შავი, რძიანი, თეთრი, დუბაის - ექიმები გვირჩევენ

შოკოლადი

შოკოლადის ერთი სახეობა აქვს თავისებურებებს და კალორიულმა შემცველობამ შეიძლება ზოგჯერ გაგაკვირვოთ.

შავი კოლადი: სარგებელი, შემადგენლობა და კალორიული შემცველობა

შავი კოლადი არის კლასიკა, რომელიც ყოველთვის ასოცირდება რეალურად და ჯანმრთელობის სარგებელთან. ბევრი მას მწარეს უწოდებს კაკაოს მძაფრი არომატის გამო, მაგრამ სწორედ ეს ხდის მასის ცენტრის. რძიანისა და თეთრი შოკოლადისგან განსხვავებით, შავი შოკოლადი შეიცავს შაქრის მინიმალურ რაოდენობას და ყველაზე ბუნებრივ კაკაოს.

შავი შოკოლადის შემადგენლობა მისი მთავარი უპირატესობაა. ძირითადი შინაარსია კაკაოსა, კაკაოს კარაქი და შაქრის პროცენტული მასი. კლასიკური შავი შოკოლადი შეიცავს 55%-დან 99%-მდე კაკაოს და რაც უფრო მაღალია ეს მაჩვენებელი, მით უფრო მეტი და მწარე გემო აქვს. ზოგიერთში შეიცავს ბუნებრივ ბუნებრივ დანამატებს - ხილი, ფორთოხლის ცედრა, წიწაკა ან ზღვის მარილი, რაც უნდა შეესაბამებოდეს ხაზს მის გემოს.

მრავალი კვლევისა დადასტურების, ამ ტიპის შოკოლადი არა მხოლოდ სამკურნალო საშუალებაა, ასევე სხვა რეალური სარგებელიც. ის ცენტრია:

ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ანელებენ დაბერებას და იცავს მავნეგან.
ფლავონოიდებით, რომლებიც ხელს უწყობენ სტრესს და არტერიული წნევის შემცირებას.

მაგნიუმითა და რკინით, მნიშვნელოვანი ენერგიისა და სისხლისთვის.
გარდა ამისა, შავი შოკოლადი აუმჯობესებს ჯანმრთელობას სეროტონინის, ეგთ წოდებული „ბედნიერების სიხარულის“ გამომუშავების სტიმულირებით.

შავი ფერის შოკოლადის შემცველობა კაკაკალოს პროცენტზე. რაც მეტი კაკაო და სხვა კაკაოს კარაქი, შაქარი, თხილი და დანამატებია, მით უფრო ჯანსაღი პროდუქტია. 

რძიანი შოკოლადი: დელიკატური გემო, შემადგენლობა და კალორიული შემცველობა

რძიანი შოკოლადის შემადგენლობა არის კაკაოს პროდუქტების, რძის და შაქრის კომბინაცია. სტანდარტული რძიანი შოკოლადის ფილა შეიცავს 20%-დან 40%-მდე კაკაოს, დანარჩენი არის რძე (ფხვნილი ან შედედებული), კაკაოს ცხიმი და შაქარი. სწორედ ამ ინგრედიენტების წყალობით აქვს რძიან შოკოლადს ისეთი რბილი და ტკბილი გემო, რომელიც თითქმის ყველას უყვარს. ზოგჯერ მას უმატებენ თხილს, კარამელს ან ფუნთუშების ნაჭრებს, რაც კიდევ უფრო გემრიელ, მაგრამ უფრო კალორიულს ხდის.

რძიანი შოკოლადი, მისი სიტკბოს მიუხედავად, შეიძლება სასარგებლო იყოს, რადგან შეიცავს:

რძის კალციუმი, რომელიც ამაგრებს კბილებსა და ძვლებს.
მაგნიუმი და კალიუმი, რომლებიც ხელს უწყობენ ნერვული სისტემის ჯანმრთელობას.
თეობრომინი და კოფეინი, რომლებიც ამაღლებს ენერგიას და აძლიერებს ორგანიზმს.
რძიანი შოკოლადი გეხმარებათ განწყობის გაუმჯობესებაში და სწრაფად აღადგენს ძალებს მძიმე დღის შემდეგ. შაქრისა და რძის ცხიმების წყალობით ის სწრაფად ამარაგებს ორგანიზმს ენერგიით, ამიტომ მას ხშირად ირჩევენ წახემსებისთვის.

რძიანი შოკოლადის კალორიული შემცველობა უფრო მაღალია, ვიდრე შავი შოკოლადის, შაქრისა და ცხიმის მეტი რაოდენობის გამო.

თეთრი შოკოლადი: შემადგენლობა, გემო და კალორიული შემცველობა

თეთრი შოკოლადის შემადგენლობა მარტივია, მაგრამ უნიკალური. პროდუქტის საფუძველია კაკაოს ცხიმი. კაკაოს ფხვნილის ნაცვლად თეთრ შოკოლადს ემატება რძის კომპონენტები (რძის ფხვნილი ან ნაღები) და დიდი რაოდენობით შაქარი. ეს აძლევს მას სასიამოვნო ნაღების გემოს, სიტკბოს და ვანილის ოდნავ არომატს. ზოგჯერ თეთრ შოკოლადს თხილს, ქოქოსს, ხმელ კენკრას ან თუნდაც მარილს უმატებენ - ასეთი კომბინაციები გემოს უფრო საინტერესოს და ღრმას ხდის.

მიუხედავად მაღალი სიტკბოსა და კალორიული შემცველობისა, მას აქვს რამდენიმე სასარგებლო თვისება:

კაკაოს ცხიმი შეიცავს სასარგებლო ცხიმოვან მჟავებს, რომლებიც აუმჯობესებენ კანის ჯანმრთელობას და ქსოვილების ელასტიურობას.
რძის პროდუქტების კალციუმი აძლიერებს კბილებსა და ძვლებს.
შაქარი და ცხიმი იძლევა სწრაფ ენერგიას, რაც განსაკუთრებით სასარგებლოა დაღლილობის ან სტრესის დროს.
თუმცა, შავი შოკოლადისგან განსხვავებით, თეთრ შოკოლადს აკლია ანტიოქსიდანტები და ფლავონოიდები, რადგან არ არის კაკაოს ფხვნილი. ამიტომ, ის უფრო მოქმედებს როგორც დესერტი, ვიდრე ფუნქციური ჯანმრთელობის პროდუქტი.

თეთრი შოკოლადის კალორიული შემცველობა ყველაზე მაღალია ყველა სახის შოკოლადს შორის. ამიტომ რეკომენდებულია თეთრი შოკოლადის ჭამა მცირე რაოდენობით - 20 გრამამდე დღეში - ზედმეტი კალორიების თავიდან ასაცილებლად.

დუბაის შოკოლადი: ეგზოტიკური, მდიდრული და უნიკალური გემო

დუბაის შოკოლადი არ არის მხოლოდ ტკბილეული, არამედ ფუფუნების და აღმოსავლური არომატის სიმბოლოა. არაბეთის გაერთიანებულ საემიროებში ხალხს სიურპრიზები უყვართ და ადგილობრივი შოკოლადი ამის ნათელი მაგალითია. უნიკალური ინგრედიენტები, უჩვეულო კომბინაციები და მაღალი ხარისხი დუბაის შოკოლადს განსაკუთრებულს ხდის და მისი გემო დიდხანს ახსოვთ.

დუბაის შოკოლადის შემადგენლობა განსხვავდება ჩვეულებრივისგან. მთავარი აქ არის უჩვეულო ადგილობრივი ინგრედიენტების გამოყენება. მათ შორის:

ფისტას პასტა და ხრაშუნა კატაიფის ცომი - პოპულარულია აღმოსავლეთში და შედგება მრავალი ბოჭკო ინდივიდუალური, ფისტასთან ერთად ჰალვას წააგავს.
ძროხის ან აქლემის თეთრი. აქლემის ცხიმიანია, შეიცავს მეტ ვიტამინს და შოკოლადს რბილ, ოდნავ უფრო მაღალი დონის გემოს.
ფინიკი და თაფლი შაქრის ნაცვლად. ეს ბუნებრივი დამატკბობლები შოკოლადს უფრო ჯანსაღს ხდის და აღმოსავლური სიტკბოს მატებს.
ზაფრანა და კარდამონი აღმოსავლური ვარჯიში სანელებლებია, რომლებიც შოკოლადს პიკანტურ, მდიდარ გემოს აკეთებენ.
საკვები ოქრო არის ოქროს ფურცელი, რომელიც იყენებს ზოგიერთ ფილებს დასაფარად. ეს არის სუფთა ფუფუნება და დუბაის შოკოლადს ნამდვილად ექსკლუზიურს ხდის.

მომზადებულია ჟურნალი „მკურნალობა“.