვიური გადახდა თითოეული სესხისთვის. შეადგინეთ თქვენი ვალების სია, პატარადან უმსხვილესამდე. არ უგულებელყოთ საპროცენტო განაკვეთი. მიმდინარე მომენტში მხოლოდ ვალის ოდენობა გაინტერესებთ. ამ მეთოდს "თოვლის ბურთის მეთოდს" უწოდებენ. ჯერ უნდა გააუქმოთ უმცირესი სესხი და როცა გადაიხდით, მოიქეცით ისე, თითქოს ვალი არსად წასულა და განაგრძეთ იგივე თანხის გადახდა, რასაც იხდიდით იმ სესხზე, ოღონდ შემდეგი სესხის სასარგებლოდ. სპონტანურ შესყიდვებზეგადაჭარბებული მოხმარება თანამედროვე საზოგადოების ერთ-ერთი მთავარი ნაკლია. საკუთარი თავისთვის არაფერზე უარის თქმის ჩვევა უარყოფს ფულის დაზოგვის ნებისმიერ მცდელობას. დაზოგეთ ფული დახარჯვამდე და არა შემდეგ! ადამიანების უმეტესობა პირიქით აკეთებს და ამიტომ ხარჯავს მთელ ფულს ხელფასამდე, არ აქვს დანაზოგი, მაგრამ აგროვებს ვალებს. შეცვალეთ ეს სქემა: გამოიმუშავეთ ფული, დაზოგეთ 20% დაუყოვნებლივ და შემდეგ დაიწყეთ დანარჩენის დახარჯვა.

სკოლა და ბავშვი

1758026160

როგორ მივხვდეთ, რომ ბავშვს სკოლის შეცვლა სჭირდება - რა ნიშნებს უნდა მიაქციოს ყურადღება მშობელმა

ბავშვისთვის სკოლის  შერჩევა მშობლებისთვის ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი და ხშირად რთულად მისაღები გადაწყვეტილებაა.  ფსიქოლოგების თქმით, სწორი სასწავლო გარემო არა მხოლოდ აკადემიურ შედეგებზე, არამედ მოზარდის ემოციურ კეთილდღეობასა და პიროვნულ განვითარებაზეც ახდენს გავლენას.  საკითხის აქტუალურობიდან გამომდინარე, სპეციალისტებმა გამოჰყვეს რამდენიმე ნიშანი, რომელიც მშობლებს დაეხმარებათ მიხვდნენ, რამდენად არის თანხვედრაში აკადემიური გარემო ბავშვის საჭიროებებთან და როდის უნდა მიმართონ შესაბამის ზომებს.  როგორც ფსიქოლოგები ამბობენ, პირველ რიგში, მშობლები სასწავლო გარემოსადმი მოზარდის დამოკიდებულებებს უნდა დააკვირდნენ. მაგალითად: თუ არასრულწლოვანი სკოლის ამბებს ხშირად ჰყვება,  აკვირდება იმას, თუ ვინ როგორი ინტერესით ეკიდება პრეზენტაციებს, ასევე დიდ დროს უთმობს სკოლისთვის მომზადებას - ეს ნიშნავს იმას, რომ სასწავლო გარემო მისთვის  მნიშვნელოვანი ცხოვრებისეული გამოცდილების ნაწილია და მასში თავის რეალიზებას სრულად ახერხებს. ამის საპირირისპიროდ, თუ კითხვაზე „რა ხდება სკოლაში“ - თქვენი შვილის პასუხები მუდმივად ერთფეროვანია - „არაფერი განსაკუთრებული“, „არ მახსოვს“ და ა.შ. ეს შეიძლება პირველი ნიშანი იყოს იმის, რომ  სკოლა მოზარდის საჭიროებებს ვერ აკმაყოფილებს.  სპეციალისტების თქმით, თუ ბავშვს საშინაო დავალებების შესრულების დროს შეცდომების დაშვების ეშინია და იმეორებს ფრაზას  - „მასწავლებელი მეჩხუბება სწორად თუ არ დავწერ“ – ეს ხშირად  ემოციურ დისტანცირებასა და პედაგოგების მხრიდან არასწორ მიდგომაზე მიუთითებს.  სწავლის პროცესის მიმდინარეობისას ბავშვს უნდა ჰქონდეს შეცდომების დაშვების საშუალება, რათა შემდგომში უკეთ მიხვდეს, თავიდან გადაიკითხოს მასალა - ყველა ადამიანს სწავლის ინდივიდუალური ტემპი აქვს და ამას სკოლამ პატივი უნდა სცეს.  კიდევ ერთი ნიშანი იმისა, რომ ბავშვი თავს სკოლაში კარგად არ გრძნობს - ახალი, მავნე ჩვევების გაჩენაა. ეს შეიძლება იყოს ფრჩხილების კვნეტა, ღამის კოშმარები, საუბრის დროს უეცარი გაჩუმება  ან რაიმე ისეთი, რაც მას ადრე არ ახასიათებდა. როგორც ფსიქოლოგები ამბობენ, მსგავსი ქმედებები ემოციურ სტრესზე მიუთითებს. ასევე, თუ სკოლიდან დაბრუნების შემდეგ ოთახში მარტო ყოფნას ითხოვს, ნაკლებად ეკონტაქტება ოჯახის წევრებს, ხშირად ადარებს საკუთარ თავს სხვებს, ამბობს - „ის ჩემზე უკეთ სწავლობს, მე არაფერი გამომდის“.  სკოლასთან დაკავშირებული ნივთების მიმართ უარყოფითი დამოკიდებულება - მაგალითად არ უვლის ჩანთას ან  წიგნებს, შესაძლოა, ნიშნავდეს იმას, რომ ბავშვი სასწავლო გარემოში თავს ცუდად გრძნობს. ფსიქოლოგების თქმით,  იმისთვის, რომ გაიგოთ  რამდენად კომფორტულად გრძნობს ბავშვი სასწავლო გარემოში თავს, შეგიძლიათ პერიოდულად,  სრულიად ბუნებრივად ჰკითხოთ - „როგორი იქნებოდა, რომ სხვა სკოლაში გევლო? იქ უფრო კარგი იქნებოდა, თუ ეს სკოლა ჯობს?“ - შემდეგ კი მის რეაქციას დააკვირდეთ.  დაუფიქრებელი აღტაცება ან შვებით ამოსუნთქვა მიუთითებს, რომ მისთვის მოქმედი სასწავლო გარემო სტრესთან ასოცირდება და ამას  შინაგანად დიდი ხანია განიცდის.  

მიკროტალღურ ღუმელი

1758021420

მარტივი ნაბიჯი, რომელიც მიკროტალღურ ღუმელში გაცხელებულ კერძს მართლა გემრიელს გახდის

ყველაზე მარტივი გზაა წინა დღის საჭმლის გაცხელება მიკროტალღურ ღუმელში. თუმცა, შედეგი ხშირად არასასიამოვნოა: ქათამი რეზინის ტექსტურას იძენს, კატლეტი გარედან ცხელი, ხოლო შიგნით ისევ ცივია, ხოლო სუპი თეფშს უფრო ათბობს, ვიდრე საკუთარ თავს. გამოსავალი ძალიან მარტივია — საკმარისია სწორი სიმძლავრის დონის არჩევა და საკვები არა მხოლოდ გათბება, არამედ უფრო გემრიელი და სასიამოვნო ტექსტურაც ექნება.რატომ არის მნიშვნელოვანი სიმძლავრის დონის შეცვლა?„მიკროტალღური ღუმლის სიმძლავრის დონის შეცვლა იგივეა, რაც ღუმლის ან ქვაბის ტემპერატურის რეგულირება,“ - ამბობს სპეციალისტი სტეფ ჩენი. „თქვენ ხომ ყველაფერს არ ამზადებთ მაღალ ცეცხლზე? იგივე პრინციპი მოქმედებს მიკროტალღურზეც.“მაქსიმალური სიმძლავრე ყველაზე სწრაფია, მაგრამ საკვები ხშირად არათანაბრად ცხელდება. დაბალ სიმძლავრეზე კი სითბო თანაბრად ვრცელდება საკვებში, რაც თავიდან იცილებს „ცხელ წერტილებს“ და აუმჯობესებს გემოს.როგორ მუშაობს მიკროტალღა?მიკროტალღური ღუმელი არ თბება როგორც ღუმელი - ის უშვებს ელექტრომაგნიტურ ტალღებს, რომლებიც საკვების მოლეკულებს ვიბრაციაში აქცევს. ტალღა ჯერ გარედან ხვდება პროდუქტს, შემდეგ ნელ-ნელა აღწევს შიგნით. სწორედ ამიტომ საკვები ხან გარედან ძალიან ცხელია, ხოლო შიგნით ნახევრად ცივი.სიმძლავრის შემცირება ნიშნავს, რომ ტალღები „პულსირებულად“ მოდის და სითბო თანაბრად ნაწილდება. შედეგად, საკვები ინარჩუნებს წვნიანობასა და ტექსტურას.რომელი სიმძლავრე რა შემთხვევაში გამოვიყენოთ?სტანდარტული მიკროტალღა საშუალოდ 1000 ვატიანია.აქ არის ძირითადი რეკომენდაციები:100% (1000 ვტ) – სწრაფი მზადება: სუპები, სასმელები, ბოსტნეული.90% (900 ვტ) – პატარა ნაზი ნაჭრები: ქათამი, თევზი, ფარში, კრემ-სუპი.80% (800 ვტ) – მაკარონი, ბრინჯი, კასეროლი, ხორცის რულეტი.70% (700 ვტ) – ერთი პორციის გაცხელება (მაგალითად სტეიკი).60% (600 ვტ) – კერძები ყველითა და კვერცხით: ლაზანია, პუდინგი...ვრცლად

სანდრო გოგოხია

1758019024

„4 პროდუქტი, რომელიც სახლში არ უნდა გვქონდეს“ – რას გვირჩევს კვების სპეციალისტი

 ფიტნეს ტრენერი და კვების სპეციალისტი სანდრო გოგოხია ასახელებს 4 პროდუქტს, რომ სახლში არ უნდა გვქონდეს.„პირველი ეს არის ნახევარფაბრიკატები, რომლებიც ასოცირდებიან ონკოლოგიურ დაავადებებთან. მეორე, ტკბილი სასმელები, რომელიც ყველაზე მარტივი გზაა შაქრის მიღების. მესამე, მარილიანი სნექები, რომელიც მარტივი გზაა უამრავი არაჯანსაღი კალორიის მისაღებად.მეოთხე, დაპაკეტებული ტკბილეული", - ამბობს სანდრო გოგოხია.             View this post on Instagram                       A post shared by Sandro Gogokhia (@sandrogogokhia)

აბაზანა

1758007080

თუჯის, აკრილის თუ ხელოვნური ქვის: რომელი აბაზანა არ ცივდება 5 წუთში და საჭიროებს ნაკლებ მოვლას

 თქვენი აზრით, რომელი აბაზანაა უკეთესი - თუჯის თუ აკრილის? გადავხედოთ.თუჯის აბაზანებითუჯის მინანქრის აბაზანებს შეიძლება ვუწოდოთ ნამდვილი კლასიკური, დროში გამოცდილი. ის მოთხოვნადია ყოველთვის თავისი შესანიშნავი მახასიათებლების გამო. კერძოდ, თუჯი უდავო ლიდერია სითბოს შენარჩუნების უნარით: ასეთი აბაზანა დიდხანს ინარჩუნებს წყლის ტემპერატურას.თუჯის აბაზანები საიმედოა და ათწლეულების განმავლობაში ემსახურება ადამიანს. მდგრადია ნაკაწრების მიმართ, თუმცა მისი სუსტი წერტილი დარტყმების მიმართ მგრძნობელობაა. მძიმე საგნების ვარდნისას შესაძლებელია ნაკაწრები, რამაც დროთა განმავლობაში შეიძლება გამოიწვიოს ფუძის კოროზია. გარდა ამისა, ქარხნული მინანქრის სრულად აღდგენა სახლში შეუძლებელია.თუჯის აბაზანების  გამორჩეული თვისებაა მათი მასიურობა. პროდუქტები ძალიან მძიმეა, საჭიროებს მყარ ფუძეს, ამიტომ სირთულეები შეიძლება წარმოიშვას მონტაჟისა და დემონტაჟის დროს. ასევე მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ მწარმოებლები ხშირად არღვევენ წარმოების ტექნოლოგიებს. კერძოდ, იაფფასიან მოდელებს ხშირად აქვთ ფოროვანი საფარი, რომელიც ჭუჭყით იჭედება, რაც იწვევს გაყვითლებას და ართულებს მის მოვლას. ზოგიერთ ბრენდს აქვს პრიალა მინანქარი, რომელიც დროთა განმავლობაში მქრქალი ხდება. ასევე შესაძლებელია ჩამოსხმის გამრუდება - ფილები შეიძლება თანაბრად არ იყოს განლაგებული აბაზანის კიდეზე.მიუხედავად ამისა, ზოგადად, თუჯის აბაზანა წლების განმავლობაში საიმედო გადაწყვეტაა.ფოლადის აბაზანებიმინანქრიანი ფოლადის აბაზანები პოპულარულია. არსებობს სხვადასხვა ვარიანტი - ბიუჯეტიდან პრემიუმამდე.უმჯობესია არ შეიძინოთ ბიუჯეტური მოდელები: ისინი დამზადებულია თხელი ლითონისგან, არ აქვთ ხმაურისა და თბოიზოლაცია, სწრაფად ცივდება. გარდა ამისა, ასეთი პროდუქტების მინანქრის საფარი არასტაბილურია და ადვილად იბზარება. იაფი ფოლადის აბაზანები ხშირად გვხვდება დეველოპერის მიერ დამუშავებულ ბინებში.საშუალო და მაღალი ბიუჯეტის სეგმენტის ფოლადის აბაზანები უფრო მაღალი ხარისხისაა. მწარმოებლები გვთავაზობენ მოდელებს დამატებითი ხმისა და თბოიზოლაციით, ასევე გამძლე მინანქრით, რომელიც მდგრადია ნაკაწრების მიმართ. ზოგჯერ ამას ემატება ანტისრიალა და ჭუჭყის საწინააღმდეგო საფარი.კარგი ფოლადის აბაზანამ შეიძლება 15-30 წელი გაძლოს - ასეთ გარანტიებს თავად მწარმოებლები იძლევიან. ფოლადის ძირი გამძლეა, მაგრამ სუსტი წერტილი მინანქარია. მძიმე ან ბასრი საგნების ვარდნისას შესაძლებელია ნაკაწრები და ჩაღრმავებები. გარდა ამისა, დაზიანებული მინანქრის აღდგენა სახლში შეუძლებელია..  ვრცლად.

ფოთლები

1758003780

რატომ არ უნდა დაწვათ ფოთლები შემოდგომით

იმ შემთხვევაში, თუ ბაღში ლამაზად მოფენილი შემოდგომის ფოთლების ყურება თქვენც გსიამოვნებთ და მათი დაშლის ბუნებრივ პროცესს ხელს არ უშლით, ძალიან კარგად იქცევით. იმ შემთხვევაში კი, თუ თქვენს წკრიალა ბაღში ერთი ფოთოლიც კი არ გდია და სისუფთავის შესანარჩუნებლად ფოთლებს წვავთ ხოლმე, ალბათ არ იცით, რომ ამით გარემოს აზიანებთ და საკუთარ თავს და გარშემომყოფებს უქმნით საფრთხეს.ხანდახან, შემოდგომით ეზოსა თუ ბაღში იმდენად ბევრი ფოთოლი გროვდება, რომ მათ თავიდან მოსაცილებლად საუკეთესო გზა ცეცხლის გაჩაღება გვგონია. თუმცა, არსებობს რამდენიმე ყურადსაღები მიზეზი იმისა, თუ რატომ არის ფოთლების დაწვა ძალიან ცუდი აზრი.ჰაერის დაბინძურება და ჯანმრთელობის რისკებიაშშ-ს გარემოსდაცვითი სააგენტოს — EPA-ის მიხედვით, ფოთლების დაწვის დროს ჰაერში სხვადასხვა ტიპის ნაწილაკები გამოიყოფა, რომლებიც ჰაერს აბინძურებენ და ადამიანის ჯანმრთელობასაც უქმნიან საფრთხეს. ფოთლების წვის შედეგად გამოყოფილი კვამლი შეიცავს მთელ რიგ ტოქსინებს, კანცეროგენებსა და გამაღიზიანებლებს. კვამლში არსებული ნაწილაკები, შესაძლოა, ფილტვებში დაილექოს და წლების მანძილზე დარჩეს იქ. ისინი ზრდიან სასუნთქი გზების დაზიანებისა და ინფექციების რისკს, ამცირებენ ჰაერის რაოდენობას, რომელსაც ფილტვებამდე შეუძლია მიღწევა. იმ ადამიანების გარემოში კი, რომლებსაც ასთმა ან სხვა მსგავსი დაავადება აქვს, ფოთლების დაწვა, შესაძლოა, ძალიან სახიფათო იყოს.გარდა ამისა, ფოთლების დაწვის შედეგად ატმოსფეროში ნახშირბადის მონოქსიდი — მხუთავი აირი გამოიყოფა. მისი ჩასუნთქვის შემდეგ CO სისხლში შეიწოვება, სადაც იგი იმ ჟანგბადის რაოდენობას ამცირებს, რომლის გადატანაც სისხლის უჯრედებს შეუძლია. ნახშირბადის მონოქსიდის ზემოქმედების მიმართ ყველაზე მგრძნობიარენი ბავშვები, მოხუცები, მწეველები და ის ადამიანები არიან, რომლებიც გულის ან ფილტვის ქრონიკული დაავადებით იტანჯებიან.აღსანიშნავია ისიც, რომ ხმელ ფოთლებთან შედარებით, ტენიანი ფოთლები უფრო ნელა იწვიან და ამ პროცესის დროს კიდევ უფრო მეტ კვამლს გამოსცემენ. ასევე, ტენიანი ფოთლები უფრო ხშირად გამოყოფენ ნახშირწყალბადებს, რომლებიც თვალების, ცხვირის, ყელისა და ფილტვების გაღიზიანებას იწვევს, ზოგიერთი მათგანს კი კანცეროგენული თვისებებიც აქვს.ხანძრის საფრთხედიდი გროვიდან თითოეული ცალკეული ფოთოლი, რომელიც ნაწილობრივ იწვის, პოტენციურად, შესაძლოა, თავის აალებულ ნაწილაკებთან ერთად ქარს გაჰყვეს და ცეცხლის გაჩენისთვის ხელსაყრელ პირობებში აღმოჩნდეს. იმ შემთხვევაში, თუ მშრალ ადგილას ცხოვრობთ, სულ პატარა ნაპერწკალიც კი საკმარისია იმისთვის, რომ ერთი უწყინარი კოცონი კატასტროფად იქცეს. ასე რომ, ფოთლების დაწვა არამხოლოდ თქვენ, თქვენს გარშემო მცხოვრებ ადამიანებს და ბუნებასაც უქმნის საფრთხეს.ამ და ზემოთ ჩამოთვლილი სხვა მიზეზების გამო, მსოფლიოს სხვადასხვა ნაწილში ფოთლების დაწვა არაკანონიერია. იმის გასაგებად, თქვენს ეზოში ფოთლების დაწვით არღვევთ თუ არა კანონს, ადგილობრივ სახანძრო განყოფილებას უნდა მიმართოთ. ამჟამად საქართველოში, ეზოში ფოთლების დაწვასთან დაკავშირებით კანონი არ არსებობს, თუმცა ისედაც აშკარაა, რომ ფოთლების დაწვის უარყოფითი მხარეები მნიშვნელოვნად აჭარბებს მის უპირატესობებს.რის გაკეთება შეგიძლია სანაცვლოდ?EPA-ის რეკომენდაციით, ფოთლების თავიდან მოსაცილებლად ყველაზე უსაფრთხო და ეკოლოგიურად გამართლებული გზა მათგან კომპოსტის დამზადებაა. ამ გზით ფოთლები — ორგანული მასალა ბუნებრივად იშლება, ჰაერში მავნე ნივთიერებების გამოყოფისა და ხანძრის გაჩენის გარეშე და, საბოლოოდ, ეფექტიან და ჯანსაღ სასუქსაც ვიღებთ.კომპოსტირების გარდა, შემოდგომის ფოთლების გამოყენების სხვა გზებიც არსებობს — მაგალითად, შეგიძლიათ ეზოში ერთი დიდი გროვა გააკეთოთ და დაუსრულებლად იხტუნაოთ მასში. იმ შემთხვევაში კი, თუ ფიქრობთ რომ უკვე საკმარისად გაერთეთ და გინდათ საბოლოოდ თავიდან მოიცილოთ ფოთლები, ისინი ბალახის საკრეჭით უნდა დააქუცმაცოთ და მიწაზე მოაფრქვიოთ — დაჭრილი ფოთლები ბევრად უფრო სწრაფად დაიშლება და მალევე იქცევა ნიადაგის ნაწილად.  

პროტეინი

1758003250

რა მოხდება, თუ ზედმეტ პროტეინს მიიღებთ

პროტეინის, იგივე ცილის, სარგებლიანობისა და საჭიროების შესახებ ისევ ბევრი ადამიანი საუბრობს. ამის გამო მისი დანამატების პოპულარიზაციაც გრძელდება, რასაც კომპანიებიც იყენებენ და თავიანთი პროდუქტების შეფუთვაზე ამ კომპონენტის შემცველობას აღნიშნავენ. საინტერესოა, აქვს თუ არა მას მართლაც ასეთი სარგებელი ან რა მოხდება, თუ ზედმეტ დოზას მივიღებთ?პირველ რიგში, საკმარისი რაოდენობის ცილის მიღება ნამდვილად აუცილებელია. ის კუნთებს აღდგენაში ეხმარება, ფერმენტებისა თუ ჰორმონების გამომუშავებას უწყობს ხელს და იმუნური სისტემის ფუნქციონირებაშიც მონაწილეობს. რეკომენდებული დოზები ყველა ქვეყანაში თითქმის ერთნაირია, მაგალითად: ავსტრალიაში კაცისთვის სხეულის ყოველ კილოგრამზე 0.84 გრამი, ქალისთვის კი — 0.75 გრამი. პირველ შემთხვევაში ეს 90 კილოგრამზე დაახლოებით 76 გრამია, ხოლო მეორე შემთხვევაში — 70 კილოგრამზე 53 გრამი.თუკი ადამიანი კუნთების გასაზრდელად ინტენსიურად ვარჯიშობს (ძალისმიერი ან წონით ვარჯიშები), მისთვის თითო კილოგრამზე დღეში 1.6 გრამამდე ცილის მიღებას კუნთისთვის ზომისა და სიძლიერის მომატება შეუძლია. ამის მიუხედავად, კვლევებით არ დასტურდება, რომ უფრო მეტი პროტეინი უკეთეს შედეგს იძლევა.ჭარბმა რაოდენობამ პრობლემებიც შეიძლება გამოიწვიოს. ზედმეტი ცილა ორგანიზმიდან შარდთან ან ფეკალიებთან ერთად არ გამოიყოფა, არამედ იქ რჩება და ცხიმოვან ქსოვილად გარდაიქმნება. შესაბამისად, არის ჯანმრთელობის მდგომარეობები, რომელთა დროსაც ამისგან თავშეკავება გვმართებს. ასეთია თირკმლის ქრონიკული დაავადება, რომელსაც ზედმეტი პროტეინი პოტენციურ საფრთხეს უქმნის.ასევე, არსებობს პროტეინით მოწამვლაც, რასაც მისი ჭარბი დოზა და ცხიმების, ნახშირწყლებისა თუ სხვა ნუტრიენტების ნაკლებობა განაპირობებს. მას "კურდღლის შიმშილობასაც" უწოდებენ, ტერმინის შემოღება მეოცე საუკუნის მკვლევარ ვიალმურ სტეფანსონს უკავშირდება. ის ასე ძირითადად კურდღლის ხორცით შემდგარი დიეტის გამო ავადობას მოიხსენიებდა.ცილებს არამხოლოდ ხორციდან, არამედ მცენარეებიდანაც ვიღებთ. პირველის ჭარბი რაოდენობა მეორე ტიპის დიაბეტის რისკთან ასოცირდება, უკანასკნელი კი სარგებლით გამოირჩევა. ასეთია: სიმსივნით სიკვდილისა და მეორე ტიპის დიაბეტის შემცირებული რისკი, ასევე სისხლში ქოლესტერინის ჯანსაღი ნორმა.ამასთან, ცხოველური ცილების ბევრი წყარო ცხიმებითაც მდიდარია, განსაკუთრებით კი ნაჯერით. ასეთი ცხიმების მიღება სხვადასხვა ქრონიკული დაავადების ჩამოყალიბების შანსს ზრდის. რაც შეეხება მცენარეულ წყაროებს, მათში ბოჭკოები გვხვდება, რომლებიც სასარგებლოა, მაგრამ ადამიანთა დიდი ნაწილი საკმარისი ოდენობით არ იღებს. ეს უჯრედისი ქრონიკული პრობლემების რისკს ამცირებს და კუჭ-ნაწლავის ჯანმრთელობას უწყობს ხელს.მაშასადამე, ცილის წყაროების ბალანსი უფრო საჭიროა, ვიდრე მისი დოზის გაზრდა. ის, ნახშირწყლები, ცხიმები, ვიტამინები და მინერალები ჩვენს ჯანმრთელობას ერთობლივად განსაზღვრავს.

გაყინული ხორცი

1757968739

„კატეგორიულად აკრძალულია გაყინული ხორცის ოთახის ტემპერატურაზე გალღობა“ - სურსათის უვნებლობის სპეციალისტი

სურსათის უვნებლობის სპეციალისტი ირაკლი არაბული გაყინული ხორცის გალღობის უვნებელ ხერხებზე საუბრობს. მისი თქმით, კატეგორიულად დაუშვებელია, რომ ხორცი გალღობის მიზნით, ოთახის ტემპერატურაზე, რამდენიმე საათით გაჩერდეს.„კატეგორიულად აკრძალულია და არ შეიძლება გაყინული (ნებისმიერი) ხორცის ოთახის ტემპერატურაზე გალღობა. ოთახის ტემპერატურაზე გალღობას დიდი დრო სჭირდება და ამ დროის განმავლობაში, შესაძლებელია, ტემპერატურამ საშიშ დიაპაზონს მიაღწიოს (10 გრადუსიდან, 60 გრადუსამდე), გავრცელდეს ბაქტერიები და შემდეგ პათოგენურებად გარდაქმნა. ამიტომ, მისაღებია, პრაქტიკულია და აუცილებელია, რომ გალღობის პროცესი მიმდინარეობდეს უსაფრთხოდ და უვნებლად.გალღობის ერთ-ერთი მეთოდია, გამდინარე ცივი წყლის ქვეშ გალღობა, სადაც შეფუთვის გარეშე უნდა მოვათავსოთ პროდუქტი. ამ შემთხვევაში, მალეც გალღვება. როდესაც ცივი წყალი მოდის, ტემპერატურა საშიშ დიაპაზონს ვერ მიაღწევს და დაცული იქნებით.ასევე, არსებობს მეორე მეთოდიც, რომელსაც ინდუსტრიული ობიექტები ხშირად იყენებენ - საყინულიდან იღებენ ხორცს და მაცივარში ათავსებენ“, - ამბობს სპეციალისტი.

სარკე

1757966639

3 ადგილი სახლში, სადაც კატეგორიულად არ შეიძლება სარკის დაკიდება

ძველი ჩინური სწავლების, ფენ შუის მიხედვით, ამ საყოფაცხოვრებო ნივთმა ადამიანს შესაძლოა მოუტანოს როგორც სარგებელი, ისე ზიანი. აღმოჩნდა, რომ დეკორის ამ ელემენტის შერჩევას ძალიან დიდი სიფრთხილით უნდა მოვეკიდოთ და ადგილიც შესაფერისი უნდა მოვუძებნოთ, რათა თავიდან ავიცილოთ სახლში უარყოფითი ენერგიის დაგროვება და უსიამოვნებები. სარკის ფორმას ყველა ადამიანი საკუთარი გემოვნებით ირჩევს, თუმცა უმჯობესია სარკე იყოს ოვალური. ადგილის შერჩევის დროს გირჩევთ დაექვემდებაროთ გარკვეულ წესებს. ადგილები, სადაც არ ღირს სარკის დაკიდება:შესასვლელი კარის და ფანჯრის მოპირდაპირედექსპერტები გვირჩევენ, არ დავკიდოთ სარკე შესასვლელი კარის და ფანჯრების  მოპირდაპირედ. ამან შესაძლოა სახლიდან დადებითი ენერგიის გადინება გამოიწვიოს, სამაგიეროდ შესაძლოა შემოიტანოს სახლში უარყოფითი ენერგია და ნეგატივი.საძინებელშიამ ოთახში სარკის დაკიდება კატეგორიულად მიზანშეუწონელია. ითვლება, რომ მძინარე ადამიანის სარკეში არეკვლა უბედურების მომასწავებელია. ამან შესაძლოა უარყოფითად იმოქმედოს ოჯახის კეთილდღეობაზე. თუ თვლით, რომ საძინებელში სარკე აუცილებლად გჭირდებათ, ეცადეთ კარადის კარზე დაკიდოთ, შიდა მხრიდან, ასე წესების დაცვასაც მოახერხებთ და საკუთარი სურვილის დაკმაყოფილებასაც.ქურასთან ან მის მოპირდაპირედარც ქურასთან გირჩევთ სარკის დაკიდებას, რათა თქვენი ენერგია არ წაიღოს. თუ ძალიან გინდათ სარკე სამზარეულოში, დაკიდეთ ის მაგიდის პირდაპირ.სად არის სარკის ადგილი? ცალსახად გეტყვით, რომ სარკის ადგილი შემოსასვლელშია. იმისათვის, რომ თავიდან აიცილოთ ნეგატიური ენერგია, სარკე რაც შეიძლება ხშირ-ხშირად უნდა გაწმინდოთ. 

mama vitali

1757963975

"ადგომის დროს და ძილის წინ... ეს ყველა ავადმყოფობის წამალია" - განკურნების მეთოდი მამა ვიტალის წერილიდან

რწმენით განკურნება რომ შესაძლებელია, ეს მორწმუნემ იცის. მრავალი წელი იტანჯებოდა ქალი სისხლდენით, მაგრამ მაცხოვარს, კალთაზე, რწმენით შეეხეო თუ არა, მაშინვე განიკურნა. შენმა რწმენამ განგკურნაო, ეუბნება მას იესო. ამდენად რწმენით მიღებული ნაკურთხი წყალი, წასმული ზეთი და წმინდა ნაწილებთან მიახლება - გვკურნავს.ამონარიდი სქიმარქიმანდრიტი ვიტალის (სიდორენკო) წერილიდან, სადაც იგი განკურნების ასეთ მეთოდს იძლევა:"დილით ადგომის დროს ერთხელ თქვას – „მამაო ჩვენო“ და ერთხელ – „ღვთისმშობელო ქალწულო, გიხაროდენ,“ ერთი მეტანია, ჩაის კოვზით ნაკურთხი წყალი მიიღოს.საღამოს ძილის წინ: ერთხელ – „მამაო ჩვენო“, ერთხელ – „ღვთისმშობელო ქალწულო, გიხაროდენ“, ერთი მეტანია, ნაკურთხი ზეთი იცხოს მტკივნეულ მკერდზე, თან თქვას: „სახელითა მამისათა და ძისათა და სულისა წმინდისათა, ამინ.“ასე გააკეთოს 40 დღის განმავლობაში და კარგად იქნება.ეს ყველა ავადმყოფობის წამალია, – ამბობდა იოანე კიეველი, როდესაც ადამიანებს ასწავლიდა, როგორ უნდა შეენარჩუნებინათ ჯანმრთელობა.“

ელენე მარიამიძე

1757956271

"...შესაძლოა, სიმსივნე გამოიწვიოს" - ონკოლოგი საზოგადოებას აფრთხილებს

 კლინიკური ონკოლოგი, ელენე მარიამიძე, გადაცემაში "დილა მშვიდობისა საქართველო" საუბრობს, რატომ არ არის სასურველი ძალიან ცხელი ყავისა და ჩაის მირთმევა:„ჩაის შემთხვევაში, ორი მარტივი წესია - რომ ჩამოვასხამთ, 10 წუთის განმავლობაში არ უნდა მივიღოთ. კვირაში ერთხელ ეს ისეთი მავნე არ იქნება. თუმცა, რუტინად ქცეული არ უნდა იყოს. მაგალითად, ირანში კულტურული წესია, რომ ყველა სტუმარს ცხელი სითხეებით უმასპინძლდებიან.ეს წლების განმავლობაში გრძელდება, რაც, სამწუხაროდ, ონკოლოგიური დაავადებების განვითარების ერთ-ერთი რისკია. მარტივად რომ ვთქვათ, ჭიქას რომ ხელს ვერ მოვკიდებთ, ეს ნიშნავს, რომ ძალიან ცხელია და ტემპერატურა უსაფრთხო არ არის. ჩამოსხმიდან 10 წუთი უნდა დაველოდოთ.ასევე, ჭიქა ძალიან ცხელი არ უნდა იყოს. ყურადღება უნდა მივაქციოთ ჭურჭელს, რომელშიც ცხელ სითხეს ვასხამთ, რომ ის ამ მიზნისთვის იყოს გათვლილი".